21. junija 2012

Avstrijska Koroška, ki je veljala za sivo liso legalnih mtb stezic, ubira novo smer po zgledu Tirolske. Do naslednje sezone želijo označiti kar 3000 km poti!

Ob argumentiranjih, da je Slovenija edina država s splošno prepovedjo vožnje s kolesom izven cest, nas je v zadnjih letih marsikdaj kdo lepo zabil. “Ja kaj se pa greste, poglejte samo čez mejo, na Avstrijskem Koroškem prav tako nikjer ne pustijo kolesariti.”

Ugotovitev na mestu. V Avstriji to rešujejo na deželni ravni, na Koroškem so pač vse podrejali zasebnim zemljiščem in potem. Ljudje so seveda kljub temu kolesarili.

Odškodnina lastnikom zemljišč
Tudi odslej bo zasebna lastnina sveta, le da bodo kolesarjenje usmerili. Načrt se imenuje Smernice gorskokolesarskega fairplaya na Koroškem (Mountainbike Fair Play in Kärnten – Leitlinie).
Lastniki zemljišč, preko katerih bodo potekale poti, bodo letno prejeli nadomestilo v višini 22 centov na tekoči meter poti. Polovico bo krila deželna vlada, so zapisali, vir druge polovice pa utegnejo najverjetneje prepustiti lokalnim turizmom in občinam, saj o tem ne pišejo.
Na deželni ravni bodo uredili tudi zavarovanje škodne odgovornosti lastnikov ter sistem označevanja poti s tremi težavnostnimi stopnjami.

Že naslednje leto 3000 km poti
Cilj, zapisan v smernicah, je za naše razmere neverjeten: z začetkom sezone 2013 gorskim kolesarjem na Koroškem ponuditi 3000 kilometrov označenih poti! Gotovo je v tej številki veliko gozdnih cest, kakršne so pri nas že odprte za kolesa, a v smernicah ugotavljajo, da je 84 % gorskim kolesarjev zelo pomembno tudi kolesarjenje po stezicah – ne izredno tehničnih, dovolj je, če so tekoče in zabavne.

Partnerji v načrtovanju so Koroška deželna vlada na eni strani ter zbornici za kmetijstvo in gozdarstvo z lastniki in upravljalci planin, lastniki gozdov in lovci na drugi.

Podobna rešitev že nekaj let odlično deluje na avstrijskem Tirolskem, kjer vložek v odškodnine lepo pomnožijo v turizmu.

Prispevek na strani Slovenske kolesarske ponudbe odprimopoti.si

Več na strani koroške deželne vlade
Prenesi si smernice (PDF, 6,7 MB, nemščina)

Sledite nam