vid peršak
8. avgusta 2022

25. mesto edinega slovenskega predstavnika v Kanadi na četrti dirki svetovne enduro serije. Moška članska zmaga ostala doma, ženska v Veliko Britanijo.

Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) po osvojitvi svojega šestega naslova državnega prvaka sezono nadaljuje na dirkah EWS v Severni Ameriki. V Whistlerju, kamor se je serija vrnila po dveh letih koronskega presledka, je v sobotni “pro” etapi Vid dosegel 22. čas, v nedeljo pa po še petih etapah dirko zaključil na 25. mestu med natanko 100 uvrščenimi člani.

Vidove uvrstitve v nedeljskih etapah: 24., 39., 37., 23. in 41. mesto.

vid peršak
V Whistlerju so enduro tekmovalci tudi leteli, foto Kike Abelleira

Za zmagovalcem, domačinom Jessejem Melamedom (Rocky Mountain Race Face), je zaostal 2 minuti in 14 sekund. Da, uspešen vikend je bil za Kanadčane, saj je Finn Iles dobil spust svetovnega finala v Quebecu, Melamed pa po drugi dirki EWS na Koroškem še četrto doma v Britanski Kolumbiji.

jesse melamed
Jesse Melamed

Melamedu sta na stopničkah sledila Avstralec Jack Moir (Canyon Collective) na drugem ter rojak in moštveni kolega Remi Gauvin na tretjem – že Gauvin je pri 42 minutah dirkanja za zmagovalcem zaostal 52 sekund! Kar tri od šestih etap so bile namreč daljše od osmih minut. Melamed je dobil štiri preizkušnje, zadnjo mu je snedel Moir, četrto pa Američan Richie Rude (Yeti Fox Factory Team). Rude, vodilni v skupni razvrstitvi serije, mu je bil ves vikend za petami, v zadnji etapi pa je šel očitno na vse ali nič … in s snetim plaščem dobil nič oziroma le 93. mesto v etapi in 44. skupno.

Melamed je tako tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi, ima 2080 točk, Rude je drugi (1785) in Novozelandec Edward Masters tretji (1590). Masters je tokrat končal na 4. mestu, pred njim je bil še rojak in kolega v ekipi Pivot Factory Racing Matt Walker.

harriet harnden
Harriet Harnden

Tudi pri ženskah se je dirka razpletla pri koncu, s težavo s plaščem v zadnjih dveh etapah je vodstvo izgubila domačinka Andreane Lanthier Nadeau (Rocky Mountain Race Face). Svojo tretjo zmago v EWS je osvojila Britanka Harriet Harnden (Trek Factory Racing), druga je bila Francozinja Morgane Charre (Pivot) in tretja Čilenka Florencia Espineira Herreros, Vidova kolegica pri Orbei.

Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective), vodilna v skupni razvrstitvi, se je po poškodbi vrnila s 4. mestom in ubranila številko ena.

Vrstni redi
Razvrstitev po štirih dirkah

Vid Peršak:

“Divji vikend je bil. Zadovoljen sem, ker sem potrdil, da sem lahko pri vrhu, a še vedno se trudim povezati vse etape in brez velikih napak in padcev doseči vrhunski rezultat. Ta teden sem se veliko naučil, naslednje dirke prihajajo.”

Vrhunci EWS Whistler

Peta dirko EWS bo 13. in 14. avgusta gostil Burke v ameriški državi Vermont.

Naslovna fotografija Kike Abelleira

Preberi še

SloEnduro Kope: Vid Peršak in Tina Smrdel ubranila trdnjavo odprtega državnega prvenstva
Sezona EWS z ekipo Orbea Fox Enduro Team

Sledite nam