Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
4. januarja 2018

Imetnikom licenc Kolesarske zveze je sedaj prepovedano nastopati na dirkah izven koledarja zveze. Evropska komisija pa krepi pravice profesionalnim športnikom. In kaj nas čaka v prihodnosti?

Imetnikom licenc Kolesarske zveze je sedaj prepovedano nastopati na dirkah izven koledarja zveze. Evropska komisija pa krepi pravice profesionalnim športnikom.  Kakšne so dolgoročne posledice za gorskokolesarske dirke v Evropi?

Evropska komisija o primeru iz drsanja

Sankcije proti hitrostnim drsalcem, ki sodelujejo na tekmovanjih, ki jih ni odobrila Mednarodna drsalna zveza ISU, kršijo proti monopolne predpise EU. Tako je odločila Evropska komisija dvema tednoma. Ta sodba bi morala imeti tudi dolgoročne posledice za evropska gorskokolesarska tekmovanja.

Do sedaj je bilo drsalcem prepovedano sodelovanje na tekmah, ki niso bile v okviru Mednarodne drsalne zveze. Če bi to storili, so tvegali stroge sankcije, vključno z izključitvijo z olimpijskih iger ali celo do doživljenjskih prepovedi nastopanja. Dva Nizozemca, Mark Tuitert (olimpijski prvak) in Niels Kerstholt (svetovni prvak na kratkih stezah), sta se proti tej omejitvi pritožila. Zdaj je Evropska komisija ugotovila, da določbe ISU kršijo proti monopolna pravila EU.

V obrazložitvi je Evropska komisija navedla: “Mednarodne športne federacije igrajo pomembno vlogo v športnikovi karieri – ščitijo njihovo zdravje in varnost ter poštenost tekmovanj. Vendar pa so ostre sankcije, ki jih je Mednarodna drsalna zveza uvedla proti drsalcem, namenjene predvsem varovanju lastnih poslovnih interesov in preprečevanju drugim, da organizirajo svoje dogodke, in tekmovalcem omejuje možnost pridobitve dodatnih nagrad. ISU mora spoštovati odločitev Evropske komisije, spremeniti svoje predpise in odpreti nove priložnosti za športnike in tekmovalce v interesu vseh ljubiteljev drsanja. “

Natančneje, odločitev Komisije zavezuje Mednarodno drsalno zvezo, naj v 90 dneh preneha z nezakonitim ravnanjem. Izrecno je ISU pozvala, da ne grozi ali nalaga sankcij, če športniki želijo sodelovati na tekmovanjih, ki niso v okviru ISU in “ne ogrožajo legitimnih ciljev povezanih s športom”.
Celotno besedilo sklepa Evropske komisije je na voljo tukaj.

Pred leti panika med kolesarji

Kot se boste gotovo spomnili, je tudi v Sloveniji in na Hrvaškem pred leti zavladala panika, ko sta zvezi pričeli groziti s sankcijami tekmovalcem, ki so se udeleževali raznih rekreativnih prireditev in tako imenovanih vaških dirk z nagradnimi skladi. Ta odločitev Evropske komisije bo imela vpliv tudi na kolesarstvo in ostale športe.

Imetnikom licenc Kolesarske zveze je sedaj prepovedano nastopati na dirkah izven koledarja zveze. V Sloveniji se to še nekako tolerira, je pa v nekaterih državah to večja težava za tekmovalce. Za organizatorje majhnih lokalnih dirk je dovoljenje Kolesarske zveze povezano z dodatnimi stroški. Zaradi tega je napoved UCI v letu 2014, da namerava dosledno uveljavljati pravilo, vključno s sankcijami, naletela na velik odmev. Večkratna svetovna prvakinja v 4krosu Anneke Beerten se je dirke, ki ni bila sankcionirana, udeležila pod psevdonimom Porky Springs. Na podelitvi nagrad se je pojavila s sončnimi očali in masko, nato pa se je na Twitterju jasno postavila proti pravilom UCI.

Ta odločitev Evropske komisije bi morala imeti pomemben vpliv na dirke doma in v Evropi. Za organizatorje manjših dirk bo v prihodnosti verjetno veliko lažje in ceneje motivirati profesionalce in imetnike licenc za sodelovanje na dirki. Tudi tekmovalci sami ne bodo imeli strahu pred negativnimi posledicami, pa čeprav so bile le te v gorskokolesarskem športu v zadnjih letih le hipotetične.

Predvsem pa je Evropska komisija s to odločitvijo razjasnila zelo zmedeno in zapleteno stanje in okrepila pravice športnikov.

Na naslovni fotografiji Anneke Beerten oziroma Porky Springs. Foto Manuel Sulzer

Ljubljana MTB vikend
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam