Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
3. junija 2019

Na svetovnem pokalu FISE prva zmaga Slovenca! Jaka po osmem mestu v kvalifikacijah v finalu preskočil celotno konkurenco!

Po lanskem uspehu na Kitajskem (Jaka s Kitajske s srebrom) je letošnjo tekmovalno sezono Jaka Remec začel odlično in ne več v amaterski ampak v mladinski kategoriji svetovnega pokala FISE. Drugo tekmovanje svetovne serije v tekmovanju s kolesi BMX v prostem slogu v disciplini park je potekalo v francoskem Montpellierju.

Kvalifikacije

Petek je bil rezerviran za kvalifikacijske vožnje, kjer je Jaka pokazal resnično dobro in povezano vožnjo, a končal v zlati sredini. Z grenkim priokusom, saj je v primerjavi s konkurenco vozil skoraj brez napak. Ampak, glede na to, da je med najmlajšimi v kategoriji in da so pravila mladinske konkurence spremenili preko noči ter starostno mejo zvišali na dopolnjenih 17 let, vožnje skrajšali s 50 na 45 sekund, za popoln izkupiček pa je štel seštevek obeh kvalifikacijskih voženj in ne najboljša izmed dveh, je Jaka ohranil mirno kri in se zadovoljil že s tem, da bo lahko nastopil v finalu. Jakova vožnja je bila tekoča in z vsemi elementi, ki jih je natreniral skozi zimo. Na koncu je zadostovala za osmo mesto inuvrstitev v nedeljski finale. Sicer z grenkim priokusom, a finale je finale.

Nedeljski finalni obračuni

Jaka je v finalu naredil še eno odlično vožnjo, zopet združil vse najtežje elemente, dobesedno “pofural” vse objekte v parku in z nestrpnostjo čakal na sodniške odločitve. 84,67 točke je bilo dovolj za njegovo prvo zmago v svetovnem pokalu! Drugo mesto je z 82,33 točkami oscvojil Švicar Alexandre Sideris, tretji je bil tekmovalec iz Južne Koreje Juno Seo, ki je za svoj najboljši nastop dobil 78,33 točk.

Jaka pravi:

“Uf, večje psihične igre, kot je bila tu, še nisem občutil in doživel. Sprememba pravil v zadnji sekundi je pripeljala do tega, da sem bil v kvalifikacijah šele na osmem mestu in v finalu je bilo čudežno veliko francoskih tekmovalcev. Hvala bogu, da mi je ob strani stal sam Kyle Baldock, ki mi je pomagal s svojimi nasveti. Zdrzal sem psihično igrio in v finalu odskakal na prvo mesto. Končno sem se lahko veselil zmage! Čaka me leto dni ekstremno trdega dela, saj z naslednjim tekmovanjem začnem zbrati točke za vstop v kategorijo PRO!”

S Perryjem tudi v prihodnje

Sodelovanje z ameriškim trenerjem Joshom Perryjem je obrodilo sadove. Kmalu bo minilo leto dni, kar ga je Jaka obiskal v Združenih državah in pod njegovim vodstvom preživel mesec dni trdega treninga. Nato je Josh obiskal Jaka v Sloveniji in takrat še v pokritem parku z njim treniral dva tedna. Sodelovanje z ameriškim trenerjem bo tudi v prihodnje, pomembna novost pa je, da je Jaka po izgubi pokritega parka v Ljubljani že našel novo lokacijo kjer bodo postavili objekte za nemoten trening.

V njegovem tekmovalnem programu sledi Pannonian Challenge v Osijeku, ki bo na sporedu med 5. in 9. junijem. 

Foto Sandi Remec

Preberi še
Jaka s Kitajske s srebrom!
Jaka iz Amerike poln novih izkušenj
Z Joshom Perryjem o treniranju Jaka Remca

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam