17. avgusta 2016

Mestece Fužine leži ob jezeru, 730 metrov visoko v Gorskem kotarju. Do morja v Crikvenici je od tam le 15 kilometrov zračne razdalje.

Mestece Fužine leži ob jezeru, 730 metrov visoko v Gorskem kotarju. Do morja v Crikvenici je od tam le 15 kilometrov zračne razdalje. A te številke so Adria Bike, organizatorji gorskokolesarskega maratona Fužine to Sea, raztegnili na 2300 višincev in 84 kilometrov. Seveda obstajata še dve krajši razdalji, 56 in 11 kilometrska, a se le najdaljša res spusti do morja.

Izvirni greh

Prijatelj Tomislav Zobec iz Adria Bike mi je poslal GPS sled in … goljufal sem. Praznični vikend sem preživel v Crikvenici in dvakrat prevozil traso maratona. A namesto v Fužinah sem krog začel v Crikvenici. To je tako, kot če pri kriminalki najprej prebereš zaključek in takoj izveš ime morilca. Tudi jaz sem ga. Nisem pa poznal zapleta, ki je v dobri kriminalki še pomembnejši od konca. Da ne bo zmede, začnimo na pravem štartu.

Od začetka

V prvih desetih kilometrih po asfaltu in lepem makadamu narediš krog ob Fužinskem jezeru. Ko v Vratih prečkaš železnico, se začne 13 kilometrov vzpona. Ves čas v senci gozdov, najprej po asfaltu, potem po vedno slabšem makadamu, se boš dvignil za 600 metrov. Na vrh Viševnice ti ne bo treba, saj je najvišja točka maratona grebensko sedlo na višini 1.265 metrov.

Tu se začne ena redkih stezic, takih, kot jih poznamo iz naših gozdov. Mehko prečenje, spust čez par strmih serpentin, skalnat zaključek v primorskem slogu in spet si na makadamu ter kasneje na asfaltu. To je glavna cesta, ki se iz Fužin spusti v Novi Vinodolski in tam te lahko pričaka tvoja spremljevalna ekipa z navijači. Na ravnini se proga odcepi levo v klanec, seveda navzgor. Prvih 300 metrov je asfaltiranih in precej strmih, ko pa za ovinkom prideš na makadam, se strmina unese. Še pet takih kilometrov te čaka, potem pa se boš odločil: Jekyll ali Hyde, nebesa ali pekel?

Peklenska nebesa

900 metrov spusta do morja. Tega najprej še ne vidiš, a naenkrat se ti odpre pogled na morje in otoke. 900 višinskih metrov steze, kamenja, skal in trnja. Če si vozil 4 Islands, veš kaj te čaka. Če si na njih užival, boš tu užival na potenco. Če si tam trpel, boš tu še bolj. Na vsakih 300 višincev pride kratka pavza. Predah, kjer si boš umiril glavo in spočil pretreseno telo, potem pa hajd naprej.

S fetbajkom in tubeless gumami sem tu neznansko užival. Ti boš pod pritiskom štoparice in v strahu pred defektom verjetno manj. Da adrenalin prehitro ne pojenja, so poskrbeli tik pred Crikvenico. Po lepem makadamu se še enkrat dvigneš za 100 metrov, potem pa naravnost do mesta priletiš v slogu celega spusta.

Če so bila do tu nebesa, se bo zdaj začel pekel. Če si bil že do tu v peklu, boš padel še globje v ogenj. Začne se 10 kilometrov strmega asfaltnega vzpona, ki te bo pripeljal nazaj v Gorski kotar. V opoldanski pripeki boš naredil 860 višincev.

{loadposition inside}

Ne boj se nadaljevanja

Nekajkrat bi se asfaltu lahko izognili čez strme požarne poti, a bi na njih mnogi pregoreli, tako pa bodo preživeli in doživeli planinsko pot skozi Medvedjakov gozd. Trasa maratona tu poteka večinoma po izohipsi, a jo skalna kraška podlaga naredi skoraj neprevozno. Ne dovoli, da te tu dotolče psiha. Tako kot tebi bo težko tudi ostalim tekmovalcem. Spotikal se boš vse do stika z gozdno potjo pri Zakoritih.

Od tam naprej bo šlo le še na trmo. Tehničnih težav ne bo več in čeprav boš vozil po robu Ličkega polja ter vidil kamnolom za Fužinami, te do tam čaka še precej makadamskih višincev. Zadnji bombonček te čaka tik pred ciljem, ko pot z asfalta zavije levo v smrečje, skozi močvirje in se po stmi gozdni poti spusti naravnost do jezera v cilj.

{gallery}2016/160817_f2s_2{/gallery}

Smeh in solze

Trasa maratona Fužine 2 Sea ima dva obraza. Gorskega na poteh okrog Ličkega polja in primorskega na spustu in ponovnem vzponu. Prvih 23 kilometrov je tehnično povsem nezahtevnih, kondicijsko si jih boš otežil sam. Spust proti morju bo za marsikoga resen zalogaj, vsakega pa bo dotolkel vzpon nazaj v Gorski kotar. Tu se bo delala razlika. Za razliko od večine drugih maratonov, se tu v cilj povzpneš in ne spustiš.

Ker večina trase poteka po asfaltu ali makadamu, bodo tu v prednosti kolesa s prednjim vzmetenjem. Na divjem spustu pa bodo od jezdeca zahtevala natančnost in dobro delo rok in nog. Zamenjaj gume z novimi! Izrabljene bodo le težko preživele boj z ostrimi skalami in primorskim trnjem. Tubeless je seveda najboljša izbira. V prvem delu varčuj z močjo, saj jo boš potreboval v drugem.


Gorskokotarsko tihožitje.

Epsko?

Čeprav je Crikvenica že čez polovico poti, tam niti slučajno še nisi na polovici maratona. Jutro v Fužinah zna biti hladno, a se boš hitro ogrel. Na poti te čakajo štiri okrepčevalnice, a od zadnje pri Liču je do cilja še skoraj 20 kilometrov in 450 višincev.

Trasa maratona ni rekordno dolga, je pa kondicijsko precej naporna. Meni je bila drugi dan, ko sem jo že poznal, lažja. Želeli bi si še kakšno enoslednico, a verjamem, da so organizatorji iz zahtevnega skalnatega terena potegnili največ. Posebno vrednost pa maratonu daje skoraj 900 višinskih metrov epskega spusta brez prekinitev. Česa takega drugje ne doživiš.

Čeprav se okrog Fužinskega jezera lahko pelješ s konjsko vprego to ni Bled, ker na jezeru ni pletn. Čeprav po jezeru veslajo turisti, to ni Bohinj, saj za ta užitek ne rabijo plačati. In naj te pogled na jezero ne zavede, jezero je umetno, staro komaj 60 let.

28. avgust

Prva izvedba maratona Fužine 2 Sea bo v nedeljo 28. avgusta. Povezave v našem koledarju.

Foto MahMTB

Preberi še:
Adria Bike Fužine 2 Sea

Sledite nam