11. novembra 2009

Ne le med gorskimi kolesarji ob koncu sezone kosi virus končevanja tekmovalne kariere. Kodra, Žnidaršič … Kozmos! Zdaj pa še letošnji mladinski reprezentant v krosu Vid Tancer.

Vid (foto Grega Stopar)

Vid (foto Grega Stopar)

Letos na EP (foto Nejc Vesel)

Letos na EP (foto Nejc Vesel)

Nasmejan na letošjem DP, ko je kolo še držalo (foto AD)

Nasmejan na letošjem DP, ko je kolo še držalo (foto AD)

Ne le med gorskimi kolesarji ob koncu sezone kosi virus končevanja tekmovalne kariere. Kodra, Žnidaršič … Kozmos! Zdaj pa še letošnji mladinski reprezentant v krosu Vid Tancer.

 

18-letni Ravenčan je že pred dobrim mesecem na svoji strani vidtancer.com objavil ne najbolj optimistično sporočilo. Predvsem zaradi ponesrečenih nastopov na državnem (po krepkem vodstvu je z zlomljenim kolesom pretekel zadnji krog in bil drugi) in svetovnem prvenstvu je bil razočaran nad sezono: “Kaj naprej? Po pravici povedano … nimam pojma! Čeprav že mesec dni nisem videl kolesa, se mi še vedno gravža! Morda se bo do februarja kaj spremenilo.”

Potem pa včeraj:
“Hmmmm… ne vem kje začeti. Očitno se moja tekmovalna kariera bliža koncu. Nikakor več ne najdem motivacije za treninge, kaj šele za tekme. Trening mi je postal enako mučen kot učenje.
Vozil sem med najboljšimi na svetu in tam bi želel ostali, vse ostalo je zame brez pomena. Vem pa da v kategoriji U23 v svetovnem merilu nimam nobenih možnosti. Nimam več ciljev in nič več me ne žene naprej. Po odhodu najboljših kolesarjev v Sloveniji sem izgubil še tisto malo konkurence, kar je je bilo. Zato se umikam tudi jaz.
V ospredje postavljam šolo, kjer sem že lani zaostal za svojimi cilji, začetek tega leta pa je katastrofalen. Težko bi našel čas za količino treninga, ki bi zadostovala za kaj več kot le sodelovati. Dovolj imam odrekanja.
Hvala za podporo! Lp, Vid”

“Motivacije ni. Moji razlogi so bližje tistim, ki jih je navajal Blaž, kot pa Luka. Spomladi me čaka matura, potem pa študij v Ljubljani, med katerim ne bom imel pravih možnosti za trening. Že brez tega prihodnje leto med mlajšimi člani ne bi bil konkurenčen,” je Vid danes v kratkem pogovoru odgovoril na vprašanje o primerjavi z Žnidaršičem in Kodro.

Je k odločitvi prispevalo tudi nezadovoljstvo s sezono? “Tudi. A že vsa leta nisem dosegal svojih ciljev, ki so bili visoki. Ali sem bil kriv sam ali pa oprema, bolezen … Tako je bilo tudi letos na evropskem, državnem in svetovnem prvenstvu.”

Vid pravi, da je odločitev dokončna. Seveda je dobil enako vprašanje kot pred kratkim Kodra in Bajčk – kje te bomo še videli na kolesu?
“Par let bom verjetno bolj užival v all-mountain slogu in snemal film z Mihom Kolarjem. Tudi dirkanje navzdol me zanima, 4X bolj kot spust, a bi verjetno rabil kakšno leto, da bi se privadil. Po koncu študija me bodo verjetno zanimale kakšne etapne dirke.”

Vid je v krosu nastopal pet sezon, prvi dve za KK Frirajd in nato tri za KK Ravne. Lani je na začetku in koncu sezone nastopal še na cesti za avstrijski klub. Mladinski državni prvak je bil lani, leto prej prvak v maratonu pri mlajših mladincih in zmagovalec pokala Alpe-Jadran.

Povezave:

www.vidtancer.com

Sledite nam