Svetovni pokal Leogang
8. junija 2024

Letos Slovencem najbližji svetovni pokal v spustu gostijo na Salzburškem. Prizorišče je legendarni EPIC Bikepark Leogang.

Leogang je za Mont Sainte Anne, Fort Williamom in Val di Solejem eno najbolj kultnih spustaških prizorišč. Od leta 2010 so Avstrijci gostili nekaj največjih in najbolj napetih dirk v zgodovini gorskega kolesarstva, vključno s skupno spustaško zmago pokojnega Stevieja Smitha leta 2013, slavni “brezverižni” podvig Aarona Gwina leta 2015 in dvojno avstrijsko zmago Andreasa Kolba in Vali Höll leta 2023. Naša Monika Hrastnik pa je v Leogangu na svetovnem prvenstvu osvojila bronasto kolajno. Da se zopet zavihti na zmagovalni oder, bo imela naša najboljša spustašica možnost pokazati v jutrišnjem finalu tretje letošnje dirke svetovnega pokala.

Najhitrejša polfinalista med elito sta ….

Valentina Höll

Članica ekipe YT Mob in lanska zmagovalka Leoganga je postavila daleč najhitrejši polfinalni čas v ženski kategoriji (3:38,913). Za skoraj 1,7 sekunde je prehitela Američanko Anno Newkirk (Beyond Racing), tretja je bila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon CLLCTV FMD), katere čas je bil za 3,3 sekunde počasnejši od Avstrijkinega. Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) je polfinale odpeljala suvereno, za 10 sekund popravila čas iz kvalifikacij ter zasedla sedmo mesto in se zanesljivo uvrstila v nedeljski finale!

Loic Bruni

Super Bruni (Specialized Gravity) je po šestem mestu v kvalifikacijah polfinale odpeljal brez napak in s časom 3:05,146 postavil sobotni mejnik. Na drugo mesto se je uvrstil Američan Luca Shaw, ki je zaostal 0,759 sekunde, na tretje pa Avstralec Troy Brosnan (oba Canyon CLLCTV Factory Team), ki je zaostal 0,986 sekunde. Zmagovalec kvalifikacij Irec Oisin O’Callaghan (YT Mob) je bil četrti, peto mesto je pripadlo Francozu Amauryju Pierronu (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction).

Leogang: V enduru na vrhu Rude in Courdurier

Leogang: Kvalifikacije mladinskih kategorij

Pri mladinkah so prva tri mesta zasedle Novozelandke. Prepričljivo najhitrejša je bila Eliana Hulsebosch (Union – Forged by Steel City Media). S časom 3:46,378 je bila za skoraj 8 sekund hitrejša od Sache Earnest (Trek Factory Racing Gravity). Erice Van Leuven (Commencal Les Orres) je zaostala še dve sekundi več. Za presenečenje je na četrtem mestu poskrbela Švedinja Ella Svegby, vodilna v svetovnem pokalu, Britanka Heatjer Wilson (Muc-Off Young Guns) je zasedla peto mesto. Hulsebosch bi se s svojim kvalifikacijskim časom v elitni kategoriji uvrstila na drugo mesto!

Med mladinci je bil najhitreši in najspretnejši Američan Asa Vermette (Frameworks Racing). Njegov kvalifikacijski čas je bil 3:12,755. Več kot tri sekunde je na drugem mestu zostal Kanadčan Dane Jewitt (Pivot Factory Racing), nato so sledili trije Francozi. Mylann Falquet (Goodman Santa Cruz) je bil tretji, Max Alran četrti in Till Alran peti (oba Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Slovenski predstavnik Maj Babbačič se je med 114 prijavljenimi tekmovalci z zaostankom 38,996 sekund uvrstil na 94. mesto. Novozelandec Oli Clark, ki tekmuje za slovensko ekipo Unior – Sinter Factory Racing, je za zmagovalnim časom zaostal slabih 14 sekund in pol, kar je zadostovalo za 32. mesto.

Leogang: Po progi z Ronanom in Andreasom

Ronan Dunne in Andreas Kolb te popeljeta po progi v EPIC Bikeparku Leogang na Salzburškem.

Kvalifikacije: Monika 15., Luka brez polfinala

Monika Hrastnik je kvalifikacijsko vožnjo odpeljala s časom 3:56,439, kar je bilo 15,7 sekunde počasneje od najhitrejšega časa, ki ga je postavila Valentina Höll. Na drugo mesto se je uvrstila Anna Newkirk, na tretje pa Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off by Riding Addiction). Peterico najhitrejših kvalifikantk sta zaokrožili Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) in Italijanka Gloria Scarsi (Canyon CLLCTV Pirelli). Britanka Aimi Kenyon, ki vozi za ekipo Unior -Sinter Factory Racing, se je med 41 prijavljenimi tekmovalkami uvrstila na 34. mesto.

Oisin O’Callaghan (YT Mob) je progo v kolesarskem parku prepeljal najhitreje, in sicer s časom 3:09,336. Za lešest stotink sekunde je bil hitrejši od Luce Shawa in za sekundo od Troya Brosnana. Peterico sta zaokrožila Britanec Bernard Kerr (Pivot Facotry Racing) in Novozelandec Toby Meek (Meekboyz Racing). Luka Berginc je za najboljšim časom kvalifikacij zaostal 18,324 sekunde ter se med 186 prijavljenimi uvrstil na 117. mesto.

Vsi sobotni vrstni redi na uci.org.

Naslovna fotografija WHOOP UCI Mountain Bike World Series

Preberi še

Leogang

Sledite nam