11. julija 2016

Mariborčan Miha Čeh na evropskem BMX prvenstvu v Veroni zmagal med 8-letniki.

V dirkanju s kolesi BMX, olimpijski kolesarski panogi, Slovenci še nimamo pravih mednarodnih dosežkov. Disciplina pri nas že 30 let doživlja vzpone in padce, a zadnja leta kar lepo napreduje.

Dokaz je vse več mladih, ki so tudi vse hitrejši v mednarodni konkurenci. Da to ni le ugibanje, je v soboto v Veroni potrdil 8-letni Mariborčan Miha Čeh. Član mariborskega BSX Teama je v dresu državne reprezentance v dirki svoje starostne kategorije, ki je ena od “challenge” dirk v spremljevalnem sporedu evropskega prvenstva članov in mladincev, rutinersko opravil z vsemi tekmeci, predstavniki evropskih BMX velesil. Brez kolajne in dresa evropske zveze torej, a vseeno veliko vrednost za samozavest slovenskega beemiksa.


Skozi moto kvalifikacije sta se v vožnje na izpadanje prebila tudi Staš Lukić (BSX) med dečki 13 in Tim Rovtar (Črn trn) pri dečkih 10, a oba s smolo izpadla že v osmini finala.

V kvalifikacijah so nastopili še Nik Prek pri dečkih 7, Gaj Gorza pri dečkih 13, Viktor Jarc pri dečkih 14 (vsi BSX), Matic Berginc (Rajd) pri dečkih 16 in Žan Godina (Črn trn) med elito.

“Napredek je opazen,” pravi vodja slovenske ekipe Tilen Frank, ki je po treh nastopih na SP slovensko reprezentanco prvič popeljal tudi na EP. “Upamo na večjo podporo KZS.”

Vrstni redi na strani UEC

Uvodna fotografija Toni Lukić

Vse besede so odveč, če si ogledaš tale posnetek finala dečkov 8, ki ga je slovenski ljubitelj BMXa posnel med spletnim prenosom. Spodaj sta še dva uradna videa.



Sledite nam