4. maja 2019

Aleš predstavi nova kolesarska računalnika Garmin Edge 530 in Edge 830 GPS. Oba s kar nekaj uporabnimi rešitvami.

Garmin je na trg poslal dva nova kolesarska računalnikaEdge 530 in Edge 830. Medtem ko številne funkcije že obstajajo na dosedanjih, vključno s “turn-by-turn” navigacijo, hitrostjo in razdaljo, ter povezljivostjo s srčnim utripom in močjo, novi napravi Edge 530 in Edge 830 vključujeta tudi napredno analizo zmogljivosti in zaradi prednaloženih podatkov Trailforksa tudi izboljšano možnost kartiranja.

Edge 530 je ostal pri gumbih, vendar je barvni zaslon visoke ločljivosti nekoliko večji. Edge 830 je še vedno naprava z zaslonom na dotik in pri Garminu pravijo, da je novi 2,6-palčni zaslon sedaj bolj odziven, tudi ko je moker ali ko nosiš rokavice. Možnost zaslona na dotik pomaga tudi pri začetni namestitvi in ​​načrtovanju poti na kolesu, ki je pri modelu 830 edinstvena. Oba modela uporabljata s strani uporabnikov zbrane podatke in samodejno izbereta poti, ki so najbolj priljubljene.

Oba kolesarska računalnika izbranim prejemnikom omogočata samodejno obveščanje o padcu, če sta povezana s spremljajočo aplikacijo in programirana za tovrstni način “klica v sili”. Združljiva sta tudi z Garminovim radarjem Varia. Posodobljena računalnika Edge ponujata več informacij končnemu uporabniku, tako med vožnjo kot po njej.

Čisto nova funkcija

Nova funkcija ClimbPro pomaga odgovoriti na vprašanje – ali smo že tam? Sproti namreč prikazuje preostalo višino in naklon za prednaložene vzpone. Funkcija pomaga kolesarjem prilagoditi svoj napor. Tako se kolesar, namesto da bi šel že od začetka vzpona na polno, tega loti nekoliko bolj premišljeno. Če se voziš na višji nadmorski višini kot običajno, obstaja celo funkcija, ki naj bi pokazala, kako napreduje tvoj aklimatizacijski proces.

Varnost in sledljivost

Garmin je za obe napravi razširil vgrajene varnostne in sledilne funkcije. Zaznavanje nesreč oziroma težav bo samodejno opozorilo tvoje vpisane kontakte. Če naprava zazna, da si padel, funkcija skupinskih sporočil in sledenja ne pomaga le tvojim prijateljem, da te izsledijo, ampak izbranim prejemnikom omogoča, da tudi v realnem času vedo, kje se nahajaš. Če se med ali po vožnji ustaviš na kavi in pecivu, se bo v primeru, da se tvoje parkirano kolo premakne, na telefonu pojavil alarm.

Trailforks

Modeli gorskokolesarsko naravnanih Edge 530 in Edge 830 bodo prednaloženi s podatki kolesarske mreže Trailforks in bodo uporabnikom na sami napravi neposredno omogočali ogled zemljevidov in ocen poti v več kot 80 državah sveta.

Če se sredi vožnje ustaviš, nova funkcija Forksight prikazuje tudi naslednja križanja poti. Drznejši gorski kolesarji si bodo lahko ogledali nove meritve, ki spremljajo število skokov, njihovo dolžino in čas v zraku.

Merilec moči in ostale uporabne funkcije

Uporabniki merilcev moči bodo videli napredne meritve, ki so na voljo neposredno na zaslonih modelov Edge 530 in Edge 830. Formati menijev so večinoma nespremenjeni, saj skoraj vse nastavitvene funkcije potekajo neposredno na napravi in ​​ne prek aplikacije. Oba barvna zaslona sta izjemno ostra in lahko vidna pri močni sončni svetlobi.

Kot običajno, se lahko podatki o vožnji za naknadno analizo prenesejo na različne spletne storitve. Zadnje štiri tedne voženj lahko pregledaš tudi na računalniku Edge, kar pomaga pri uravnoteženju treninga. Merjenje naporov se razdeli na vožnjo v nizko aerobnih, visoko aerobnih in na anaerobne.

Oba modela lahko nastaviš tako, da te opozorita kdaj je najbolje jesti in piti. Tako med med dirko kot med treningom. Funkcija je zelo uporabna, saj mnogi od nas potrebujemo opomnike, da moramo večkrat počivati ​​ali jesti. Dodatne aplikacije v oba modela lahko dodaš v trgovini Connect IQ.

Preneseni načrti treninga te bodo vodili skozi vnaprej načrtovane vadbe. Podobno, kot se zanašaš na pametni telefon, da ti pove, kdaj imaš sestanek, ali ko spremljaš spanje in počitek, novi napravi Edge omogočata, da uporabnik podatke pregleduje neposredno na samem kolesarskem računalniku, ne da bi moral izvleči telefon in uporabiti spremljevalno aplikacijo. To pa je precejšnja prednost, saj ni nujno, da imaš telefon vedno s seboj.

Dodatne informacije najdeš na garmin.com

Cena:
 za osnovni računalnik Edge 530 je priporočena cena 299,99 evrov, za Edge 830 brez dodatne opreme pa 399,99 evrov.

Foto Garmin

Sledite nam