4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
13. avgusta 2018

Na enodnevnem enduro masakru Crankworxa serijska Cecile, drugič v karieri Martin, a šele v zadnji preizkušnji … Naš Vid pa ni imel svojega vikenda.

Sočasno z obiskom svetovnega pokala s spustom in krosom v Quebecu je na drugem koncu Kanade šesta dirka svetovne enduro serije (EWS) v Whistlerju odprla festival Crankworx.

CamelBak Canadian Open Enduro presented by Specialized je sestavljelo pet dolgih hitrostnih preizkušenj v enem dnevu – skupaj za 41 minut dirkanja za zmagovalca med moškimi.


Martin Maes, foto EWS

To je postal Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing), ki je po četrti preizkušnji vodil s sekundo in pol prednosti pred Američanom Richiejem Rudom (Yeti / Fox Shox Factory Race Team), etapo prej še sekundo manj. Pa je Ruda v zadnji etapi ustavila predrta guma in Maes se je veselil druge zmage v EWS v karieri. Avstralec Sam Hill (Team Chain Reaction Cycles Mavic), vodilni v skupni razvrstitvi, je zasedel drugo mesto z 41 sekundami zaostanka, Novozelandec Eddie Masters (Pivot) pa tako kot na Koroškem tretje še 5 sekund za Hillom. Nesrečni Rude je zdrsnil na deseto.


Cecile Ravanel, foto EWS

Pri ženskah nič novega, bi lahko rekli, saj je Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing) dobila vseh pet preizkušenj dneva in svojo šesto dirko letos. Z minuto in 25 sekundami zaostanka je na drugem mestu sledila njena rojakinja Isabeau Courdurier (Intense-Mavic Collective), na tretjem pa s skoraj natanko še enkrat toliko zaostanka Izraelka Noga Korem, Maesova kolegica pri GTju.

Edini slovenski predstavnik Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing), ki je na dirko EWS v Whistler odpotoval že četrič zapored, je zasedel 44. mesto z zaostankom treh minut in pol. Glede na lansko 28. mesto in sploh na svoj dosežek na prvi udeležbi leta 2015, ko je bil drugi med mlajšimi od 21 let z 20. časom v absolutni konkurenci, Vid z dosežkom ni mogel biti povsem zadovoljen. Najvišje je bil v četrti etapi, ko je dosegel 34. čas.


Vid Peršak, foto Kike Abelleira/kikeabelleira.com

“Kot sem pričakoval, je bila dirka težka. Prva dva dni treninga so bile proge zelo suhe in spolzke, zato sem imel kar nekaj težav, da sem si nastavil bajk in se navadil na razmere,” iz Whistlerja posebej za mtb.si poroča Vid. “Nato sem v soboto zvečer staknil še vročino in sem se v nedeljo pred tekmo še kar slabo počutil … Vedel sem, da en dan še lahko zdržim in tako sem po slabem začetku, ko v prvih treh etapah nisem in nisem ujel ritma, nato v 4. in 5. prišel malo k sebi. Ampak kaj več kot to, kar sem naredil, mi ni ostalo. Vseeno sem vesel, da sem prišel v cilj brez poškodb in da lahko normalno nadaljujem sezono.”

Vid ne bo edini slovenski udeleženec letošnjega Crankworxa. S spustaškim delom ekipe Unior/Devinci Factory Racing se je tja preselil tudi Jure Žabjek, ki bo nastopil na dirki v spustu Canadian Open DH in nemara še na Fox Air DH.


Svetovna enduro serija se nadaljuje s sedmo in predzadnjo dirko, ki bo 22. in 23. septembra na festivalu Zona Zero Sobrarbe v Ainsi pod Pireneji v Španiji.

Na uvodni fotografiji Vid na Vrhu sveta, foto Kike Abelleira/kikeabelleira.com

www.enduroworldseries.com

Preberi še
EWS La Thuile: Nadaljevanje avstralsko-francoske dominacije
EWS Peca – Jamnica: Peršak peti!

4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam