15. septembra 2018

V Ajdovščini na progi Črn trn izpeljali letošnje DP v 4krosu. Srebro in bron za domačina Stuparja in Ježa.

Novi članski državni prvak v 4krosu je Kevin Berginc. Član ekipe Unior/Devinci Factory Racing je na dirki državnega prvenstva na progi Črn trn v Ajdovščini v velikem finalu premagal dvakratnega državnega prvaka (2014, 2015), domačina Matija Stuparja (KK Črn trn), ki je osvojil srebrno kolajno, in so-vodilnega v razvrstitvi serije SloEnduro Tima Ježa (Kamplc Racing Team), ki je osvojil bronasto. V zadnji vožnji dneva je brez kolajne ostal Jani Volk (Črn trn).

Berginc, lani državni prvak v dirkanju s kolesi BMX, ki je sicer že skusil tudi dirkanje v spustu in krosu na izpadanje (eliminatorju), je bil najhitrejši že v kvalifikacijah na suhi in trdi klasični progi nad parkom Pale, ki dirke v 4krosu gosti že od leta 2016. Sledila sta mu prav Stupar in Jež. tako da razdelitev kolajn na koncu ni bila presenečenje.

“Mislil sem, da bo bolj napeto,” je v cilju povedal 24-letni Berginc, ki je ob sebi že na prvi ravnini pogrešal Stuparja. Domačin, ki je zbolel in nastopal ob pomoči antibiotikov, je namreč ob štartu s kolesom zadel ob štartna vratica in nato s krmilom še v Ježa. Tako sta oba izgubila pomembne delčke sekunde za optimalen štart in Berginc se do cilja ni več pustil ujeti.

“Glede na letošnje rezultate sem vedel, da sem sposoben zmage. To je dober zaključek sezone,” je še povedal Berginc, ki je BMX DP letos izpustil zaradi poškodbe. Bil pa je tudi že v velikem finalu dirke 4X Pro Toura.

V kategoriji mladincev, ki so se v finalu sicer pomešali s člani, je prvak postal Primož Lemut (Črn trn), ki je dobil mali finale. Srebro je osvojil njegov brat in klubski kolega Erik, bron pa Matic Berginc (Rajd Ljubljana).

Naslove so podelili še v kategorijah do 17, do 15 in do 13 let, povsod pa so se zanje potegovali le člani domačega kluba.

Število tekmovalcev v 4krosu zaradi majhnega števila dirk (ta je bila letos edina domača) vsaj v članski konkurenci gotovo ni v porastu, kar pa še zdaleč ne pomeni napetega dirkanja med temi, ki pridejo na štart. Med mlajšimi pa se že pozna možnost spoznavanja z dirkanjem v pokalu B4X oziroma bolj kot ne dela v ajdovskem klubu Črn trn.

Kolesarski festival Ajdovščina v izvedbi KK Črn trn se bo v nedeljo nadaljeval prav z dvobojem pokala B4X in dirko najmlajših na poganjalčkih.

Fotografije Klavdij Blažko/Črn trn

Kolesarski festival Ajdovščina

Sledite nam