22. junija 2018

Slovenci imamo kolesarskega svetovnega rekorderja! To je Leti Vili oziroma Bor Čeh. Na tovornem kolesu na dirkališču.

Morda se sliši neobičajno, da nekdo napada svetovni rekord v vožnji na uro in to na tovornem, “cargo” kolesu. A nič nenavadnega, če je ta nekdo Bor Čeh! Tisti Bor, ki je Rdeči kavelj, tisti Bor, ki je Gwozdna Senichka in tisti Bor, ki je Leti Vili.

Bor je z ekipo, ki ji zaupa, ekipo prijateljev – Pici Bici, Karusell cycles in Musguard – v tajnosti snoval načrt, kako napasti rekord v vožnji na eno uro na velodromu.


Aero mašina je nared. Foto Jurij/Musguard.

Dosedanji rekord je znašal 35,94 prevoženih kilometrov v eni uri, ekipa pa je želela letvico dvigniti nekoliko višje. Včeraj so na velodromu v Stražišču pri Kranju bili boj z neusmiljeno štoparico. Bor Čeh se je vsedel na eno svojih dostavnih koles – na pravo “cargo” bike, tovorno kolo Omnium, ki ima spredaj 20-palčno pnevmatiko in zadaj klasiko (700c), ki pa so jo zamenjali s polnim obročnikom, takšnim, kot ga vozijo kolesarji na kronometru. Na krmilo so namestili še nastavke za vožnjo na čas in Bor Čeh se je zapeljal v zgodovino!

V eni uri je prevozil 38,154 kilometra ter konkretno presegel dosedanji mejnik.


Bor, zadovoljen z izmerjenim. Foto Jurij/Musguard.

Kaj je povedal po bitki z uro?

“No, imamo svetovni rekord v vožnji na uro. Oziroma povedano drugače, presegel sem edini do sedaj znani rekord v vožnji na uro. Prvo kot prvo, premagal sem samega sebe, vsa leta trdega dela na kolesu so se končno obrestovala. Hvala odlični ekipi prijateljev. Domen Ožbot za fotodokumentacijo, David Krevs zato, ker si mi držal ramo, ekipa Pici – Bici zato, ker ste, in vsi ostali, ki mi stojite ob strani. Rekord posvečam Jerneju Stibilju, katerega kolesarski podvigi in vse kar pritiče zraven so zame največja motivacija!”

Danes je nov dan in Bor je že v pisarni – Leti Vili!

Uvodna fotografija Domen Ožbot

Sledite nam