16. januarja 2017

Karte so na novo premešane. Tako kot vsako leto – nekaj novih ekip in nekaj novih pokroviteljev. Do začetka tekmovalne sezone le še nekaj tednov.

Po koncu lanske sezone je bil trg v gorskokolesarskem krosu zelo aktiven. Karte so se dodobra premešale. Nekatere ekipe so se močno okrepile, spet druge so morale zmanjšati svoj proračun. Nekatere pa so celo izginile s seznama. In ne samo majhne ekipe, ki že tako težko najdejo sponzorje, ampak tudi velike, tovarniške. Tako letos ne bomo videli tovarniških ekip Meride, Stöcklija, Superior …

Kronološki pregled prestopov

Jolanda Neff je po razpadu svoje ekipe pristala v poljski ekipi Kross Racing Team. Ponovno se je pridružila sotekmovalcem, s katerimi so v preteklosti že bili pod isto streho. V ekipi Kross sta še Maja Włoszczowska in Fabian Giger.

Ekipa Möbel Märki MTB Pro Team se je precej okrepila. V ekipi so Irina Kalentijeva, Corina Gantenbein, Nicole Koller, Karl Markt, Gregor Raggl in Christian Pfäffle. Seveda pod slovenskim vodstvom in podporo – športni šef je Jernej Sobočan, fizioterapevtka Ajda Hrastnik in mehanik Valter Bonča. O ekipi smo že pisali

Povsem nova je ekipa Radon. Le-to je do sedaj zastopala Elisabeth Brandau, ki bo letošnje leto bolj ambasadorka kot tekmovalka. Proti koncu pomladi namreč pričakuje naraščaj. Tovarniško ekipo Radon, katere vodilno vlogo je prevzel Ralph Näf, bodo sestavljali še Kathrin Stirnemann, Alessandra Keller in Mathias Flückiger.

BH-Sr Suntour-KMC gre v novo sezono povsem prenovljen. V ekipi je kar sedem novincev. Na dirkah bodo nastopali Daniela Campuzano, Léandre Bouchard, Kohei Yamamoto, Victor Koretzky, Jordan Sarrou in mladci v kategoriji U23 – Martina Berta, Thomas Bonnet, Léna Gérault in Clément Berthet.
Julie Bresset si je vzela leto premora ter zamenjala sponzorja opreme. Ta je sedaj francoski zastopnik blagovne znamke Scott.

Ghost Factory Racing stavi na povsem žensko ekipo, ki sta jo za sezono 2017 okrepili Malene Degn in Lisa Pasteiner. V ekipi so še Lisi Osl, Alexandra Engen in Anne Terpstra.

Za Team Nob Selle Italia bodo v naslednji sezoni vozili Andrea Tiberi, Gioele Bertolini in Matteo Cucci. Bertolini je aktualni CX, Tiberi pa XC prvak Italije.

Cannondale Factory Racing po odhodu Fontane in Cooperja postaja mešana ekipa. V njej so Manuel Fumić, Helen in Hannah Grobert, Maxime Marotte ter Henrique Avancini.

Team Bianchi-Countervail je tako dobil močno podporo, saj je k njim prestopil Marco Fontana. Tako se je pri prestižni italijanski znamki pridružil Stephanu Tempierju.

V ekipo Torpado-Gabogas je odšel Gerhard Kerschbaumer. V ekipi so še Roel Paulissen, Maximilian Vieider, Nadir Colledani in Leonardo Toso.

Scott je v ime ekipe dodal Sram in se okrepil z Matthiasom Stirnemannom. Ostala ekipa je ostala enaka, z Ninom Schurterjem in Jenny Risveds na čelu.

Trek Factory Racing se je precej zmanjšal in je sedaj trio. Ostajata Emily Batty in Sergio Mantecon, pridružil se jima je Anton Cooper, ki je zapustil Cannondale.

Primaflor-Mondraker-Rotor Team je povsem nova ekipa v krosu. Mondraker, sicer trdno zasidran v spustu z aktualnim svetovnim prvakom ter drugim in tretjim s svetovnega prvenstva, je v krosu podprl ekipo okoli bronastega z olimpijskih iger v RiuCarlosa Colome. V ekipi so še Catriel Soto, Raiza Goulao, Mario Costa in Joana Monteiro.

Ekipo sta zamenjala tudi dvojčka Braidot, Luca in Daniele. Iz Gruppo Sportivo Forestale, sta odšla v C.S. Carabinieri. Tako še vedno ostajata pod okriljem državne institucije.

Na kratko še o nekaterih velikanih

Po razpadu ekipe Multivan – Merida so njeni tekmovalci odšli vsak svojo pot. Jose Hermida je ostal pri Meridi kot ambasador in se bo posvetil maratonom, Gunn Rita Dahle bo vozila za državno selekcijo Norveške na zaenkrat še ne znani znamki kolesa, Ondrej Cink pa je odšel v cestno ekipo Bahrain Merida. Tam se je priključil mnogim Slovencem, med drugim tudi Janiju Brajkoviču, ki upa na novo pomlad v tej ekipi.

Pauline Fernand Prevot je odšla v cestno ekipo Canyon Sram, a bo vseeno dirkala v svetovnem pokalu v krosu.

Specialized Factory Racing skoraj zagotovo ostaja v enaki sestavi kot 2016. Jaroslav Kulhavy je podaljšal za vsaj še eno sezono. Annika Langvad končuje študij in bo nekoliko zmanjšala število dirk in sezono posvetila le svetovnemu pokalu. V ekipi so zaenkrat tudi Sam Gaze, Simon Andreassen, Kate Courtney, Lea Davison in Howard Groots.

V uvodu omenjena ekipa Superior, katere šef je Bart Brentjens, bo po umiku proizvajalca koles in enega večjih pokroviteljev, dirkala s svojimi kolesi. Bart je odkupil ime legendarne znamke, na kolesu katere je postal prvi olimpijski prvak – American Eagle.

To so vsi znani prestopi v ekipah olimpijskega krosa. Omenjene so bolj prepoznavne ekipe. Tudi v manjših ekipah je bilo kar nekaj menjav, a jih je preveč, da bi našteli čisto vse. Seznam vseh ekip in tekmovalcev bo sredi februarja objavljen na straneh UCI.

Na naslovni fotografiji Jolanda Neff, foto Kross

Sledite nam