15. aprila 2012

S 5. mestom v drugem krosu svetovnega pokala v Belgiji si je Blaža Klemenčič po neuspehu v Južni Afriki popravila štartni položaj za nadaljevanje sezone. Tanja Žakelj manj zadovoljna s svojim 26. mestom.


Blaža Klemenčič
je na drugi dirki v olimpijskem krosu za svetovni pokal v Houffalizu v Belgiji osvojila peto mesto. To je njena druga najboljša uvrstitev v tej disciplini v svetovnem pokalu (pred dvema letoma je bila v Windhamu v ZDA 4.) in najboljša možna vrnitev po odstopu na prvi dirki pred mesecem dni v Južni Afriki.
Tanja Žakelj je zasedla 26. mesto, Ana Zupan pa je odstopila v tretjem od štirih krogov.
Zmagala je Kanadčanka Catharine Pendrel pred Francozinjo Julie Bresset in Poljakinjo Majo Wloszczowsko. Pri moških je bil najhitrejši Francoz Julien Absalon, ki se spet prebuja v olimpijski sezoni, drugi je bil Švicar Nino Schurter in tretji Italijan Marco Aurelio Fontana.

Z odličnim nastopom tudi do boljšega štartnega položaja

Nezgoda z defektom in odstopom v Pietermaritzburgu je Blažo stala težko prisluženega dobrega štartnega položaja. Danes je štartala šele z 41. štartnega mesta, kar je na marsikateri progi lahko velika težava. V Houffalizu na tak dan to očitno ni bila prevelika ovira za Blažo, ki je sanjsko štartala in bila na vrhu prvega vzpona že okrog 15. mesta, po štartnem krogu pa že peta!

“Presrečna sem,” je povedala v cilju. “Štartni krog je bil letos nov, po kakšnih dvajset sekundah asfalta se je začel prvi vzpon, ki ga je prekolesarila le prva deseterica, vse zadaj smo šle peš. S številko 41 sem se kar dobro drenjala. Ko sem ujela Majo in Pauline, sem vedela, da sem na pravi poti.” Na hitri progi je nato ves čas kolesarila med tretjim in petim mestom.
“Letelo je, nisem se mučila. Že zjutraj na ogrevanju sem videla, da so noge dobre. Tudi s tehniko nisem imela težav. Danes je bil moj cilj končati v prvi deseterici in v zadnjem krogu na spustih nisem več tvegala.”
V cilj je Blaža prikolesarila zmagoslavno z dvignjenima rokama.

Prva naloga je izpolnjena – na naslednji dirki svetovnega pokala sredi maja v Novem Mestu na Češkem bo Blaža že štartala s številko okoli dvajsetice. Tam je po štartu tudi veliko prostora, tako da bo njeno štartno mesto enakovredno prvim.

Tanja še ni prava, Ana utrujena od petkove dirke

Tanja Žakelj je danes nosila številko 28, enako njeni uvrstitvi v Južni Afriki. Končala je dve mesti višje, na 26. mestu.
“Od štarta sem izgubila kar nekaj mest. Potem mi je šlo sredi dirke že kar dobro, bolje kot na prejšnjih dirkah, in sem tudi pridobivala, a to še ni to,” s svojo formo še zdaleč ni zadovoljna Tanja.

Ani Zupan je petkov nastop v eliminatorju, kjer je osvojila 16. mesto, pobral preveč moči. Danes je šla vendarle na štart in se borila do tretjega kroga, ko je odstopila.

Olimpijski kandidatki Blaža in Tanja sta takoj po dirki odpotovali v Anglijo, kjer bosta v ponedeljek in torek spoznavali na olimpijsko progo na posestvu Hadley v Essexu.

Mlajši člani, mladinci in mladinka

V soboto so se na progi za olimpijski kros merili mlajši člani ter mladinke, danes pa še mladinci.
Najvišja slovenska uvrstitev s teh front je 70. mesto Urbana Ferenčaka (Calcit bike team GT) med mlajšimi člani. V tej dirki je bil njegov klubski kolega Rok Korošec 85.
Med mladinci sta Gregor Dimic in Blaž Kadivec (oba Energijateam.com) zasedla 82. oziroma 124. mesto, pri mladinkah pa se je Tina Perše (Calcit bike team GT) zapletla v padec v prvem vzponu in odstopila.

Vrstni red XCO – članice elite (24,44 km)
1. Catharine Pendrel (Kan, Luna) 1;31:15
2. Julie Bresset (Fra, BH SR Suntour) +0:48
3. Maja Wloszczowska (Pol, CCC POlkowice) +1:24
4. Pauline Ferrand Prevot (Fra, Rabobank Giant) +1:30
5. Blaža Klemenčič (Slo, Felt Oetztal X-Bionic) +1:50
6. Irina Kalentjeva (Rys, Topeak Ergon) +2:11
7. Emily Batty (Kan, Subaru – Trek) +2:17
8. Gunn-Rita Dahle Flesjaa (Nor, Multivan Merida) +2:45
9. Adelheid Morath (Nem, Felt Oetztal X-Bionic) +2:45
10. Eva Lechner (Ita, Colnago Sudtirol) +3:02

26. Tanja Žakelj (Slo, Salcano Factory Team) +6:20
odstop Ana Zupan (Energijateam.com)

Posnetek krosa žensk
Posnetek krosa moških
Svetovni pokal na strani UCI

Na uvodni fotografiji Blaža Klemenčič s prejšnje dirke v Južni Afriki, foto Armin Küstenbrück.

Sledite nam