Kolesarjenje Ajdovščina
8. julija 2020

“Pridi v ‘Wajdušno’,” me pokliče kolega. “Se spustiva z Gore v dolino. Sej si mi rjku, da češ to še enkrat provat.” Letos je kolesarjenje totalno ‘in’. Kaj pa Vipavska dolina ponuja za celo družino?

Ajdovščina je v zadnjih letih naredila korak naprej za gorsko kolesarstvo in uredila nove in zanimive traile. Ti so iz vznožja Gore kot pajkova mreža razpredeni v dolino. Ajdovščina pa je obenem tudi odlično izhodišče za družinski nekajdnevni odklop. Na kolesu ali brez.

Ali bomo lahko kje spali na bone?

Najboljša varianta je zagotovo Hostel Hiša mladih Ajdovščina, ki je lociran v Športnem parku Pale, in je odlično izhodišče za vse kolesarske traile, poti, kolovoze in podobno. Sprejemajo seveda tudi turistične vavčerje. V bližini se nahaja še lepo urejen kamp Ajdovščina, za tiste, ki vam je spanje v šotoru ljubše. Tako s hostlom kot tudi s kampom upravlja Zavod za šport Ajdovščina.

Hostel hiša mladih Ajdovščina
Hostel Hiša mladih Ajdovščina

Neverjetno veliko trailov in gorskih poti

Traili z roba Trnovske planote

Na vrhu, na samem robu Trnovske planote, je videti vse do morja. Prekrasno izhodišče, ki ti napolni dušo. Spust je odličen in vodi skozi prepleteno mrežo poti, na katerih se ne moreš zgubiti, saj vse pridejo do Ajdovščine. Ni veliko lokacij, kjer lahko v spustu narediš 1000 višinskih metrov v enem dnevu.

Prevozim lahko eno etapo slovenske turno kolesarske poti

Zanimiva etapa turno kolesarke poti poteka od Iztokove koče pod Golaki (hrib nad Ajdovščino) do Stjenkove koče na Trstelju. Spust proti Ajdovščini vodi po legendarni Resslovi poti.

Kolesarjenje Ajdovščina
Foto Nejc Bole

Ravninske kolesarske poti, kultura in muzeji

Za enostavne vožnje ponuja Vipavska dolina mrežo čudovitih kolesarskih poti, ki vijugajo med vipavskimi vasmi in vinogradi. Številne poti so lahke in primerne tudi za otroke. Lepa, makadamska in ravninska pot vodi ob reki Vipavi do očarljive Vipave, lahko jo mahnete tudi do Podnanosa. Po asfaltni kolesarski poti pa bomo iz Ajdovščine preko Lokavca prišli do Vipavskega Križa, ki velja za turistični biser Vipavske doline. Če bo čez dan prevroče za kolo, bomo obiskali Pilonovo galerijo in Lično hišo, ali pa poiskali osvežitev v kakšnem izmed številnih bistrih potokov, ki jih v Vipavski dolini kar mrgoli.

Atraktivna zabava za otroke in celo družino

Otrokom ne bo dolgčas. Zabavajo se lahko na otroškem igrišču ali se podijo po skate parku. Ohladili pa se bomo lahko tudi na bližnjem Letnem kopališču Police. Poskusili se bomo še na Frutabela bike trailu, ki je s svojimi 800 m dolžine in 40 m višinske razlike super zabava. Sicer zahtevna proga, vendar je narejena tako, da jo lahko prevoziš bolj previdno ali adrenalinsko. Na koncu je pa itak top zabava na pumptrack progi ob reki Hubelj. Na voljo so tudi tuši za pranje koles.

Družinsko se bomo odpravili na voden izlet po gričih Vipavske doline in na obisk turističnih kmetij, kjer bomo degustirali vina, sire, marmelade.

Kolesarjenje Ajdovščina
Foto Nejc Bole

Kaj pa zvečer?

Pod hostlom je bar, v katerem se poleti vedno dogaja. Lahko pa jo mahnemo tudi navzgor, do izvira Hublja (je nekaj vzpona, vendar je kratek), kjer bomo v najnižje ležeči planinski koči že za 15 € dobro jedli. Svoj čas pa seveda ponuja tudi sveže obnovljeno staro mestno jedro Ajdovščine.

Po dobrem dnevu na hladno pivo Pelicon

V Športnem parku Pale ima Pivovarna Pelicon svoje prostore, trgovino in degustacijski prostor. Pivo priteče direkt iz soda.

Hostel Hiša mladih Ajdovščina

Hostel je prenovljena nekdanja stavba kasarne. Prenova je izpeljana iz stare lokalne tradicije, zato lahko v različnih oblikah prepoznamo tradicionalne elemente. Na zunaj deluje kot vipavska hiša in ne kot hotel s 50 sobami. Prostori so odprti od znotraj navzven: strešna okna se odpirajo v krošnje topolov, hodniki proti okenskim režam na fasadi, južna soba z velikim oknom postane del parka s platanami. Sobe so oblikovane domiselno in privlačno. V ceni nočitve je vključen zajtrk (tudi ob plačilu z boni), za pripravo prigrizkov pa je na voljo skupna kuhinja.

Hostel najdemo izven mesta Ajdovščina, ob reki Hubelj, na začetku Naravoslovne učne poti, ki skozi gozd in ob reki pelje do izvira reke Hubelj. V hostlu si lahko izposodite tudi kolesa.

Informacije

www.hostel-ajdovscina.si
info@hostel-ajdovscina.si
Tel.: 041 945 392

Sledite nam