jan porič, kd rajd ljubljana
Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
8. decembra 2021

Še eden, ob katerem se vprašamo, kako da ga še nihče ni “pripel”. Nekdanji tekmovalec v spustu in 4krosu ter še marsikaj, danes med drugim zelo deloven trener pri KD Rajd.

Jan Porič

  • Vzdevek: Porson
  • Kraj: Ljubljana
  • Starost: 34
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Porson media, KD Rajd
  • @porsonmedia

Pokrovitelj serije Na verigi

Factory Store luči Topeak

Marjan: DH, BMX, enduro … katero kolo od teh je najbolj obremenjeno?

Jan: Trenutno dirt BeFly Air Two, tudi zaradi treningov otrok na bmx progi. Zadnji dve leti sem spet začel malo več vozit dirte, skate parke. Rallon trenutno bolj počiva, če pa že pa samo bolj skačem, parkrat sem šel recimo v Kočevje samo lesen step up skakat za par uric, brez trailov, ampak bo treba tud traile nazaj začet furat. 🙂 Oh ja, DH kolo bi si pa tudi želel nazaj, enkrat … 😉

Svoje znanje in izkušnje velikodušno deliš med mlajše in starejše bikerje. Kaj misliš o slovenskem MTB?

Super, da se razvija vsako leto več. Če pomislim, ko smo začeli mi, če nisi sam ali s prijatelji naredil kakega traila, nisi imel kje furat. Toliko novih trail cetrov ali trailov se dela, da sploh ne moreš slediti, kar je super. Mladina ima vedno več opcij za kolo, ni več samo žoga, in to me veseli. Všeč mi je tudi, da se freeride scena spet oživlja in je folk začel spet skakat.

Prodaš doblota?

Doblota pa že ni nekaj časa, je bilo treba zamenjati za novejši in večji avto. Želje so, da bi imel večji van in ga predelal v avtodom in bi lahko z družino hodili okrog in uživali.

mtb.si: Od tekmovalca do znamke Porson media z videi in fotografijo ter do učitelja in trenerja. Poleg si že skoraj 20 let, si zadovoljen, kako se razvija tvoja kariera ali bi raje kje drugače zavil?

Jan: Bo že nekako tako držalo, kolo sem začel furat leta 2000 in kasneje že prva tekma v downhillu in potem preko 13 let tega, freerida, skate parkov, dirt jumpov, v 4x sem odpeljal nekaj svetovnih pokalov … Nikoli me ni povleklo v enduro, mogoče zato, ker sem toliko časa bil v downhillu in se mi enostavno ni več dalo tekmovat. Mogoče bi si želel, da bi se v mladosti naučil več trikov. Definitivno sem ponosen, da sem večkrat skočil backflipa in to z bmx-om, dirtom in fullyjem. To, da sem vozil veliko različnih disciplin, mi da eno širino, na katero sem zelo ponosen in jo tudi lahko predajam naprej. Mogoče zato tudi nimam veliko pokalov, ker se hitro naveličam ene discipline in moram vedno menjavat kolesa, ampak sem se zaradi tega veliko naučil. Sploh pa sem ponosen na marketinško žilico, ki sem jo uspel skozi leta nadgrajevati. Z veliko sponzorji sodelujem že veliko let, z nekateri tudi več kot 10 let, čeprav ne tekmujem več. Nikoli si nisem mislil, da bom lahko delal kot trener v gorskem kolesarstvu, v prihodnje bi si želel, da mi ne bi bilo treba delati še ostalih stvari in bi lahko treniral ves čas. Vesel sem, da sem del ekipe KD Rajd in lahko delam z mladino, hodim z njimi na tekme.

jan porič, kd rajd
Trening z mladimi Rajdovci, foto Anže Furlan

Zdaj si že nekaj časa Ljubljančan, kako si zadovoljen z razvojem infrastrukture v mestu oziroma okoli njega?

Za zdaj še res, drugo leto pa na brezovški konec, kjer se že gradi kolesarska infrastruktura in še se bo. Ekipe na vseh koncih Ljubljane tako pridno gradijo, da še vsega novega nisem niti uspel furat. Resnično menim, da je Ljubljana ena boljših destinacij za kolo, saj ponuja res veliko v malem radiju (Podutik, Golovec, Rašica, Krim). Zadnji dve leti ponovno oživljamo drte na Linhartovi in veliko linijo v Podutiku, za naprej je še veliko planov. Z veseljem primem za lopato in pomagam, kjer se gradi, če imam čas in se že veselim novih projektov.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Jan: To pa je čisto odvisno od navdiha in s katerim kolesom. Trenutno, če bi lahko bil več na kolesu zase, bi bil uspeh. Ena je voziti na treningih, drugo pa za dušo.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Hribi, gore, samo da je narava, do kakšnih lepih kotičkov je pa treba tudi brez kolesa.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Že od nekdaj je bila želja motokros.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Nimam samo enega, trenutno za dirt jump, pumptracke in skate park BeFly Air Two in Orbea Rallon za traile in večje skoke. Tega bo počasi treba menjati. Nisem pristaš menjav kolesa vsako leto, ampak na par let pa paše nekaj novega.

Tvoje prvo kolo?

Rdeč Rog Kekec.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Cam Zink

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ko sem začel downhill, zagotovo “samo spust bremze”, hahah. Sam bi pa rekel: “Če ne vprašaš, ne veš”.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Že v blatnih sezonah downhilla jih je bilo ogromno. Vsaka disciplina je prinesla svoje poškodbe. Bilo je nešteto zvinov, odrgnin, pa tudi nekaj zlomov (3 krat ključnica), strgane križne vezi v obeh kolenih … Nazadnje pa sem padel na pumptrack državnem prvenstvu letos, kjer sem na treningu zletel iz proge na hrbet. Na srečo sem potem postal državni prvak, ampak še danes čutim bolečine. Se očitno že poznajo leta. 😀

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Mora bit bajkerski video:

Naslovna fotografija Anže Furlan

Preberi še

Na verigi: Marjan Zver
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam