23. septembra 2019

Deveta in zadnja letošnja preizkušnja pod okriljem serije SloEnduro 4Fun je zbrala kar 201 udeleženca iz štirih držav. To je največ udeležencev na prireditvi SloEnduro 4Fun v sezoni 2019, iz “prve lige” pa jo prekašata le Kamplc za enega udeleženca ter seveda Black Hole Enduro, dirka evropske serije EWS.

Deveta in zadnja letošnja preizkušnja pod okriljem serije SloEnduro 4Fun je zbrala kar 201 udeleženca iz štirih držav. To je največ udeležencev na prireditvi SloEnduro 4Fun v sezoni 2019, iz “prve lige” pa jo prekašata le Kamplc za enega udeleženca ter seveda Black Hole Enduro, dirka evropske serije EWS.

Da bo Golovec trails Ljubljana letos še večja enduro veselica kot na lanski prvi izvedbi, je bilo jasno že ob predprijavah. Prireditelji iz ŠD Golovec trails so se dobro pripravili in pisana vojska se je ob 11. uri začela odpravljati proti štartu prve od štirih hitrostnih preizkušenj dneva. Stezice na mestnem hribu, na katerih se Ljubljančani in gostje od drugod veselijo skozi vse leto in ki jih domačini pridno gradijo in urejajo, so postale dirkališče, drugačen izziv, ob njih pa so se na najbolj atraktivnih odsekih zbrali tudi gledalci in navijači.


Najmlajši s štarta

Iz ljubljanskega Rudnika štirikrat na greben Golovca in štirikrat v boju s časom nazaj v dolino. Trikrat po dobro znanih progah Golovec trails, od desne proti levi, nato pa še četrtič proti Orlam, proti meji ljubljanske občine s Škofljico, in na novejšo Županovo. Na koncu je presenetil dež, a suha prst na progi pod krošnjami dreves se ni kaj dosti zmočila.

O dvoboju šampionov spusta in endura, domačina Jureta Žabjeka (Unior/Devinci Factory Racing) in Vida Peršaka (Orbea Enduro Team), se je v tednih pred dirko dosti govorilo. A je ostalo pri dobri zgodbi. Vid je bil na prizorišču finalne dirke EWS v Švici, tako da se je #catchjureifyoucan igrala preostala dvestoterica. Neuspešno, saj je pridobival na vse etapah, čeprav ni tvegal in se je s progo poigraval na gledalcem prijazen način – da so res imeli kaj videti. Na koncu je Richard Maasarani za njim zaostal za 21 sekund in 7 stotink ter po lanskem letu še enkrat zasedel drugo mesto. Tretji je bil Nejc Huth (Energijateam.com) z zaostankom 24,06 za Juretom. Četrti je bil Juretov starejši brat Anže (Golovec Trails, +30,57) in peti Mitja Potočin (KD Hrastnik, +34,85).


Tina Perše

Kategorije

Tina Perše (Calcit Bike Team), tokrat je imela kar 11 tekmic. Najbližje sta ji bili Tamara Homar (Energijateam.com, +29,55) na drugem in Tjaša Rutar (Rajd Ljubljana, +46,29) na tretjem mestu. Irena Zupanec pa je bila najhitrejša v kategoriji 30+.

Jure je nastopil v kategoriji 19-24, Riči, Nejc in Anže so zasedli stopničke v kategoriji 25-29, Mitja je zmagal v naslednji starostni kategoriji 30-34, šestouvrščeni Jakob Smolnikar (Energijateam.com) pa v mladinski kategoriji 16-18. Cri Maierhofer (Team Dorrong), 14. skupno, je bil najhitrejši v kategoriji 45-49, Nejc Kalan (MTB klub Kranj), 19. skupno, pa v kategoriji 35-39. Miha Deu je zmagal pri 40-44, Martin Brus (Kamplc Racing Team) pa še enkrat pri 50+.

Tudi e-bike kategorija je bila zanimiva s sedmimi udeleženci, najhitrejši je bil Rudi Pintar (Sinter Brakes Team).

{loadposition inside}

Mlajši od 15 let so se pomerili na prvih treh etapah in na koncu sta na vrhu dva končala v isti sekundi! Ker je ta kategorija uporabljala drug sistem za merjenje časa, so vrstni red določale le cele sekunde, zato sta oba zmagovalca. To sta Val Celestina (KK Črn trn) in Rok Svete (Rajd Ljubljana), le dve sekundi za njima pa je tretje mesto zasedel Miha Smrdel (MBK Črni Vrh).

Jure in Tina sta bila najhitrejša tudi na Kendini SuperEtapi, četrti hitrostni preizkušnji dneva, tokrat tudi s podporo štiridnevne enduro preizkušnje Trans Julius, na njihovem “trening dnevu” so namreč zgradili to progo.


Zmagovalca Tina in Jure

Se vidimo …

Se vidimo na Golovec trails naslednje leto! Ah kaj, že kaj prej, saj se tam fura vsak dan, če le ni preveč razmočeno, da se ne dela škoda na poteh.

In seveda se vidimo v seriji SloEnduro 4Fun 2020! V 2019 je v koledarju le še finale “prve lige”, Enduro Grozni 13. oktobra v Grožnjanu.

Vrstni redi na sloenduro.com

Fotografije Anže Petkovšek @anzepetkovsek

Na naslovni je Jure Žabjek

Sledite nam