Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
28. februarja 2017

Je v Šiški še kaj odprtega? Tudi če ni, Gwozdna Senichka za zabavo in druženje poskrbi. Druga dirka serije je pod streho!

Druga etapa Gwozdne Senichke je za nami. Pol leta sanjarjenja in iskanja “perfektne trase”, z ravno prav vzponi, a še vedno dovolj zahtevne in hitre, da postavi kolo s stalnim prenosom ravno prav iz varnega okolja in naredi takšno zvrst dirkanja zabavno.

7,1 km dolga proga po domačem dvorišču Tivolija in Rožnika, z vnaprej znano traso, sledljivo preko GPSa in za starošolce – natisnjeno na papir.

Prav to je bila želja in tudi cilj dirke. Da pokažejo, da imajo doma, tako rekoč na lastnem dvorišču, pravcato vadbišče za FGCX – ne ravno najbolj priljubljeno disciplino v domačih formalnih kolesarskih krogih, a vendar disciplino, ki jo obožujejo. Disciplino, v katero verjamejo, in disciplino, ki je v svetu urbanega kolesarstva v vzponu.


Nekaj let nazaj je prav domači (beri Pici Bici) Jernej Stibilj dosegel tretje mesto na pokalu v ciklokrosu, preden so stalni prenos (tako imenovani fixed gear) na tovrstnih dirkah prepovedali.

No, kakorkoli. Domače dvorišče, prijetna družba prijateljev, krofi in tamau pir. Kaj bi človek hotel več od četrtkovega večera? Aja, blato. Slednjega v ravno pravšnjih količinah. 

“It’s a crit”

Dirka kriterijskega značaja je bila sestavljena iz treh krogov mazanja po blatu – z začimbo orientacije. Trasa je bila namreč točno začrtana po zgledu nepodprtih dirk, z obvezno predajo, “hand-outom” rašiškega krofa ali “tamauga pera”.

{gallery}2017/170228_senichka2{/gallery}
Posvečena je bila spominu na legendarni messengerski telefon Nokia C1, ki mu je decembra lani tragično počil ekran, ko je bil priprt med vrata dostavnega zaboja.
Od tukaj tudi del imena #neverforget. Crit pa zato, ker se krožne dirke tipa ciklokros vedno dogajajo v ponovitvah. Ker gre za mešanico fixed kriterija, ciklokrosa in spomina na Heroje, ki so to počeli pred nami … dobite ven skovanko.

Šlo je za drugo dirko serije petih, katerih zaporedje je sedaj nekoliko pomešano, saj je stopljen sneg in ravno prav suhega vremena progi dal tisti pravi značaj. Značaj, ki so ga organizatorji iskali.

Divide Divide

Po razpadu sanjskega dvojca Strickland-Ilešič se je obetal nastop dvojca Divide Divide, vse oči si bile uprte v Andreja Blažino, nosilca Rumene Majice (legendarne “Jelow džrzi” iz leta 1983, ki smo jo obudili prav za to tekmovanje). In vse napovedi so se izkazale za točne.

{gallery}2017/170228_senichka3{/gallery}
Dvojec Divide Divide je nadzoroval dirko od začetka do konca in boj za zmago omejil na dva tekmovalca. S prestižno lovoriko #neverforgetcrita se je tako po ogorčenem cilnem šprintu okitil Marko Šajn, vlogo Alda Ina Ilešiča pa je prevzel Bor Čeh.

S tretjim mestom je Andrej Blažina ubranil vodstvo v skupnem seštevku pred mladim Luko Blejcem, ki trenutno zaseda drugo mesto. 

Za zeleno mizo

A žal tudi ta dirka ni minila brez kontroverznosti. Uroš Jakša, stari znanec urbanih kolesarskih dirk, je s 7-minutno zamudo na štart vseeno zasedel odlično 5. mesto na kolesu brez zavor!, a je po pritožbi mladega Matica Bodanca njegov nastop pod preiskavo, ker naj bi celo traso odpeljal po cesti.

{gallery}2017/170228_senichka4{/gallery}
Rezultati preiskave bodo znani do konca tedna. Še vedno se večina tekmovalcev ne more sprijazniti z načinom točkovanja in raje kot na progi uvrstitve poskušajo reševati za zeleno mizo, a so organizatorji tega že navajeni. Po dveh dirkah so tudi prišteli točkovanje za objave na socialnih omrežjih. Le-te namreč v modernem svetu žal pomenijo vedno več in tudi na to so opozorili tekmovalce.

Avtor vseh fotografij Blaž Miklič

Kmalu tudi video zapisi prvih dveh dirk izpod rok nadarjenega Domna Ožbota. 

Lestvica po dveh preizkušnjah, vklučno z Instagram bonusom:
1. Andrej Blažina (št.3) 24 točk + 7 točk = 31 točk
2. Luka Blejec (št.5) 18 točk + 6 točk + 1 točka (IG) = 25 točk
3. Bor Čeh (št.3) 16 točk + 8 točk = 24 točk
4. Uroš Jakša (št.12) 15 točk + 5 točk + 1 točka (IG) = 21 točk
5. Marko Šajn (št.13) 9 točk + 9 točk = 18 točk
6. Jernej Stibilj (št. 10) 17 točk + 0 točk + 1 točka (IG) = 18 točk
7. Marko Marovt (št.2) 17,50 točk + 0 točk = 17,50 točk
8. Luc Vrhovnik (št.6) 16 točk + 0 točk = 16 točk
9. Miha Jakovac (št.11) 11 točk + 0 točk = 11 točk
10. Matic Bodanec (št.4) 4 točke + 4 točke + 1 točka (IG) = 9 točk
11. Damir Frlan (št.7) 4 točke + 0 točk = 4 točke
12. Jaka Bizjak (št.9) 4 točke + 0 točk = 4 točke
13. Mark Cvelbar (št.14) 0 točk + 4 točke = 4 točke
14. Domen Ožbot (št.1) 1 točka + 1 točka (IG) = 2 točki
15. Simon Guštin (št.15) 0 točk + 2 točki = 2 točki
16. Urh Tacar (št.16) 0 točk + 1 točka = 1 točka

Dodatne informacije najdeš na siničkinem blogu in na facebooku.  

Preberi še:
Gwozdna Senichka: Prva etapa
Ta četrtek prvič začivka Gwozdna Senichka

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam