15. novembra 2012

Gorska kolesarka leta po vrsti sezon v tujini zopet doma, v UCI MTB ekipi Calcit bike team. Win-win-win? Videti je že tako, za Blažo, ekipo in glavnega pokrovitelja.

32-letna Blaža Klemenčič, vrsto let slovenska gorska kolesarka kolesarka z najbolj opaznimi mednarodnimi dosežki, ki ji je ob bok prišla le Tanja Žakelj, bo v sezoni 2013 znova zastopala barve slovenskega kluba. Po štirih sezonah v tovarniških ekipah proizvajalca koles Felt (prvo z ekipo Felt International in nato tremi s Felt Ötztal X-Bionic) bo članica kamniškega Calcita, ki bo na mednarodni sceni nastopal z ekipo UCI v krosu z imenom Calcit Bike Team.

Pinta: Želela sva na svoje

“Felt Ötztal X-Bionic je bil triletni projekt treh pokroviteljev, ki so se zdaj razšli, Felt pa sam ni več zmogel podpiranja ekipe,” pravi Robert Pintarič, Blažin trener in partner ter športni direktor ekipe s sedežem v Nemčiji, ki bo obstajala le še do 31. decembra letos. “To smo vedeli že sredi sezone, ko so kolesarji že začeli iskati nove ekipe. Odnosi v ekipi so bili napeti, kar bi lahko bilo tudi med vzroki za Blažino slabše dirkanje v drugi polovici sezone.”

Felt naj bi večino sponzorskih sredstev prelil v cestno ekipo Argos Shimano, ki se z Lukom Mezgecem na seznamu trudi pridobiti licenco Pro Toura.

“Sam sem imel veliko dela z ekipo in manj časa za Blažo, zato sva si želela za nekaj časa na svoje in umiriti tempo. Z Mohorjem Vrhovnikom tudi živimo blizu, pogovarjala sva se in se zmenila, da se vsaj za eno leto priključiva Calcitu,” še pove Pinta.

Blaža: Vesela sem, da bom doma

“Ta rešitev mi ustreza, dobro smo se zmenili in vesela sem, da bom v domači ekipi. Že na SP v Saalfeldnu sem se dobro počutila ob vseh Calcitovih navijačih. V klubu je tudi veliko otrok, tudi deklic, z nekaterimi smo že prave prijateljice, z drugimi se bom še spoznala. Rada se jim bom pridružila že pozimi v telovadnici in pozneje na kolesu,” pravi Blaža, ki je z bivališčem v Mengšu blizu večini kolesarjev Calcita vključno z nekaterimi, ki bodo dobili mesto v ekipi UCI.

Mohor: Priznanje za nas in korist za pokrovitelja

Mohor Vrhovnik, športni direktor ekipe Calcit bike team GT (na račun morebitnega drugega opremljevalca s kolesi za Blažo bo ime ekipe UCI izgubilo končnico GT), pravi: “Ideja v ekipo dobiti vrhunsko tekmovalko, ki je bila v toliko mednarodnih ekipah, se mi je zdela zelo zanimiva. To je tudi priznanje za nas, naše delo in organiziranost. Robert je že skozi sodelovanje z Urbanom Ferenčakom spoznal, kako deluje naša ekipa in tako smo se začeli dogovarjati.”

“Tudi našemu glavnemu sponzorju sodelovanje z Blažo pomeni zelo veliko. Calcit je finančno podprl pridružitev. Za njih to pomeni več pojavljanja izven specializiranih medijev. Tako bomo tudi lažje prišli do še kakšnega pokrovitelja, pri tem je voljan pomagati tudi Calcit,” še pove Mohor.

Calcit Bike Team, MTB ekipa UCI

V Calcitovi mednarodni ekipi bodo poleg Blaže še člana elite Boštjan Hribovšek in Nejc Valentinčič, mlajša člana Urban Ferenčak in Rok Korošec, prvo leto mlajša članica Tina Perše ter mladinca Gregor Kranjc in Peter Zupančič. Mohorju jo bo pomagal voditi Luka Kodra, ki se vrača po sezoni sodelovanja s turško ekipo Salcano, ter po svojih močeh tudi Pintarič, ki se bo sicer osredotočal na delo z Blažo.

Blaža si v poolimpijski sezoni želi malce manj napornega tekmovalnega sporeda. Sezono bo začela na Cipru in nastopila na vseh dirkah svetovnega pokala. “Velik del njenih nastopov se bo pokrival z nastopi naše ekipe. Druge Calcitove kolesarje bo imela ob sebi na vseh dirkah v Evropi razen na Norveškem, nastop naših v Andori bo odvisen od drugih dosežkov,” pravi Mohor. “Ob Blaži bosta na največ dirkah naša mladinca, člane pa bomo več pošiljali na dirke, kjer bodo lažje nabirali točke, torej na jug in vzhod.”

Factory Store s kolesi GT ostaja glavni dobavitelj koles Calcitovim kolesarjem, neznanka pa je še Blažino kolo. Najverjetneje je bilo, da bo nadaljevala sodelovanje s Feltom, a do dogovora ni prišlo.
Poleg pravice do lastnega dobavitelja koles ima Blaža že zagotovljeno podporo proizvajalca komponent Shimano, pri njihovem modrem tovornjaku bo na dirkah svetovnega pokala deležna tudi servisa. Blažin osebni pokrovitelj pa ostaja Mobitel.

calcit-bike.com

Na uvodni fotografiji Blaža na septembrskem SP v Avstriji, kjer je osvojila 10. mesto. Foto Grega Stopar.

Sledite nam