Les Gets
5. julija 2024

Današnje kvalifikacije in polfinalni preizkušnji v spustu članskih kategorij so za nami. Danes odlična Monika Hrastnik jutri v lov na stopničke. Les Gets je divji.

Jutri se v Les Getsu, francoskem MTB in tudi smučarskem raju, obetajo zelo zanimive in atraktivne vožnje na peti dirki spusta letošnje sezone svetovnega pokala. Navijamo pa vsekakor za osemkratno državno prvakinjo Moniko Hrastnik!

Les Gets, polfinale moške in ženske elitne kategorije

Ženske: Vali in potem ostale tekmovalke

Najhitrejša kvalifikantka Avstrijka Vali Höll (YT Mob) je v polfinalu še nekoliko popravila svoj čas in ciljno črto prečkala v 4 minutah, sekundi in 7 desetinkah. Drugo mesto je osvojila Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Njen zaostanek za Avstrijko je znašal 1,290 sekunde. Tretje mesto je osvojila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV – FMD). Za eno mesto je glede na kvalifikacije napredovala Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), ki je za Valentino zaostala le 1,653 sekunde! Najboljšo peterico je zaključila Norvežanka Mille Johnset (Canyon CLLCTV Factory Team), ki pa je za Moniko zaostala pol sekunde.

Moški: Najhitrejši v kvalifikacijah, najhitrejši v polfinalu

Najboljši ritem je skozi celoten petek pokazal Američan Dakotah Norton (Mondraker Factory Racing), ki je blestel tako v kvalifikacijah kot v polfinalu. Najboljši čas petkovega popoldneva znaša 3:24,322. Na drugo mesto se je uspelo uvrstiti Francozu Amauryju Pierronu (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Zaostal je 1,395 sekunde. Tretje mesto je pripadlo Francozu Loicu Bruniju (Specialized Gravity), ki je svoj kvalifikacijski čas močno izboljšal in je za Nortonom zaostal 2,715 sekunde. V kvalifikacijah je imel namreč Bruni bližnje srečanje z drevesom. Prvo peterico najboljših polfinalistov sta zaključila Američan Luca Shaw (Canyon CLLCTV Factory Team) in Francoz Remi Thirion (Giant Factory Off-Road Team – DH).

Še enkrat po progi svetovnega pokala, tokrat z Ronanom Dunnom

Les Gets, kvalifikacije

Ženske elite: Avstrijka zopet na vrhu

Kvalifikacijska vožnja je s časom 4:03,010 pripadla Valentini Höll, ki je za 2 sekundi prehitela odlično Mille Johnset (Canyon CLLCTV Factory Team). Tretje mesto je pripadlo skoraj domačinki Myriam Nicole (Commencal Muc-Off by Riding Addiction), ki je zaostala desetinko več od Norvežanke. Na četrto mesto se je uvrstila Tahnee Seagrave, njen zaostanek na ciljni črti je znašal skoraj 3,2 sekunde. Na odlično peto mesto se je uvrstila Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), ki je pri prvem merjenju dosegla šele 23. čas, nato pa napredovala in ciljno črto prečkača s časom 4:10,096. Britanka Aimi Kenyon (Unior – Sinter Factory Racing) je zasedla 27. mesto.

Moški: Američan najprepričljivejši

Samo štirje člani elitne moške kategorije so se spustili pod 3 minute in pol. Najboljši kvalifikant pa Dakotah Norton, ki je s časom 3:27,224 za skoraj 1,1 sekundo prehitel Thiriona, tretji je bil Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity), ki pa je zaostal že 2,5 sekunde. Peterico najhitrejših kvalifikantov sta zaključila Američan Dylan Maples (Commencal / Muc Off by Riding Addiction) in klubski kolega Monike Hrastnik, Francoz Benoit Coulanges (Dorval AM Commencal).

Mladinke: Vrnitev Britanke

Zmagovalka prvih dveh dirk v spustu je zopet na vrhu. Kvalifikacije so namreč pripadle Heather Wilson (Muc-Off Young Guns). Wilson je do prvega mesta v kvalifikacijah prišla šele na tretjem merjenju vmesnih časov in v cilju zabeležila čas 4:17,576. Le pol sekunde je bila počasnejša Švedinja Ella Svegby. Na tretje mesto se je uvrstila Novozelandka Eliana Hulsebosch (Union – Forged By Steel City Media). Njen zaostanek pa desetinko manj kot dve sekundi.

Mladinci: Asa je prva “klasa”

Mladinec v ekipi Unior – Sinter Factory Racing je še enkrat dokazal, da se lahko kosa z najboljšimi na svetu. Novozelandec Oli Clark je bil 15. in bo nastopil v jutrišnjem finalu, kjer bo zagotovo ciljal na še višjo uvrstitev. Zmagovalec kvalifikacij pa Američan Asa Vermette (Frameworks Racing), ki je v cilj prišel s časom, ki bi ga v moški elitni kategoriji ponesel med prvo deseterico. Štoparica se je ustavila pri 3:31,016. Drugi je bil zmagovalec iz Val di Sole, Francoz Max Alran (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Zaostal je 1,2 sekunde. Na tretje mesto je s skoraj 5-sekundnim zaostankom pribrzel Kanadčan Jon Mozell (We Are One Momentum Project).

Vrstne rede kvalifikacij in polfinala najdeš na uci.org.

Naslovna fotografija UCI MTB

Preberi še

 Ta vikend MTB šov v Les Getsu

Sledite nam