30. avgusta 2011

Prvi Uroš opozarja, drugi Uroš odgovarja. Da je “proga” s Krvavca vzrok za trenja, pravzaprav ni presenečenje. Slovenski žičničarji imajo še nekaj “parkov”.

Da je “proga” s Krvavca vzrok za trenja, pravzaprav ni presenečenje. To je seveda le mnenje podpisanega avtorja. Dejstva pa so naslednja:
– planinska pot na Krvavec je zadnja leta priljubljeno igrišče za kolesa, s katerimi se navkreber težko kolesari;
– za ta namen potrebnih dovoljenj ni;
– RTC Krvavec kolesarjem prodaja vozovnice, za kar ima od letos tudi legalno ozadje – poletni park nad Gospinco (no, tudi prej ga je imel – kolesarjenje po makadamih na smučišču ter po cesti v dolino);
– v Sloveniji je še nekaj žičničarjev, ki kolesarjem prodajajo vozovnice, ne da bi uredili/legalizirali en sam meter poti.

Objavljamo včerajšnje pismo zaskrbljenega državljana in odgovor pomočnika direktorja RTC Krvavec. Verjamemo, da je čas objave boj naključen kot v primeru letaka Planinske zveze Slovenije (čas javne razprave o predlogu Zakona o vožnji v naravnem okolju se izteka).

ZADEVA: Opozorilo o problematiki planinske peš poti na območju Krvavca v občini Cerklje na Gorenjskem

Ravno ko pišem tale sestavek, sem pri vzponu po omenjeni poti doživel štiri srečanja z gorskimi kolesarji, tako imenovanimi spustaši, od tega mi je šel eden mimo manj kot pol metra pri ocenjeni hitrosti vsaj 40km/h, v primeru trčenja jo prav gotovo ne bi ušel brez posledic.
Prav tako se pojavlja nevarnost naleta z avtomobili na spodnjem delu poti pri stiku z makedamsko vzdrževalno cesto in cesto mimo spodnje postaje žičnice.
Zadeva je takšna, da se v zadnjem času vse bolj pogosto po pravilno označeni planinski peš poti na Krvavec odvijajo gorsko kolesarski spusti, ki v večji meri potekajo direktno po omenjeni poti. Poleg tega so na njej postavili skakalnice, katerih pristanek je direktno na pot in to večkrat na zooženem delu, kjer je umik pri teh hitrostih tako kolesarju kot planincu močno otežen in pomeni v spletu nesrečnih okoliščin veliko tveganje za nesrečo.
Opozarjam Vas na to dejstvo ravno iz strahu, da ne bo do česa podobnega prišlo, kajti problem je najbolj pereč ravno čez vikende, ko se pogostost in količina obiskovalcev Krvavca močno poveča, tako kolesarjev kot tudi planincev, s tem pa tudi tveganje za nesreče.
Na podobna srečanja so me opozorili tudi že drugi planinci, prav tako prestrašeni zaradi podobnih srečanj, ki pa so se do sedaj vsa srečno iztekla.
Obiskovalci te peš poti so prav tako družine z otroci, psi, starejši planinci, ki nimajo tako hitrih refleksov za umik.
Tu se porodi vprašanje odgovornosti v primeru, da pride do nesreče.
Dejstvo je, da je odgovornost na strani kolesarja, kajti zakon o planinskih peš poteh jasno pravi, da je kolesarjenje po označenih planinskih poteh prepovedano in se kaznuje. Vendar tu ni nikogar, ki bi ta zakon uveljavljal v praksi, vendar pa v primeru nesreče vsekakor pride v veljavo.
Naslednjega krivca bi tako navedel RTC Krvavec, ker posredno sodeluje pri tem s prodajo namenskih gondolskih kart za te kolesarje in jih nezadostno opozarja, da je vožnja s kolesi po tej poti prepovedana.
Tretji krivec pa je v tem primeru planinsko društvo Onger, vsaj po moji informaciji so oni skrbniki te poti, ker so nepravilno in nepopolno postavili opozorilne table.
Spodaj na začetku poti so namreč postavili opozorilno tablo Nevarnost naleta kolesarjev, v vednost planincem, ki pravilno hodijo po za njih narejeni in označeni poti in ne ravno nasprotno, da bi zgoraj na vrhu poti postavili opozorilno tablo kolesarjem, da je spust po poti prepovedan.
Poleg tega se uničuje pot in se ji na velikih delih že pošteno pozna, kar prav gotovo ni v veselje vzdrževalcem in oskrbovalcem poti, ki so v njeno izgradnjo prav gotovo vložili veliko truda in gotovo ne z namenom, da postane pot poligon za kolesarje, prav tako pa se uničuje teren izven poti, vožnja po pašnikih na planini Davovec po celi travi, novonastale bližnjice po gozdu, potrgane žice okrog pašnika, itd.
Vsekakor se mora zadeva urediti iz strani odgovornih, v tem primeru PZS, PD Onger in RTC Krvavec, preden pride do kaj hujšega kot je uničena planinska pot in teren ob njej.
Ker sam nimam nič proti kolesarjem, ki si želijo tovrstnih dejavnosti, je moj predlog za rešitev, da se organizira skupina ljudi in naredijo urejeno progo za spust ob, vendar ločeno od planinske peš poti, le tako bomo lahko tako planinci kot kolesarji skupaj varno uživali vsak v svoji panogi.
V vednost in opozorilo in želji, da se stvar uredi, tako kot je treba in se spodobi za tak center kot je Krvavec.

