26. avgusta 2018

Na olimpijskem krosu finala svetovnega pokala v Franciji članica ekipe Unior/Devinci Factory Racing Tanja Žakelj deseta. Jolandi Neff dramatična dirka in pokal.

Na finalu svetovnega pokala je v olimpijskem krosu pri ženskah zmagala Švicarka Jolanda Neff (Kross Racing Team) in tudi osvojila svetovni pokal. Druga je bila Kanadčanka Emily Batty (Trek Factory Racing XC) in tretja Danka Annika Langvad (Specialized Racing). V skupni razvrstitvi za Neffovo obrnjeno, Langvadova druga in Battyjeva tretja.

Pri moških pa na finalu zmaga že znanega skupnega zmagovalca, Švicarja Nina Schurterja (Scott-SRAM MTB Racing) pred Italijanom Gerhardom Kerschbaumerjem (Torpado Gabogas) in Franbcozom Maximom Marottom (Cannondale Factory Racing XC). V končni razvrstivi pokala sta za Schurterjem končala Nizozenec Mathieu van der Poel in Marotte.

Najbolje letos se je z 10. mestom odrezala Tanja Žakelj. Poročilo iz njene ekipe Unior/Devinci Factory Racing:

Žakljeva je najboljše prihranila za konec – na dirki svetovnega pokala v Franciji je bila deseta

 

Zaključna dirka letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem krosu je bila pravi spektakel z rošadami za prva mesta ter odlično vožnjo Tanje Žakelj (Unior/Devinci Factory Racing). Tanja je štartala silovito, kljub defektu in menjavi obročnika pa je dosegla izvrstno 10. mesto.

 

Ženska članska dirka v La Bressu je bila resnično poslastica za ljubitelje gorskega kolesarstva, z veliko prehitevanji ter borbo za zmago na dirki in v svetovnem pokalu. Vse od začetka do konca te drame je imela pomembno vlogo tudi Ledinka Tanja Žakelj, članica ekipe Unior/Devinci Factory Racing, ki je na koncu le osvojila tako želeno mesto v prvi deseterici. Skoraj do konca pa je kazalo še bolje, saj je bila na osmem mestu, nato pa je tudi njo doletel defekt.


Postanek …

“Res enkratno, da mi je uspelo za zaključek svetovnega pokala priti med prvih deset, še bolje pa se je bilo voziti med prvimi in boriti za dobra mesta. Žal mi je na koncu malo zmanjkalo, tudi defekt je malce prekinil ritem. A si nimam kaj očitati, dirko sem odpeljala po najboljših močeh in sem se v vsakem trenutku borila,” je bila po dirki zadovoljna Žakljeva, ki je bila v sezoni že tik za deseterico. “Dosegla sem svoj cilj in moram biti zadovoljna. Vozila sem se še višje in seveda bi bilo bolje, če bi bila kakšno mesto višje. Skozi celo sezono sem sicer imela konstantne rezultate, ki jih želim v prihodnje še prinesti na višji nivo.”

 

Tanja je odlično štartala in se takoj postavila v prvo vrsto za letos najboljšo Jolando Neff, ki je na koncu osvojila dirko in tudi pokal. Po prvih dveh krogih je bila okoli desetega mesta, v tretjem izmed šestih krogov pa je postavila celo peti čas. Osmi položaj na dirki je branila z vso odločnostjo, žal pa je Tanja v petem krogu dobila defekt in je morala po pomoč v tehnično cono. Anže in Urban sta tam odlično opravila svojo nalogo in Tanjo hitro spravila nazaj na kolo, in izgubila je le eno mesto. Še eno mesto je izgubila v samem zaključku, ko jo je prehitela Poljakinja Maja Wloszcowska.

Dirka v Franciji je bila sicer tudi v znamenju izredno težkih razmer, saj je sonce danes posijalo po dveh dneh močnega deževja. Vendar Tanje to ni zmotilo, tako je komentirala prizorišče: “Meni so že splošno všeč nova prizorišča, na njih dobim neko novo energijo in zagon. Prav tako prinaša takšna dirka nekaj nepredvidljivega, ker enostavno nismo vajene proge. Se mi zdi, se dobro znajdem v novih situacijah. Današnje razmere so bile danes zame idealne, res sem uživala. Ne bi si želela dirkati v dežju, ker sem malo zmrznjen tip človeka. Danes pa je bilo res idealno.”

 

Svetovni pokal se je z današnjo dirko zaključil, Tanja Žakelj je osvojila solidno 15. mesto v skupnem seštevku. A sezona še ni zaključena, čez dva tedna se bo bila bitka za majice svetovnih prvakov. Pred odhodom v Švico je Tanja tako komentirala največjo dirko v sezoni: “Vsekakor grem na svetovno prvenstvo samozavestno. Vem, da lahko štartam dobro in sem lahko v ospredju. Lahko se borim, brez da bi me skrbelo ali me bo na koncu ‘pobralo’. Dirkam tako, kot se danes dirka – od štarta do konca na polno, potem pa kakor znese. Enkrat bolje, drugič slabše. Odločila sem se, da grem direktno na prizorišče, kar mislim, da je dobra odločitev. Prilagojena bom na višino, prav tako bom opravila še kakšen dodaten trening na progi. Motivirana sem in se bom maksimalno pripravila na zadnjo pomembno dirko v sezoni.”


Vrstni redi in končna razvrstitev v svetovnem pokalu

Posnetek dirke na Red Bull TV

Fotografije Klemen Humar

Sledite nam