Les Gets
7. julija 2024

Šesta postaja najboljših tekmovalk in tekmovalcev v olimpijskem krosu je bil Les Gets. Svetovni pokal tokrat z dvema Slovenkama na startu.

Po včerajšnjem močnem deževju, ki je skoraj odplaknilo dirke v spustu, je danes na Les Gets posijalo sonce. Proga se je deloma osušila, a blata na tehnično zahtevnem krogu ni manjkalo. Bolj kot vzponi so bili nevarni spusti, še posebej tisti deli, ki so bili posejani s koreninami. V ženski elitni kategoriji je na startu manjkalo nekaj odličnih tekmovalk. V prvi vrsti lahko omenimo aktualno svetovno prvakinjo Francozinjo Pauline Ferrand-Prevot, njeno rojakinjo in zmagovalko zadnje dirke svetovnega pokala Loano Lecomte in branilko olimpijskega odličja Švicarko Jolando Neff.

Les Gets, ženske elite: Nizozemka s prestavo več

Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Deceuninck) je napadla že v prvem krogu in si takoj privozila pol minute prednosti pred zasledovalkami. V tretjem krogu je prednost znašala že minuto, Pieterse pa je v visokem ritmu vztrajala dalje. Na drugem mestu se je vozila Južnoafričanka Candice Lill, kot kaže njen rezultat v Crans Montani ni bil le dnevni preblisk. Na tretje mesto se je po slabšem startu prebila vodilna v seštevku svetovnega pokala, Švicarka Alessandra Keller (Thomus Maxon). Takšen vrstni red vodilnih treh je trajal skozi celotno sedem krogov dolgo dirko. Na četrto mesto se je prebila Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis Cycles Continental), na petem pa je vozili povratnica po poškodbi, Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing).

Nizozemka Pieterse je danes pokazala vso mojstrstvo in po uri, 29 minutah in 12 sekundah osvojila prvo letošnjo zmago v svetovnem pokalu. Pred drugouvrščeno Lill je v cilj prišla s kar dvema minutama in 37 sekundami prednosti. Keller na tretjem mestu je zaostala 7 sekund več kot tri minute. Boj za preostali dve mesti na stopničkah se je na začetku dirke odvijal med Britanko Evie Richards (Trek Facotry Racing – Pirelli), Jenny Rissveds, Anne Terpstra, Američanko Savilio Blunk (Decathlon Ford Racing Team) in Avstralko Rebecco Henderson (Primaflor Mondraker Racing Team). A v drugi polovici dirke je bilo jasno, da bosta med seboj “obračunali” le Jenny in Anne. Tako je Rissveds osvojila četrto (+3:38), Terpstra pa peto (+4:17).

Kaj pa Vita in Tanja?

Tanja Žakelj, foto Grega Stopar

Vita Movrin in Tanja Žakelj sta tokrat nastopili v dresih slovenske reprezentance. Zelo odločno je startala Vita, ki je bila po startnem krogu šestnajsta, nato je po prvem krogu zdrsnila na 23. oziroma 24. mesto. Tanja pa je začela počasneje, se v začetku dirke vozila na 44. mestu in počasi pridobivala. Na koncu tretjega kroga je Vita zdrsnila po lestvici navzdol in s Tanjo sta zamenjali poziciji. Tanja je uspela priti do 35. mesta, Vita je dirko končala na 41. mestu.

vita movrin
Vita Movrin, foto Grega Stopar

Po šestih dirkah je stanje na vrhu takšno:

Vodi Alessandra Keller (1248 točk). Druga je s 1023 točkami Puck Pieterse. Na tretjem mestu je Američanka Haley Batten, ki je današnjo dirko izpustila. Ima 917 točk. Vita Movrin, ki je letos izpustila le dirko v Crans Montani, je s 140 točkami na 51. mestu. Tanja Žakelj, ki je letos odpeljala le del evropskih dirk, pa je na 61. mestu, ima 94 točk.

Les Gets, moški elite: Simultanka Južnoafričana

Med favoriti na startu ni bilo Švicarja Nina Schurterja niti Francoza Victorja Koretzkyja, ki se že pripravljata za dirko v Parizu. Odsoten je tudi Britanec Tom Pidcock, ki trenutno vrti pedale na Dirki po Franciji. Zato pa je na svoj račun prišel Južnoafričan Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing), ki je že od starta navil visok ritem in si kmalu privozil večjo prednost pred zasledovalci. Najuspešnejši v lovu za Južnoafričanom je bil Švicar Matthias Flückiger (Thomus Maxon), a tudi on je na polovici osem krogov dolge dirke že pošteno zaostal. Zato pa je bil boj za tretje mesto mnogo bolj izenačen, saj so v skupini vozili Novozelandec Sam Gaze (Alpecin – Deceuninck), evropski prvak Italijan Simone Avondetto (Wilier – Vittoria Factory Team XCO), njegov rojak Luca Braidot (Santa Cruz RockShox Pro Team) in Danec Simon Andreassen (Cannondale Factory Racing). Le nekaj dolžin kolesa za njimi pa se je vozil Nemec Luca Schwarzbauer (Canyon CLLCTV XCO).

Alan Hatherly je v zadnjem krogu lahko le potrdil zmago, svojo prvo v olimpijskem krosu. V cilju so se štoparice ustavile pri uri, 23 minutah in 14 sekundah. Drugo mesto je pripadlo Flückigerju, ki je zaostal minuto in 31 sekund. Boj za tretje mesto pa je v po napaki Sama Gaza nato odvijal le med Andreassnom in Braidotom. Na tretjo stopničko je na koncu stopil Andreassen, ki je tako zaokrožil uspeh ekipe Cannondale Factory Racing. Peto mesto je na koncu osvojil Avondetto.

Po šestih dirkah vodi Hatherly

Zaradi Schurterjeve odsotnosti je sedaj Hatherly s 1128 točkami novi vodilni. Nino Schurter jih ima 942, Švicar Filippo Colombo (oba Scott – Sram MTB Racing Team) je z 888 točkami na tretjem mestu.

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija UCI MTB

Preberi še

Les Gets

Sledite nam