Z gorskimi pozdravi
Uroš Žvokelj


Pozdravljeni,

V nadaljevanju podajam odgovor in komentar RTC Krvavca na opozorilno pismo glede križanja kolesarjev in planincev pod Krvavcem, ki je zakrožilo danes naokoli. Prosim, da zadevo posredujete do sprožiteljev, ker nam je zadeva bila posredovana.

Za začetek bi rad poudaril, da se RTC Krvavec problema zaveda in je zadevo reševal skupaj s Planinsko zvezo že pred leti, vendar takratno vodstvo zveze ni imelo posluha za naše predloge. Ob zavedanju problema smo v sklopu Poletnega parka Krvavec tudi uredili kolesarski park z urejeno progo za spust v območju med Tiho dolino in Gospinco, predvsem z razlogom, da poskušamo kolesarje prusmeriti v ta zgornji del. Kot upravljalci centra seveda zadeve lahko rešujemo le preventivno, torej z ureditvijo poligonov v turistično – rekreativne namene. Nikakor pa mi ne moremo biti pristojni za restriktivne ukrepe do tistih, ki se vozijo po planinski poti, še manj pa odgovorni. Naj še enkrat poudarim, da se kljub temu problema zavedamo, ker kolesarje seveda vsak dan spremljamo in opazujemo njihove navade, da kljub opozorilnim tablam itd, najraje koristijo del označene planinske poti. Prav s tem razlogom bomo še enkrat kot gonilni člen poizkusili odpreti možnosti ureditve kolesarske steze za spust, ki bi bila urejena, označena in ločena od planinske poti. Prve korake bi radi naredili skupaj z občino Cerklje na Gorenjskem, in  sicer, da območje v OPN-u okarekteriziramo kot površine namenjene turistično – rekreativnim vsebinam tudi za poletje – neuradni predlog je bil že podan in se z občino dogovarjamo za sestanek, kjer dorečemo možnosti za postopek.
V nadaljevanju je naš predlog še vedno takšen, kot je bil pred leti in smo z njim v vezi pripravljeni nositi tudi del stroškov. Predlagamo namreč prestavitev planinske poti v delih, kjer trenutno poteka nelegalna kolesarska trasa, ki so si jo utrli »spustaši«. Kot je pokazal čas, kolesarjev očitno iz njihove začrtane smeri ne moremo prestaviti, zato sami ne vidimo druge rešitve. Vsekakor bo imela tu zadnjo besedo Planinska zveza Slovenije, ki je pred leti predlog zavrnila – eden tedanjih zagovornikov naše ideje je bil tudi Jože Rovan (predsednik zbora za turno kolesarjenje pri PZS), s katerim sva se danes pogovarjala po telefonu in je še vedno pripravljen pomagati in že zastavljene projekte pri PZS ponovno odpreti.
V adremo dodajam tudi Gorazda Stražišarja, s katerim smo na področju kolesarjenja začeli dolgoročno partnersko sodelovanje z odprtjem že omenjenega kolesarskega parka in bo vsekakor tudi pomemben člen pri novemu cilju, ki smo si ga zadali.
Verjamem, da bo to opozorilno pismo sprožilo konstruktivno debato, ki bo dala dobre temelje za čim učinkovitejše reševanje problema.

p.s. – na našem sedežu smo pripravljeni organizirati tudi sestanek, kjer bi razvili odprto debato s ciljem rešitve tega problema. Predlogi o zaželenih udeležencih je dobrodošel.             

Lep pozdrav,

Uroš Zupan
Namestnik direktorja RTC Krvavec, d.d

Uvodna fotografija je simbolična, foto Grega Stopar.

Sledite nam