7. maja 2012

V drugi Pro preizkušnji italijanske serije Superenduro v Toskani kaže, da se najhitrejša iz ekipe Orbea Geax učita: Robi Kordež 12., Primož Štrancar 22. absolutno, oba druga v svojih starostnih kategorijah.

Po lanskem okušanju in po letošnjem debaklu s kupom preluknjanega kavčuka na prvi preizkušnji pred tremi tedni ob Ligurskem morju lahko fantje iz slovenske ekipe Orbea Geax končno rečejo, da jim je enduro nekako jasen! Minuli konec tedna so v Toskani v drugi “Pro” preizkušnji od šestih v letošnji seriji Superenduro prebili led: Robert Kordež je bil absolutno 12. med blizu 200 uvrščenimi ter drugi v svoji starostni kategoriji od 35 do 39 let, Primož Štrancar pa absolutno 22. in prav tako drugi v starostni kategoriji od 40 do 44 let. Nastopil je še Primož Gams in se s 64. mestom približal prvi tretjini uvrščenih.

Dirke Pro se začenjajo s sobotnim prologom in v nedeljo vključujejo po štiri daljše in zahtevnejše hitrostne preizkušnje. Tako je bilo tudi v Punti Ali, dirko je odprl sobotni večerni prolog s trdnjave Castiglione della Pescaia. V nedeljo se je nadaljeval s štirimi “brzinci” na toskanskih vzpetinah.

Kordež ima v svoji starostni kategoriji kar lanskega skupnega zmagovalca Andrea Bruna, ki je bil tokrat najhitrejši in se tudi vzpel na prvo mesto skupne razvrstitve. Za to je moral v prologu in štirih etapah s skupnim časom blizu 18 minut opraviti predvsem s hitrimi rojaki ter z gosti iz Velike Britanije. Trojica mu je kljub visokemu seštevku časa, za recimo pet ali šest dirk v spustu, sledila v treh sekundah! To so bili Konin Alex Stock, zmagovalec prve letošnje dirke Davide Sottocornola in zvezdnik spusta in 4X Dan Atherton, ki je z vstopom v svet endura velika novica za to disciplino.

Kordež je za Brunom zaostal minuto in 41 sekund.
“Na koncu je videti kar v redu, a zdaj si ob rezultatih razbijam bučo, ko razmišljam, kaj bi lahko bilo, če ge ne bi lomil prav v vseh hitrostnih preizkušnjah. V najdaljši drugi sem padel na skalah, v tretji trčil v drevo, v četrti, kjer sem storil najmanj napak, pa sem bil še najnižje …,” pravi Kordež.
“Da se priti v prvo deseterico, prva peterica pa je zaenkrat res nedotakljiva,” računa Kordež, ki doda, da se enduru ta čas ne posveča veliko. “Le najkrat sem bil na tem kolesu, več sem na kolesu za kros, pripravljam se na evropsko prvenstvo masters v Kranjski Gori. Pa tudi od endura sem ves čas obtolčen, samo ta vikend sem padel osemkrat …”

Kako je bilo tesno šele v Štrancarjevi kategoriji! Po skupaj 20 minutah dirkanja zmagovalec sekundo in pol pred njim, tretjeuvrščeni devet desetink sekunde za njim.
“Razlike so bile res majhne. Ko bi z levo ramo zadel eno drevo manj ali eno več, bi bilo vse drugače!” pove Štrancar. Z Robijem počasi sestavljava nastope. Tokrat je bilo bistveno, da smo bili na prizorišču že v petek in da smo trenirali na trasah. Le na štart ene preizkušnje smo lahko prišli z avtom, do ostalih treh le na noge. Tako smo vsak dan zlezli nekako 1500 višincev. Vse etape smo pred dirko prevozili po trikrat, nekatere tudi prehodili, da smo jih spoznali. Tudi skalnato je bilo malo manj kot na prvi dirki.”

Tretja “pro” preizkušnja bo 9. in 10. junija v Pognu nedaleč od Novare in Milana.

Vrstni red – absolutno
1. Andrea Bruno (Ita, Ready2Ride-Transition) 17:52,2
2. Alex Stock (VB, Brooks Kona) +2,3
3. Davide Sottocornola (Ita, Cicobikes) +3,0
4. Dan Atherton (VB, GT Factory Racing) +3,1
5. Lukas Anrig (Švi, Drift Racing) +12,3
6. Vittorio Gambirasio (Ita, GT-360 Degrees) +21,7
7. Manuel Ducci (Ita, Life Cycle) +31,0
8. Michael Scharer (Švi) +52,6
9. Leoluca Scurria (Ita, Tropado Surfing Shop) +1:08,3
10. James McKnight (VB, Life Cycle) +1:31,2
11. Francesco Fregona (Ita, ASD Sportbike) +1:34,4
12. Robert Kordež (Slo, Orbea Geax) +1:41,7

22. Primož Štrancar (Slo, Orbea Geax) +2:07,6
64. Primož Gams (Slo, Orbea Geax) +3:46,6
184 uvrščenih

www.superenduromtb.com

Na uvodni fotografiji Robi Kordež med eno od nedeljskih hitrostnih preizkušenj. Vse fotografije Matteo Cappè/Superenduromtb.com

Sledite nam