12. junija 2011

Nejc Rutar se je danes skoraj izenačil s svojim najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu, zelo uspešno sta nastopila tudi Maria Michalogiannaki in Harry Heath. Na vrh zmagovalnega odra sta stopila Aaron Gwin in Floriane Pugin.

Za edino slovensko ekipo v gravitacijskem cirkusu svetovnega pokala pomeni dirka v Leogangu največji uspeh do sedaj. Vsi trije Uniorjevi finalisti so izboljšali uvrstitve iz kvalifikacij in si postavili nove, višje mejnike za nadaljevanje sezone. Tudi sama ekipa je vedno bolj prepoznavna, danes na prizorišču tudi zaradi stotin bidonov, ki sta jih dekleti v Uniorjevih dresih razdelili v skoraj sončnem Leogangu.

Nejc Rutar se je s 51. mestom za mesto približal svoji najboljši uvrstitvi v svetovnem pokalu. Po dirki je povedal: “Tehnične dele sem odpeljal zelo dobro, na njih bi težko kaj pridobil. Proga je bila danes počasnejša in vsi smo vozili počasneje kot v kvalifikacijah. Glede na slabo uvrstititev na Škotskem sem z rezultatom zadovoljen in ciljam še višje.” Nekaj mest višje, natančno na 43. mesto, se je zasidral Harry Heath, ki prav tako ve, da je sposoben še več. Harry Heath: “V Leogangu sem rahlo zbolel, zato že cel vikend nisem v optimalni formi. Tudi v današnji finalni vožnji sem se utrudil bolj kot sicer in nisem zadel vseh želenih linij. Rezultat je dober, a vem, da grem lahko še višje.”
Ekipni uspeh je več kot lepo dopolnila Grkinja Maria Michalogiannaki, ki je s 17. mestom prav tako dosegla svoj najboljši rezultat v svetovnem pokalu. Maria je bila v cilju ponovno zelo zadovoljna: ”Razmere so bile težke, blata je bilo res veliko. Toda vozila sem agresivno in brez pritiska. V zadnjem gozdu sem padla in izgubila veliko časa, sicer bi bila lahko še boljša. Vesela sem finala in dobre uvrstitve.”
Četrti spustaš v ekipi Žiga Pandur se ni uvrstil v finale, prav tako pa tudi nihče drug izmed Slovencev, ki so nastopili v kvalifikacijah.

Obe dirki sta bili sicer razburljivi vse do zadnje sekunde. Pred nastopom Floriane Pugin sta vrh lestvice zasedali Britanki Rachel Atherton in Tracy Moseley, ki ju je ločila le desetinka. Vendar je mlajša Francozinja v rumenem dresu ekipe Scott 11 tudi danes vozila najhitreje in zasluženo zmagala – prvič v svoji karieri. Mi se jo drugače spomnimo po zmagi na evropskem prvenstvu v Kranjski Gori. Tracy Moseley je ohranila vodstvo v svetovnem pokalu.
Tudi moško dirko je dobil najhitrejši iz kvalifikacij – Američan Aaron Gwin je z drugo zmago v sezoni oblekel tudi majico vodilnega v svetovnem pokalu. Drugi je bil Gee Atherton, tretji pa zmagovalec Fort Williama Greg Minnaar. Na zmagovalni oder sta stopila še Steve Smith in Sam Hill.

Karavana svetovnega pokala se sedaj seli preko Atlantika, kjer bosta prvi in drugi vikend julija na sporedu dirki v Kanadi in ZDA. V spustu bo nastopila tudi ekipa Unior Tools Team z vsemi tremi fanti.

Vsi rezultati na strani UCI.

outofbounds.at

Na uvodni sliki Aaron Gwin, foto: Grega Stopar

Sledite nam