Les Gets
6. julija 2024

Odpoved mladinskega finala in zaradi močnega deževja prestavljena starta elitnih kategorij. Sončni Les Gets se je spremenil v megleno in turobno drsalnico.

Danes smo imeli v Les Getsu le eno slovensko predstavnico. Po včerajšnjem polfinalu, ko je Monika Hrastnik osvojila četrto mesto, je bilo pričakovati, da bo v finalu posegla še višje, saj ji tukajšnja proga resnično ustreza. A kaj, ko se je Les Gets spremenil v nočno moro marsikaterega tekmovalca oziroma tekmovalke, saj je po jutranjem treningu v suhem dirka za moško in žensko elitno kategorijo potekala v močnem dežju in blatu.

Ženske: Italijanka do prve zmage v svetovnem pokalu

V kaotičnem finalu je bilo danes mogoče čisto vse. Dež, spolzka podlaga, mastne korenine, brez že dodelanih linij, pravi rodeo, ki ga je najbolje odjezdila evropska prvakinja Eleonora Farina (MS Intense Racing). Progo v Les Getsu je prevozila v 4 minutah, 19 sekundah in dveh desetinkah. Na drugo mesto se je brez padca ali zdrsa uvrstila Norvežanka Mille Johnset (Canyon CLLCTV Factory Team), ki je za zmagovalko zaostala 6,7 sekunde. Na tretje mesto se je prebila najhitrejša na prvih treh merjenjih vmesnih časov, Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD). Izmed današnjih favoritinj za zmago je prav Seagrave prva občutila trda tla proge. Njen zaostanek za zmagovalko je bil kar 20,665 sekunde.

Žal je v spodnjem delu padla tudi Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), ki je bila na dobri poti, da se uvrsti na stopničke. Padec jo je stal preveč časa in Monika je zasedla 7. mesto. Tudi najhitrejša iz včerajšnjega polfinala, Avstrijka Valentina Holl (YT Mob), ni bila imuna na padce in je dirko končala na petem mestu, tik za četrtouvrščeno Francozinjo Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction).

Po petih dirkah s 1445 točkami še vedno vodi Vali Höll. Na drugem mestu se ji je s 1221 točkami nekoliko približala Tahnee Seagrave, tretja je danes dvanajstouvrščena Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ki ima 1036 točk. Monika Hrastnik je napredovala na 7. mesto, ima 591 točk.

Monika je cela. Pravi, da jo bo jutri vse bolelo.

“Zadovoljna z dirko. Prvi dan je letelo, včeraj je letelo, čeprav sem naredila veliko napak. Zaradi veliko ‘runov’ sem bila danes na treningu kar utrujena, ampak je vseeno letelo. Glede dirke in vremena – na to ne moremo vplivati. Petinštirideset minut pred startom je začelo deževati, proga se je dobesedno svetila in dejansko nisi mogel narediti nič, ker je šlo vse po svoje. Dva padca, velik zaostanek in sedmo mesto. Pozitiva je to, da vidim, da sem lahko med najboljšimi. Gas naprej.”

Zmagovalna vožnja Eleonore Farina

Moški: V težkih razmerah do letošnje druge zaporedne zmage

Južnoafričan Greg Minnaar (Norco Factory Racing), 30. v včerajšnjem polfinalu, se je najdlje držal v sedežu vodilnega. Glede na prikazano se je vsekakor spogledoval s 23. zmago v svetovnem pokalu v spustu. Blatna drsalnica je namreč terjala ogromno “žrtev”, saj skoraj nobenemu tekmovalcu do cilja ni uspelo pripeljati brez padca. Prvi, ki je izboljšal Minnaarjev čas 3:50,687, je bil aktualni avstrijski prvak Andreas Kolb (Continental Atherton). V cilj mu je uspelo pripeljati 0,213 sekunde hitreje.

Ko je na vrhu ostalo le še najhitrejših šest včerajšnjega polfinala, je proga postala še nekoliko težja in vrstni red je krojilo še nekaj padcev. Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je bil lahko vesel, da je za Kolbom zaostal slabih pet sekund, prav tako njegov rojak Remy Thirion (Giant Factory Off – Road Team DH), ki je bil le odtenek hitrejši od petkratnega svetovnega prvaka.

Vprašanje je bilo le, ali bosta prvo- in drugouvrščeni iz polfinala, Američan Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing) in Francoz Amaury Pierron (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), na progi zmogla ritem Avstrijca in Južnoafričana. Ko se je po progi spustil Pierron, je bilo jasno, da bo prišel v cilj z ogromno prednostjo ali pa bo kot marsikdo končal na tleh. A mojster blata Pierron je prišel v cilj z neverjetnimi 6,498 sekundami prednosti pred Kolbom (3:43,976) in zmagoslavno dvignil roke, čeprav je bil v startni hišici še Dak Norton. Nortonu, najhitrejšemu polfinalistu, se nastop ni posrečil in končal je na devetem mestu.

Amaury Pierron, foto WHOOP UCI Mountain Bike World Series / Innes Graham

Tako je Les Gets pripadel Amauryju Pierronu, drugo mesto je zasedel Kolb, svoje 18. tretje mesto – na zadnje je na tretji stopnički stal v Lenzerheideju leta 2022 – pa je osvojil Minnaar.

V skupnem seštevku s 1403 točkami vodi danes sedmouvrščeni Bruni. Z zmago se je s četrtega na drugo mesto povzpel Pierron (1187 točk). Tretji je Avstralec Troy Brosnan (Canyon CLLCTV Factory), ki ima 1067 točk, danes je bil šesti..

Zmagovalna vožnja Amauryja Pierrona

Les Gets: Mladinke in mladinci brez finala

Glede na vremenske napovedi, ki so napovedovale nevihte, močno deževje in morebitne poplave, so se organizatorji dirke odločili, da današnjo mladinsko finalno dirko odpovedo. Tako so v mladinskih kategorijah obveljali časi včerajšnjih kvalifikacij. Pri mladincih je brez blatnega šova slavil Američan Asa Vermette (Frameworks Racing), drugo mesto je pripadlo zmagovalcu iz Val di Sole, Francozu Maxu Alranu (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction), tretje pa Kanadčanu Jonu Mozellu (We Are One Momentum Project). Novozelandec v dresu ekipe Unior – Sinter Factory Racing, Oli Clark je osvojil 15. mesto. Zmagovalka prvih dveh dirk v spustu je zopet na vrhu. Kvalifikacije in posledično tudi finale sta namreč pripadla Heather Wilson (Muc-Off Young Guns). Drugo mesto je osvojila Švedinja Ella Svegby, tretje pa Novozelandka Eliana Hulsebosch (Union – Forged By Steel City Media)

V skupnem seštevku je Asa Vermette še povečal prednost pred Maxom Alranom. Vermette ima 235 točk, Alran pa 212. Na tretjem mestu je danes četrtouvrščeni Kanadčan Dane Jewett (Pivot Factory Racing), ki je zbral 186 točk. Oli Clark je z dvema ničlama (Bielsko-Biała in Leogang) z 68 točkami na trenutnem 14. mestu. Pri mladinkah je z 240 točkami na vrhu Eliana Hulsebosch. Ima 240 točk. Deset točk manj je “zaslužila” njena rojakinja, zmagovalka Leoganga in včeraj četrta v kvalifikacijah Erice Van Leuven (Commencal Les Orres). Na tretjem mestu je z 225 točkami Heather Wilson.

Asa in njegov kvalifikacijski nastop

Vsi vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike

Preberi še

Les Gets

Sledite nam