21. marca 2016

Končan je dvanajsti Cape Epic, zmagoslavje ekip Bulls in Spur Specialized.

Pretekli teden se je v Južni Afriki odvijala etapna dirka Cape Epic, letos brez slovenske udeležbe, saj si je epski veteran Peter Vesel vzel leto premora. Leto premora za Cape Epic, da se razumemo, letos ima na sporedu druge dirke.

Cape Epic je doživel že 12. izvedbo, skupaj s stoto etapo. In ni rekreativna prireditev ampak dirka z veliko začetnico. Šov, ki prinaša veliko denarja. Postaja tudi ena največjih južnoafriških prireditev, predvsem pa je velik fizični in psihični izziv, ki vedno znova privlači množice gorskih kolesarjev.

Za najboljše gorske kolesarje na svetu je Cape Epic velika stvar. Za mnoge velja za najpomembnejšo dirko v koledarju. Je dirka, ki te lahko požene v višave športa in ti zagotovi sponzorje za naslednjih nekaj sezon, saj velja za najbolj prepoznavno in medijsko pokrito gorskokolesarsko tekmovanje na svetu.

Epske etape

Letos je Cape Epic dobil nekaj novih značilnosti. Etape so postale krajše, višinska razlika pa se je močno povečala. Tako je postala bolj “evropska” in so na njej iskali uspeh tudi tekmovalci v krosu. In skoraj tako kot vedno sta bila vročina in vsakodnevni napor odločilna. Na posameznih etapah so specialisti za kros sicer posegli po dobrih uvrstitvah, v končni razvrstitvi pa so na vrhu imena, ki krojijo vrh v gorskokolesarskem maratonu.

Zmago v moški konkurenci sta tako odnesla Karl Platt in Urs Huber (Bulls), druga sta bila Nicola Rohrbach in Matiass Pfrommer (Centurion Vaude by Meerendal) in tretja Samuele Porro in Damiano Ferraro (Trek-Selle San Marco).

Poleg dvojic, ki so na vrhu v generalni uvrstitvi in je vsaka zmagala v vsaj eni etapi, sta po eno etapo dobila tudi Periklis Ilias in Tiago Ferreira (Dolomiti Superbike) ter Manuel Fumić in Henrique Avancini (Cannondale), ki sta zmagala v zadnji.

Pri ženskih dvojicah je bila borba letos precej bolj napeta kot zadnja leta. Nov način starta, pet minut za moškimi, je izenačil možnosti in velike časovne razlike so prej izjema kot pravilo. Enakovredno dirkanje je ženske ekipe postavilo pod žaromete in dvignilo njihovo vrednost tako pri gledalcih in medijih kot tudi pri sponzorjih.

Vseeno pa sta bili Annika Langvad in Ariane Kleinhans (Spur Specialized) tudi letos najmočnejši. Drugi sta bili Sabine Spitz in Jana Belomojna (Sport for Good), ki sta zmagali v zadnjih treh etapah, na tretje mesto sta pridirkali Sally Bigham in Adel Morath (Toprak Ergon). V eni izmed etap sta zmagali tudi Robyn de Groot in Jennie Stenerhag (Ascendis Health), ki sta morali po polovici dirke odstopiti.

Epic, Epic …

Dirko je uspešno zaključilo nekaj preko tri četrtine parov, saj so vročina v prvih dneh, posledično dehidracija ter želodčne težave, terjali precejšen davek.
Kot zanimivost, letos je dirkal tudi ustanovitelj in lastnik Cape Epica Kevin Vermaak ter dirko prvič uspešno zaključil.

Prve prijave za leto 2017 so se začele že v ponedeljek, loterija pa se zaključi konec maja in ni dvoma, da bo Dirka razprodana v najkrajšem času.

Rezultati

Fotografije organizator

Sledite nam