28. aprila 2012

Urban Ferenčak in Tina Perše z dvojno zmago za Calcit GT v prvem eliminatorju sezone na ulicah Ajdovščine. Napeto dirkanje na progi s kar enakovrednimi možnostmi za XC in 4X ase.

Ajdovščino, vajeno marsičesa kolesarskega, je na petkov večer stresel Eliminator Črn trn. Na prvo domačo preizkušnjo sezone v tej šprinterski disciplini krosa se je prišlo poskusit skoraj sto kolesark in kolesarjev. Kot se za križanca XCE spodobi, so prišli z različnih mtb vetrov: iz krosa, 4krosa in tudi spusta.

Na 800 m dolgem krogu v središču Ajdovščine jih je čakalo veliko poganjanja na vso moč in tudi nekaj spretnosti, hitrega vijuganja in skakanja. Manjkal je le vzponček, ki je za to disciplino močno priporočen. A iz izidov je jasno dvoje: pri vrhu so se lepo pomešali različni tipi kolesarjev, pa tudi vrstni red iz posamičnih kvalifikacij se je v vožnjah na izpadanje postavil povsem na glavo. Proga je bila po merilih vsestranskosti in enakih možnosti torej uspešna.

Pri moških (članska kategorija se je razširila še na mladince, masterje in amaterje) je v velikem finalu Urban Ferenčak opravil z dvojico specialistov za 4X iz domačega Črnega trna, Andrejem Bratino in Urbanom Rotnikom, za Ferenčakovim hrbtom pa je na drugem mestu ciljno črto prečkalo največje presenečenje večera – mladinec v spustu Kevin Berginc, ki je prejšnji konec tedna dosegel svojo prvo pokalno zmago!
Mali finale je šel prvemu favoritu Mihu Halzerju, ki se mu je po drugem času kvalifikacij zalomilo v polfinalu, sledila mu je trojica čistokrvnih XC tekmovalcev, že preizkušenih v XCE lani v Kamniku: Nejc Valentinčič, Boštjan Hribovšek in Mitja Tancik.

V finalu deklet je bila Tina Perše drznejša in hitrejša od Tanje Žakelj, najhitrejše iz kvalifikacij, tretje mesto je šlo Ani Zupan in četrto mlajši mladinki Tamari Sitar.

Zaradi finala za 64 tekmovalcev v moški kategoriji 17+ se je dirka zavlekla v noč, tako da so bili v zadnjih krogih tekmovanja nekateri odseki proge zelo temni.

Naslednja slovenska XCE dirka bo GT-Garmin Bike Eliminator 18. avgusta v Kamniku, kjer bodo podelili tudi prve naslove državnih prvakov v tej mladi disciplini.

Vrstni redi

moški 17+
1. Urban Ferenčak (Calcit bike team GT)
2. Kevin Berginc (Rajd Trek)
3. Andrej Bratina (KK Črn trn)
4. Urban Rotnik (KK Črn trn)
5. Miha Halzer (KD Hrastnik)
6. Nejc Valentinčič (Calcit bike team GT)
7. Boštjan Hribovšek (Calcit bike team GT)
8. Mitja Tancik (Energijateam.com)

ženske
1. Tina Perše (Calcit bike team GT)
2. Tanja Žakelj (Salcano Factory Team)
3. Ana Zupan (Energijateam.com)
4. Tamara Sitar (Calcit bike team GT)
5. Monika Hrastnik (KK Črn trn)
6. Andrea Radačić (Supersnurf Mulebar)

moški U17
1. Matej Berger (Energijateam.com)
2. Matej Vrankar (Calcit bike team GT)
3. Luka Berginc
4. Miha Tratnik Bajc (Sloga 1902 Idrija)

Vsi vrstni redi, drevesa izločilnih bojev (PDF)

www.crn-trn.si

Na uvodni fotografiji posnetek z zadnjih lesenih ovir pred ciljem s kamere GoPro Hero 2 na prsih Jake Tancika, pred njim Matej Stapić in Mitja Tancik.

Video s predstavitvijo proge in izjavami najhitrejših: Ferenčak, Perše, Berginc, Žakelj, Bratina in tokrat malce povaljani Mohor Vrhovnik

Sledite nam