16. junija 2022

Dirkanje za svetovno serijo v gorskokolesarskem enduru na Koroškem se začenja. Prvo dejanje je dirka EWS-E na e-kolesih z res zvezdniško zasedbo.

Najbolj sveže na vrhu:

Spored za petek, 17. junija

  • 09:00-12:00 – Trening EWS100 Peca S5 (Thriller)
  • 09:00-12:00 – Trening EWS Jamnica S2-S4
  • 13:00-16:00 – Trening EWS100 Jamnica S2-S4
  • 13:00-16:00 – Trening EWS Peca S5 (EWS Trail)

18:45 – Video poročilo EWS-E

17:00 – Nagrade za EWS-E podeljene

Zmagovalva druge dirke EWS-E v sezoni sta Italijanka Alia Marcelini (Fulgur Factory Team Valdinievole) in Francoz Yannick Pontal (BlackBox Test Pilot Program). Ekipa dneva je Orbea Fox Enduro Team Čilenke Florencie Espineira Herreros in Španca Edgarja Carballa Gonzalesa. Ekipa tudi ostaja vodila v seriji, pri posameznicah je vodstvo prevzela Alia Marcelini, pri posameznikih ga je obdržal Carballo Gonzales.

Edini slovenski predstavnik Blaž Hölcl je z dvema drugima mestoma v sedmih etapah in enim padcem na svoji prvi e-MTB dirki zasedel 4. mesto v amaterski kategoriji EWS-E100.

Vsi vrstni redi trenutno še na www.enduroworldseries.com/live, kmalu pa tudi v uradni verziji tukaj.

13:30 – Po vzponu

Preobrat po “power” etapi nad Mežico, na A drog, peti od sedmih današnjih. Najhitrejši sicer Francoz Jerome Gilloux (Lapierre Overvolt), skupno vodstvo pa je s sedmim časom prevzel Portugalec Tiago Ladeira (Miranda Factory Team). Blaž Hölcl še vedno četrti v EWS-E100.

11:45 – Vrstni red po štirih etapah

www.enduroworldseries.com/live

Blaž Hölcl je 4. v kategoriji EWS-E100, v četrti etapi je dosegel drugi najboljši čas.

10:00 – Časi v živo

Vsi tekmovalci EWS-E, EWS-E100 in EWS-E50 so na trasi. Čase lahko v živo spremljaš na www.enduroworldseries.com.

Pri moških je bil na prvi etapi (Thriller) najhitrejši Francoz Antoine Rogge, na drugi (Ridge) pa njegov rojak Hugo Pigeon. Zmagovalka prve dirke na Škotskem Laura Charles je z okvaro žal odstopila že pred prvo preizkušnjo.

V cilju pod Peco bodo prvi udeleženci s krajše trase EWS-E50, nekaj po 15. uri. Udeleženci EWS-E pa bodo po EWS trailu v cilj prihajali po 15.30.

Zvezdniki na e-kolesih

Na mtb.si nismo prav znani po pokrivanju e-bajk dirkanja. A če je dirkanje s pomočjo elektromotorjev kje smiselno, so to dirke v enduru, kjer imajo dolge transferje, ogromno višincev in še “powerstage” s hitrostno preizkušnjo na vzponu!

Dirko imamo zdaj tu, pred nosom, zasedba pa je res zvezdniška. Kje drugje lahko na isti startni listi vidimo desetkratnega svetovnega prvaka v spustu Nicolasa Vouilloza (tudi aktualni EWS-E prvak je), spustaško legendo “Sick” Micka Hannaha in upokojenega motociklističnega zvezdnika Marca Melandrija?! Danes vsi dirkajo na e-kolesih!

Na startni listi EWS-E je 36 moških in pet žensk, pa še šestnajsterica v amaterski kategoriji EWS-E100 (tu je tudi Melandri med veterani 35+, pa edini slovenski predstavnik Blaž Hölcl) ter še šesterica v EWS-E50 na skrajšani trasi.

Trasa

ews-e peca jamnica

Sedem hitrostnih preizkušenj, prva in zadnja sta na avstrijski strani Pece (Thriller in EWS Trail), vmes so na slovenski strani, nad Mežico in Črno. Peta je vzpon na A drog nad Mežico. Na start vzpona se bodo iz Črne premaknili skozi rudnik. Prej jih bodo v Črni čakali polnilci ali nadomestne baterije.

Skupaj 61 km, 2687 višinskih metrov vzpona in 3759 m spusta (vzpon na start Thrillerja je z gondolo).

Časovnica

Prvi ob 8.30 zjutraj izpod Pece starta številka 1, zmagovalec EWS-E pred dvema tednoma na Škotskem, Španec Edgar Carballo Gonzales (Orbea FOX Enduro Team). Na startu Thrillerja (S1) bo ob 9. uri, na Grebenu (Ridge, S2) starta ob 9:50, na Žični 1 in 2 nad Črno (S3 in S4) ob 10:40 oziroma 10:55, vzpon na A drog (S5) bo začel ob 12:30, preizkušnjo Lost Goat (S6) ob 13:10, ob 15:30 pa bo startal na zadnjo preizkušnjo, EWS Trail (S7).

Vsakih 30 za Carballom bo startal naslednji tekmovalec. Tekmovalci EWS-E slabe pol ure, nato še ostali dve kategoriji.

Dirka bo zaključena pred 17. uro, razglasitev bo pod Peco predvidoma ob 17.30.

Startne liste

EWS-E
EWS-E100
EWS-E50

EWS-E Peca Jamnica je druga dirka sezone. Vse podrobnosti o dirki na www.enduroworldseries.com

Novico bomo čez dan osveževali na vrhu. Od jutri pa se potrudimo z novicami o “izštekani” dirki EWS s četico domačih tekmovalcev.

Video napoved “izštekanih”

Stran festivala www.blackhole-bikefest.com

Preberi še

Vabljeni na svetovno serijo v enduru na Koroškem! (video)
Vid Peršak: Navijači lahko obrnete tehtnico na EWS na Koroškem

Sledite nam