12. julija 2019

Razburljiv zaključek dirke kratkega krosa pri moških in solo pobeg pri ženskah. Tanja zopet dobro!

Kilometer dolg krog, speljan po vznožju smučišča, s par zavitimi deli, enim manjšim skokom, nekaj deset metri asfalta po mestnem jedru, je postregel z napetimi boji v obeh elitnih kategorijah kratkega krosa svetovnega pokala v Franciji. Obe dirki pa je zaradi resnično suhe podlage zaznamoval oblak prahu, ki se je vil za tekmovalci.

Ženske

Skoraj klasika. Najhitreje je s starta pobegnila Švicarka Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC), a je kmalu pobudo prevzela njena rojakinja Sina Frei (Ghost Factory Racing), po prvem krogu pa so se na prvih treh mestih razvrstile Freijeva, Neffova in Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Rotor). Tanja Žakelj (Unior /Devinci Factory Racing) zelo solidno okoli 15. mesta.

V drugem krogu ni tempo nič upadel in dekleta so bila zvrščena takole – Britanka Annia Last (KMC – Ekoi – Orbea), Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) in Jolanda Neff.

Tretji krog je bil zares hiter, pri narekovanju tempa pa se je vodilnim pridružila Italijanka Eva Lechner. Lechnerjeva je kot prva začela četrti krog, deseterico pa je zaključila Madžarka Barbara Benko (Ghost Factory Racing). Tanja se je vozila na 19. mestu.

V peti krog je najhtreje pospešila Nemka Elisabeth Brandau, takoj za njo so se zvrstile Američanka Kate Courtney (Scott SRAM MTB Racing), Anne Terpstra in Francozinja Pauline Ferrand Prevot (Canyon Factory). Nato je kmalu prevzela pobudo Courtneyeva, ki je v začetku šestega kroga pospešila in si takoj nabrala nekaj prednosti. Za njo pa Brandaum Nef in Ferrand Prevot. Courtneyeva je še vedno napadala in vozila okoli 5 sekund pred ostalimi tekmicami, Tanja pa okoli 20. mesta.

V zadnji krog je Kate Courtney napadla še enkrat in si nabrala še nekaj dodatnega časa. Za njo pa boj za ostali stopnički med Jolando Neff, Elisabeth Brandau in Pauline Ferrand Prevot.

Na koncu druga zmaga v kratkem krosu za 23-letno Američanko, drugo mesto je zanesljivo osvojila Francozinja Ferrand Prevot, za tretje mesto je odločil fotofiniš in je na koncu pripadlo Nemki Elisabeth Brandau. Tanja Žakelj je s 43 sekundami zaostanka osvojila 19. mesto.

Po današnjem kratkem krosu v seštevku svetovnega pokala s 1015 točkami vodi Courtneyeva, na drugem mestu je z 890 točkami Neffova, tretje mesto še vedno drži Anne Terpstra, ki ima 695 točk. Tanja Žakelj (241 točk) zaseda 25. mesto.

Moški

Vrnitev Nizozemca Mathieua van der Poela (Corendon – Circus) je že pred začetkom dirke dala vedeti, da si ne Avancini ne Schurter ne bosta mogla prehitro veseliti zmage.

Najbolj napadalno je dirko začel Brazilec Henrique Avancini (Cannondale Factory Racing), takoj za njim pa Francoz Titouan Carod (BMC Mountainbike Racing Team). Švicar Nino Schurter (Scott SRAM MTB Racing) je startal nekoliko slabše, a kmalu ujel priključek. V tretji krog je eksplozivno začel Danec Sebastian Fini (CST Sandd Bafang MTB Racing Team), sledil mu je Schurter, za njim pa van der Poel, Mathias Flueckiger (Thomus RN Swiss Bike Team), Avancini.

Avancini je nato skušal s prvim napadom v četrtem krogu, a ga Schurter in van der Poel nista pustilaprav daleč. Nato se je iz ozadja navodilno mesto prebil Španec David Valero Serrano (MMR Factory Racing Team), naprej se je pomakmnil tudi Francoz Victor Koretzky (KMC -Ekoi – Orbea), vodilnim se je pridružil še Belgijec Jens Schuermans (Scott Creuse Oxygene Gueret).

V šestem krogu in oblaku prahu so se na prvi vzpon odpeljali v tem vrstnem redu – Avancini, Schurter, Koretzky, Schuermans in van der Poel. Prvih sedemnajst tekmovalcev pa se je zvrstilo v le štirih sekundah!

Do zadnjega, devetega kroga so sledili kratki napadi, a noben ni bil uspešen. Nato pa v zadnjem krogu napad Avancinija, na katerega je takoj odgovoril van der Poel. Avancini in van der Poel sta se odpeljala naprej, a je kmalu priključil Schurter, ki je imel za zadnjim kolesom prilepljenega Koretzkyja. Na asfaltnem delu pri vhodu v mestno jedro pa se je odpeljal Mathieu van der Poel, Avancini ga neuspešno lovil vse do cilja, zadaj pa boj za tretje mesto med Schurterjem in Koretzkyjem.

Na cilju je po 21 minutah in 51 sekundah dirkanja zmaga pripadla van der Poelu, Avancini je zaostal za sekundo, Victor Koretzky pa je po fotofinišu z dvema sekundama zaostanka zasedel tretje mesto. Da je bila dirka resnično izenačena, pove tudi to, da je zaostanek 13. uvrščenega Manuela Fumića znašal le 12 sekund.

Po kratkem krosu je vrstni red v svetovnem pokalu sledeč – 1. mesto Nino Schurter (910 točk), 2. mesto Mathieu van der Poel (825 točk), 3. mesto Mathias Flueckiger (783 točk), 4. mesto Henrique Avancini (755 točk), 5. mesto Maxime Marotte (596 točk).

Vrstni redi 

Posnetek obeh dirk si lahko ogledaš na RedBull TV.

Naslovna fotografija Red Bull TV

Preberi še
Les Gets: Jutrišnji finale spusta brez Slovencev
Les Gets: Spoznaj progo za spust
Les Gets: Po progi z Wynom in Benom

Sledite nam