21. aprila 2019

Zmagovalca prve dirke evropskega pokala v spustu Tracey Hannah in Matt Walker, Monika Hrastnik tretja, Jure Žabjek po padcu 29.

Prva dirka letošnjega evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup se je v Mariboru zaključila v odličnem vremenu in na izvrstni progi. Prav idilično, razen za tiste izmed štirostoterice nastopajočih, ki so na hitri in trdi progi že “fasali” prav na začetku sezone.

Med članicami je zmago osvojila izkušena Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR), med člani pa mladi Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team).


Tracey Hannah, foto Andras Oravecz

Pri ženskah je na drugem mestu za avstralsko prvakinjo sledila nemška prvakinja Nina Hoffmann (Juliana Bicycles, +3,99), na tretjem pa slovenska prvakinja Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Racing Team, +5,05). Špela Horvat (BeFly World Team) je bila v sobotnih kvalifikacijah 13., danes pa je zjutraj padla na treningu in v finalu ni nastopila.


Ko Monika ne razume navodila “ne špricat direktorja Marproma”, foto Tadej Ačko

“Zadovoljna sem, tako z vožnjami kot z novim kolesom,” je v cilju po prvem nastopu za novo ekipo povedala Monika, ki je tako kot v kvalifikacijah znova storila večjo napako in trčila v drevo, kar jo je stalo vsaj enega mesta.


Matt Walker na ciljnem skoku, foto Andras Oravecz

Britanski prvak Walker, mladinski svetovni prvak izpred dveh let, je za 86 tisočink sekunde prehitel svojega rojaka in kolega v ekipi, dvakratnega svetovnega prvaka Dannyja Harta. Tretji je bil Američan Charlie Harrison (Trek Factory Racing), sledila sta Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing) in Britanec Phil Attwill (Cube Global Squad).


Najhitrejša peterica pri članih, foto Klemen Humar

Nortonov moštveni kolega Jure Žabjek, edini Slovenec v superfinalu enaintrideseterice, je v svojem zadnjem nastopu padel in končal na 29. mestu. Več o nastopu slovensko-kanadske ekipe v poročilu na uniordevinci.com.


Brez strahu, Jure Žabjek je pravi Jure Žabjek, foto Klemen Humar

“V zgornjem delu mi je šlo v redu, nato pa sem v bandi po rokenrolu zdrsnil z obema kolesoma in padel. Z zgornjim delom sem zelo zadovoljen, vem, da se še vedno znam peljati,” pravi Jure pred prvo veliko dirko sezone, svetovnim pokalom na (skoraj) enaki progi naslednji konec tedna.

Ostali Slovenci so nastopili v malem finalu, najhitrejši je bil Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) na 44. mestu.

Malenkost hitrejša sta bila njegova mlajša kolega v ekipi, Žak Gomilšček in Marko Niemiz, čeprav prvi po zlomu roke in drugi ne z najbolj posrečenimi nastopi. Med mladinci sta končala na 10. in 12. mestu. V njuni kategoriji je zmagal težko premagljivi Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord), lani že skupni zmagovalec svetovnega pokala. Uvrščenih je bilo kar 63 mladincev.


Žak Gomilšček, foto Andras Oravecz

Zdaj pa domov malce polizat rane (velja za Slovence in še koga iz bližine, drugi se bodo pač pasli po Mariboru in Sloveniji) in v petek zopet na progo v Mariboru na treningu svetovnega pokala!

Druga dirka evropskega pokala pa bo že na prvi majski vikend v Kranjski Gori.

Vrstni redi

Preberi še
iXS EDC Maribor: V kvalifikacijah najhitrejša Avstralca
Še teden dni do svetovnega pokala v Mariboru!

Sledite nam