10. maja 2016

Slovenski produkciji OSM films zlata čelada za najboljši film festivala Filmed by bike v Portlandu, Oregon.

Festival filmov s kolesarsko tematiko Filmed by Bike v kolesarjem izredno prijaznem Portlandu v ameriški državi Oregon je velika reč. Minuli konec tedna je na 14. izvedbi festivala v močni konkurenci prvo nagrado, zlato čelado, osvojil slovenski film: Tracks of Planai produkcije OSM films oziroma avtorjev Tine Lagler in Blaža Mikliča.

Iz Portlanda se nam je s poročilom javila Tina. Preberi in si spodaj oglej še zmagovalni filmček. Res ni dolg.

Portland v ameriškem Oregonu živi in diha s kolesarstvom in strastnimi ljubitelji avantur na dveh kolesih, ki se vsak po svoje trudijo doprinesti k že tako imenitni kolesarski sceni. Filmed By Bike festival je v tem odličen, saj je od 6. do 8. maja letos že 14. leto zapored postregel z najboljšo bero filmov iz kolesarskega sveta. Nagrada za najboljšega je tokrat romala v najine roke.

Za Filmed By Bike festival sva prvič slišala preko našega kolesarja in filmarja Domna Ožbota, ki je v kolesarsko ameriško meko v preteklosti prav tako prijavil filme, lani pa na festivalu skupaj z direktorico in ‘mamo’ festivala Alyeen Crotty tudi projektno sodeloval. Ker sva lani zamudila rok za prijavo, sva z Blažem, s katerim v okviru najine male videoprodukcije OSM films med drugim (najraje) snemava kolesarske filme, letos prijavila štiri. 15 dolarjev stane prijavnina, ne smeš pozabiti na pravice za glasbene licence in potem držiš pesti. Na najino presenečenje je bil na festival sprejet film Tracks Of Planai, ki sva ga sicer lani za video natečaj v avstrijskem bike parku Planai v Schladmingu posnela v enem dnevu in ga v dveh končala. Izmed 59 filmov 55 avtorjev iz kar 19 držav je bil prav ta film nominiran tudi za prestižno nagrado Golden Helmet Awards za najboljši kolesarski film.

Filmed By Bike, ki je letos že drugo leto gostoval v starem in povsem v ameriškem slogu veličastnem kinu Hollywood Theatre, je svoja vrata z ulično zabavo odprl v petek na parkirišču ulico in pol stran od kina pred norim kolesarskim shopom Velo Cult. Ob odlični glasbi so se tako predstavili nekateri od sponzorjev, zmaga na dirki v mini kolesih v parih ti je lahko prinesla ‘raffle ticket’, na kar so Američani čisto nori, med ljudmi sta se sprehajali lepotici na hoduljah, zagotovo pa je največ pozornosti vzbudil Darth Vader na enokolesniku alias The Unipiper, ki je igral na dude. ‘Yep, the real dude’!

Izredna konkurenca

Kakorkoli, dve večerni projekciji sta poskrbeli za prvi val inspiracije in motivacije. Ko na tako velikem platnu vidiš, kaj vse ljudje po svetu ustvarjajo in kaj prekolesarijo, ostaneš brez besed. In ko naslednji dan pogledaš naslednji dve projekciji z nekoliko bolj usmerjenima tematikama Bike Love in Adventure Night, ti čeljust pade dol. Sama sem si želela, da bi se v tistem trenutku telportirala domov ter šla snemat in kolesarit do onemoglosti. Filmi, kot sta King Of The Mountain in The Trail to Kazbegi, ki sta bila skupaj z najinim filmom nominirana za ‘Zlato čelado’, ter The Thousand Year Journey: Oregon to Patagonia, Cycling and Wild Camping in China, Gibidum, KRAS, Riding Behind the Curtain: Slovenia, Indie Alaska: I Am A Winter Cyclist in mnogi drugi, so res enkratni, neverjetni, prelepi, na trenutke zabavni ali taki, da se ti orosijo oči, predvsem pa polni zagona ljubezni do kolesarjenja.

Razglasitev

Sobotnim projekcijam je sledila razglasitev za najboljšo filmsko glasbo, za katero je bil nagrajen animirani film Mrs. Funfia potrugalske ustvarjalke Margaride Madeira, prvič v zgodovini festivala so podelili nagrado za najboljši lokalni film, ki jo je za svoj popotniški izdelek Cross Oregon Bike Tour prejel Hugh Donovan in seveda za najboljši kolesarski film na festivalu. Niti v svojih najboljših sanjah si ne bi mogla zamisliti tako nepričakovanega izida. Filma, ki sta se potegovala za nagrado, sta namreč odlična dokumentarca z izjemno močno zgodbo in prelepo fotografijo, toda minuta in 16 sekund, kolikor je dolg najin film, je žirijo prepričala. Navdušeni so, da lahko v tako kratkem času na tako artističen način poveš vse. Po smoli, ki naju vsake toliko časa opomni, da nič ni samoumevno ter da je v življenju res treba delati in se truditi, po uspešno izpeljanem lanskem celoletnem projektu OSM minutes of 2015 ter po neštetih urah snemanja, kolesarjenja, smeha, veselja, zmrzovanja, vožnje po neverjetnih krajih, je to za naju dokaz, da greva v pravo smer in da je to res to, kar si želiva početi.

Tudi v Sloveniji

Čeprav se sliši klišejsko, je občutek, ko ob tako močni konkurenci dobiš nagrado, nepopisen, in dejansko se zaveš, da je tudi Slovenija na zemljevidu kolesarskih destinacij. Da se skupaj s strastnimi kolesarji, organizatorji kolesarskih dogodkov, pisci kolesarskih vsebin in nenazadnje filmarji razvijamo ter kljub naši majhnosti gradimo veliko in močno kolesarsko sceno. Ta trenutek si želim, da bi tudi pri nas poleg čudovitega outdoor festival v Bovcu ali Gorniškega na razkičnih lokacijah po Sloveniji, denimo, imeli kakšen podoben povsem kolesarsko usmerjen festival … morda za začetek tudi k nam pripeljemo najboljše filme s festivala Filmed By Bike, kdo ve, kam nas bo potem to pripeljalo … Družba, to je vsekakor spodbuda in vabilo! Kot so mi tu naročili, I’m bringing home lots of bike love and fun from Portland!


Tracks of Planai
Režija: Blaž Miklič & Tina Lagler
Scenarij: Blaž Miklič & Tina Lagler
Kamera: Tina Lagler & Blaž Miklič
Montaža: Tina Lagler
Kolorist: Blaž Miklič
Kolesar: Jurij Pečarič
Glasba: Fleurie – There’s a Ghost
Lokacija: Bike Park Planai, Schladming (Austria)
Produkcija: OSM films

filmedbybike.org
www.osmfilms.com

Pa še zanimiv festivalski napovednik

Sledite nam