Nejc Heric, Rivignano
28. junija 2021

Pretekli vikend sta v Rivignanu potekali 7. in 8. dirka italijanskega pokala. Kar nekaj stopničk in zmag v roke slovenskih tekmovalcev.

Italijanski pokal velja za zelo močnega in dobro obiskanega, poleg vsega je tudi eden redkih pokalov širom Evrope, ki je potekal nemoteno že od letošnjega marca, tako kot njihov regijski, a nič manj množični pokal Triveneto. Sedma in osma dirka pokala sta se odvili v Slovencem bližnjem Rivignanu, ki občasno služi kot trening baza nekaterim tekmovalcem KD Rajd in KK Črn trn. In prav tekmovalci teh klubov in tekmovalec TBP Lenart so se pretekli vikend pomerili z najboljšimi italijanskimi “jezdeci” na kolesih BMX. Dirko je organiziral domači klub 48erre.

Sobota

Poletje, visoke temperature, nič sence, obilo sonca, malo vetra, omejeno število gledalcev in več kot 300 razgretih in dirkanja željnih glav, ki so se pripravljale na popoldansko dirko. Najprej moti, nato pa, odvisno od starostne kategorije, četrtfinalne, polfinalne in finalne vožnje.

V najmlajši kategoriji G1 (sedem let) je prepričljivo slavil Aleksandar Gajić (KD Rajd), v kategoriji G3 / G4* (9 in 10 let) smo imeli Slovenci dva predstavnika: Jaka Sever (KK Črn trn) je osvojil 6. mesto v kategoriji G3, prišel pa je do 1/4-finala. Maj Nanut (KD Rajd) je v četrfinalu padel, a vseeno zasedel 8. mesto v kategoriji G3.

V kategoriji G5 / G6 so tekmovali Jošt Ložar, Jure Kuhar (oba KD Rajd), Tine Dovžak in Lenart Sever (oba KK Črn trn). Jure Kuhar je ostal v motih, Tine Dovžak in Lenart Sever pa sta tekmovanje zaključila v 1/4-finalu. Jošt Ložar je v velikem finalu zasedel 5. mesto, v skupini G5 pa je stopil na tretjo stopničko.

V kategoriji Allievi (15 in 16 let) so tekmovali trije Slovenci: Beno Batič, Tim Rovtar (oba KK Črn trn) in Nejc Heric (KD Rajd). Najvišje se je zavihtel Tim Rovtar, ki je v težki in močni kategoriji osvojil 2. mesto. Beno Batič in Nejc Heric sta se pomerila v B finalu in osvojila 12. in 14. mesto.

Master 17+ (17 – 29 let) je Gaj Gorza (TBP Lenart) dirko v malem finalu zaključil na tretjem mestu (končno 11. mesto).

Nedelja

Še nekaj več slovenskih tekmovalcev na startu, saj so na nedeljsko preizkušnjo prišli Maxim Jazbar in Nik Prek (oba KK Črn trn) ter Val Trinle Lampič in Mila Lampič (KD Rajd).

V kategoriji G1 zopet zmaga Aleksandra Gajića. V kategoriji G3 / G4 je Maj Nanut osvojil sedmo mesto v velikem finalu in zmago kategoriji G3. Jaka Sever je obstal v 1/4-finalu.

V kategoriji G5 / G6 je Mila Lampič ostala v motih. Lenart Sever se je prebil do četrtfinala, prav tako je v četrtfinalu izpadel Jure Kuhar. Nik Prek in Jošt Ložar sta vozila v velikem finalu in zasedla 7. in 5. mesto ter bila oba tretja, Prek v kategoriji G6, Ložar pa v G5.

Esordienti (kategorija 14 let). Maxim Jazbar je obstal v motih, Val Trinle Lampič pa je dirko zapustil v četrtfinalu.

Allievi. Tim Rovtar ni ponovil sobotnega uspeha, saj je v velikem finalu padel in nedeljsko preizkušnjo končal na osmem mestu. Nejc Heric je dirko končal s šetim mestom v 1/4-finalu. Beno Batič pa je zopet tekmoval v malem finalu in na koncu zasedel 11. mesto.

Grdo jo je skupil Gaj Gorza, saj je pri padcu utrpel zlom ključnice in je so ga z reševalnim vozilom prepeljali v bližnjo bolnišnico. Uredništvo mtb.si želi Gaju čimprejšnje okrevanje!

*Tekmovalci, ki tekmujejo v kategorijah Giovanissimi, tekmujejo združeni, na koncu se rezultati delijo glede na njihovo starost. Primer: G3 in G4 – kategorija 9 in 10 let, oziroma U11, tekmujejo skupaj. Po velikem finalu pa se rezultatsko delijo na G3 posebej in G4 posebej.

Foto Jan Porič

Preberi še

BMX: Na evropskem pokalu v Sarriansu Mak Breznik Falk na stopničkah!
BMX: Na evropskem pokalu v Franciji na stopničkah tudi Jošt Ložar!

Sledite nam