30. avgusta 2015

Na downhillu Sor’ca Žabjek pred Vauhom in Pandurjem, Hrastnikova suverena, enako Berginc med mladinci.

Na Soriški planini so danes izvedli tretjo dirko slovenskega pokala v spustu, ki je hkrati štela tudi za hrvaški pokal. Na dirki downhill Sor’ca se je zbralo nekaj več kot 100 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Tako v polfinalu kot v finalu je bil na suhi progi in pod modrim nebom najhitrejši državni prvak Jure Žabjek (Unior Tools Team), ki tako ostaja neporažen v vseh treh dirkah – na mednarodni dirki v Buzetu ter na državnem prvenstvu na Javorniku in zdaj še na Soriški planini. Vmes si je še zlomil zapestje …

Enako pri ženskah vsaj v domači konkurenci uspeva Moniki Hrastnik (KK Črn trn) – v Buzetu je bila med tujkami v polfinalu druga in v finalu tretja, vedno pa najhitrejša Slovenka, na Javorniku je bila tako kot danes obakrat najhitrejša.

Na koncu je danes ob Jurčku na drugi stopnički stal Miran Vauh (Črn trn), dopoldan v polfinalu z izposojenim kolesom četrti, za finale pa je usposobil svojega V10. Tretji je bil Žiga Pandur (Unior Tools), peterico sta dopolnila lanski zmagovalec Aleš Virtič (Supertrail 79) na 4. mestu z le dobrimi tremi sekundami zaostanka in Vid Kovač (Črn trn) na 5. že z opaznejšim zaostankom.

Med ženskami je bila druga Špela Horvat (Uni team) in tretja Eva Horvat (Spank), ki se je utrdila na drugem mestu skupne razvrstitve. Zarja Černilogar je bila edina od šestih udeležencev svetovnega prvenstva v Andori naslednji teden, ki je dirko izpustila, saj je pokalno zmago zaradi poškodbe že zdavnaj zapravila.

Med mladinci je Luka Berginc (Črn trn) po defektu v polfinalu prav vso dirko presedel na soncu v stolu (traktorčku …) vodilnega. Pri mlajših mladincih je v veliko veselje domačinov zmagal Rudi Pintar (MTB Železnik). Najhitrejši veteran je bil po dolgem času spet Sebastjan Zmrzljak (MTB Trbovlje). Med amaterji je po tretjem mestu v polfinalu zmago spet slavil Urban Napotnik (Lignit). Med najmlajšimi v kategoriji do 15 let pa nepremagan ostaja Marko Niemiz (Avče).

Bravo Železniki! (Buuu parki)

Fantje in dekleta iz MTB Železniki so odlično izvedli dirko. Tudi gledalcev je bilo veliko, prava tridnevna veselica na gori je bila. Sor’ca še ni čisto pravi bajkpark in takšne dirke bi morali znati prirediti tudi vseh naših “pravih” parkih. Park + lokalni (ali manj lokalni) klub = dirka. Z Mariborskim Pohorjem in Čelešnkom je parkov 9 (devet), letos z dirko evropske serije iXS vred smo imeli dirke v le dveh! Več dirk bi kmalu pomenilo tudi več tekmovalcev …

Tako pa nam v zraku bojda visi tudi finale serije čez mesec dni na Koroškem. Že pičle štiri dirke za točke pokala, z državnim prvenstvom vred, bi bile neslavni rekord triindvajsetih sezon pokala Slovenije v spustu. Le tri pa bi bile preprosto sramota.

Vrstni red finala

člani
1. Jure Žabjek (KD Rajd/Unior Tools Team) 2:32,89
2. Miran Vauh (KK Črn trn) +1,46
3. Žiga Pandur (KD Rajd/Unior Tools Team) +2,00
4. Aleš Virtič (Supertrail 79) +3,10
5. Vid Kovač (KK Črn trn) +6,59
6. Miha Ivančič (ŠKTD Avče) +7,30
7. Matic Habjan (Energijateam.com) +8,29
8. Kristjan Vreček (Supersnurf) +11,75
9. Jure Cindro (KD Rajd Funsports) +12,76
10. Tomaž Oražem (Energijateam.com) +14,41

ženske
1. Monika Hrastnik (KK Črn trn) 3:00,69
2. Špela Horvat (Uni team) +9,55
3. Eva Horvat (Spank team) +22,33

mladinci
1. Luka Berginc (KK Črn trn) 2:42,71
2. Anže Cankar (MTB Železnik) +7,42
3. Aljoša Mlakar (KD Rajd) +9,07

Celotni vrstni redi sledijo (na Sor’ci se veselica nadaljuje …)

Oglej si še
DH Sor’ca: Uradni video slovenskega pokala
Fotogalerija DH Sor’ca
Video 1/4ek: Trikrat DH Sor’ca

Na uvodni fotografiji Jure Žabjek, foto Klemen Humar

Sledite nam