12. julija 2014

Kolesarji smo se še enkrat izkazali za politične naivce. Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje je dal popuste kršiteljem na motornih vozilih.

Medtem ko smo se kolesarji ob nedavni pripravi sprememb Zakona o varovanju narave (ZON) brigali za člene, ki so se ukvarjali z vožnjo s kolesi, je naposled prišlo do težko razumljivega preobrata pri višini kazni za voznike motornih vozil, ki jih zalotijo pri vožnji v naravnem okolju.

Če ugotavljamo, da selitev koles iz Uredbe v ZON za nas ni kaj bistvenega spremenila – razen višjih kazni, te zdaj znašajo najmanj 100 in največ 200 evrov (prej 41, ob plačilu v osmih dneh v obeh primerih “polovička”) – pa se je najnižja kazen za voznike motornih vozil celo za malenkost znižala.

Novi ZON jim namreč pripisuje od 40 do 200 evrov kazni, medtem ko je bilo v predlogu zapisano, da bi se jih kaznovalo z globami od 1000 do 5000 evrov.

Tako so z amandmaji uredili člani odbora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje Državnega zbora.

Več v plačljivem članku na delo.si, ki ga v celoti povzema gore-ljudje.net.

Uvodna fotografija: Takole se dandanes – sicer relativno glede na razpoloženje uradne osebe – najbolj splača, da te dobijo s kolesom v gozdu. Iz videa Vrečkolandia Blaža Tomažina.

Sledite nam