Les Gets, svetovno prvenstvo
28. avgusta 2022

Vita Movrin in Tanja Žakelj uspešno, moški predstavniki žal ne. Triintrideseto svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu je zaključeno.

Fantastična kulisa v zimskošportnem središču Les Gets je bila takšna tudi zadnji dan prvenstva. Sončno vreme in velika množica glasnih navijačev so “lovcem” na naslove najboljših v olimpijskem krosu dali dodatna krila. Solze sreče in razočaranja, v štirih kategorijah pa naslovi v Francijo dvakrat in po enkrat v Švico in v Italijo. Na startu smo imeli tudi pet slovenskih predstavnikov.

Ženske elite: Četrti naslov za Francozinjo

Pauline Ferrand Prevot je napadla takoj na začetku prvega vzpona, si pridobila nekaj prednosti pred zasledovalki in nato vozila svojo dirko ter pred domačo publiko osvojila še en mejnik. Ne samo, da je trem naslovom svetovne prvakinje dodala še četrtega, temveč je na dveh dirkah v dveh dneh osvojila dva naslova. Ta ji je pripadel že na petkovi dirki v kratkem krosu.

V ozadju se je bil oster boj za preostali odličji, najprej med Francozinjo Loano Lecomte, Švicarko Alessandro Keller in Američanko Haley Batten. Nato se je v napad podala “skoraj odpisana” aktualna olimpijska prvakinja, Švicarka Jolanda Neff, ulovila tekmice in se na koncu uvrstila na drugo mesto. Bron je pripadel Haley Batten. Pauline Ferrand Prevot je za šest krogov dolgo dirko potrebovala uro, 22 minut in 8 sekund. Neff je zaostala minuto in 35 sekund, Batten pa 2 minuti in 13 sekund. S šestnajstim mestom in zaostankom 7 minut in 23 sekund nas je razveselila Tanja Žakelj, ki je s tem rezultatom nakazala dobro pripravljenost pred zadnjo dirko svetovnega pokala, ki bo prihodnji konec tedna v italijanskem Val di Sole.

Tanja Žakelj po dirki:

“Mislim, da je šestnajsto mesto na svetovnem prvenstvu zelo lep rezultat. Sama sem zelo zadovoljna, predvsem zato, ker se nisem počutila 100-odstotno. Nekoliko me je iztiril že prvi krog, ker me vedno znova preseneti, da gre vedno tako na polno, kot da bi bil že po prvem krogu cilj. K sreči se je tempo kmalu umiril in umirila sem se tudi sama. Morda sem po prvem krogu izgubila nekaj pozicij, a me to ni zmedlo in sem se osredotočila nase in peljala v svojem ritmu. Čim bolj tekoče, kar je bil moj cilj. Tudi to, da naredim čim manj napak, in dejansko se mi je ena napaka pripetila le v zadnjem krogu. Tam sem izgubila nekaj sekund. Generalno sem zadovoljna. S prvenstvom in z nastopom za reprezentanco sem zaključila. Sedaj me čaka še ena pomembna dirka za ekipo.”

Moški elite: 10 je neulovljiva številka!

Človek velikih tekmovanj. To je Švicar Nino Schurter. Taktično, predvsem pa z dobro razporeditvijo moči je strl napad Španca Davida Valera Serrana in si prislužil že deseti naslov svetovnega prvaka. V sedem krogov dolgi dirki, ki je za zmagovalca trajala uro, 21 minut in 13 sekund, je za 9 sekund prehitel Španca. Na tretje mesto se je z odlično vožnjo uvrstil Italijan Luca Braidot, ki je zaostal 29 sekund. Eden največjih favoritov za naslov, aktualni evropski prvak, Britanec Tom Pidcock, je na progi naredil preveč napak in osvojil četrto mesto. Edini slovenski predstavnik v elitni moški kategoriji je bil Rok Naglič. Po odličnem začetku iz ozadja, ko je prehitel množico tekmovalcev in se vozil okoli sedemdesetega mesta, je Korošec v četrtem krogu odstopil.

Dekleta U23: Lani naslov med mladinkami, letos še kategorijo višje

Francozinja Line Burquier je ltošnjo fantastično sezono med mlajšimi članicami kronala še z naslovom svetovne prvakinje. Lani najboljša na svetu med mladinkami je tako lovorikam dodala še naslov v kategoriji U23. Njen čas v cilju je znašal uro, 11 minut in 9 sekund. Na drugo mesto se je z zaostankom 43 sekund uvrstila nizozemska specialistka za ciklokros Puck Pieterse, tretje mesto je osvojila Danka Sofie Pedersen, ki je zaostala 59 sekund. Vita Movrin se je s startno številko 18 in z zaostankom 6 minut in 29 sekund uvrstila na 18. mesto.

Vita Movrin je povedala:

“Oddirkala sem še svoje zadnje prvenstvo v kategoriji do 23 let. Od starta je šlo super in sem bila nekje na osmi poziciji. Na koncu prvega kroga sem na skalah padla, se pobrala in šla dalje. Vozila sem v svojem ritmu in skoncentrirano po spustih.Videla sem že šestnajsto mesto, a mi je v zadnjem krogu nekoliko zmanjšalo moči. S svojo vožnjo sem zadovoljna. Bo pa do naslednje sezone in do prvih dirk v elitni kategoriji potrebno še malo dela.”

Fantje U23: Veliki favorit ni uspel ubraniti naslova

Čeprav je Čilenec Martin Vidaurre Kossmann, ki je bil na letošnjih dirkah svetovnega pokala premagan le enkrat, povedel že od starta, je v polovici dirke padel v manjšo krizo in sanje o drugem naslovu v kategoriji U23 so splavale po vodi. Svojega prvega nastopa se je veselil Italijan Simone Avondetto, ki je za šest krogov dolgo dirko potreboval uro, 10 minut in 35 sekund. Dve sekundi manj kot pol minute je zaostal Francoz Mathis Azzaro, tretje mesto je s 57 sekundami zaostanka osvojil Švicar Luca Schatti.

Slovenska predstavnika Jakob Klemenčič in Matjaž Lozar sta dirko končala v ozadju na 87. in 88. mestu.

Selektor Matjaž Budin ocenjuje nastope in izda še kako podrobnost

“Vita je povprečno odvozila, je pa sposobna več kot 18. mesto. Pri mlajših članih sem od Jakoba pričakoval dobro vožnjo in vsaj opravljene vse kroge, saj je na treningih pokazal odlično pripravljenost. Žal je Jakob že na štartu zapel z enim od tekmovalcev, strgal napero in štartal praktično zadnji. Po prvem krogu je prehitel kakih 30 kolesarjev, potem pa se mu je napera zapletla v menjalnik, zaradi česar je izgubil več minut, tako da upanje o dobri uvrstitvi je splavalo po vodi. Lozarja je bolela vranica prva dva kroga, a tudi potem ni imel pravih nog. Tanja je super odvozila vse razen prvega kroga. Po prvem krogu je bila 26., potem pa je samo še pridobivala do 16. mesta. Naglič je v prvem krogu izboljšal svoj položaj, saj je bil okrog 66. Potem pa je nekoliko popustil in vozil okrog 75. mesta. Dva kroga pred ciljem pa je odstopil.”

*Vita Movrin in Tanja Žakelj sta z današnjima rezultatoma Sloveniji prinesli 112 pomembnih točk UCI. Tako je Slovenija uvrščena na 18. mesto in se je zelo približala Španiji, ki je trenutno mesto pred Slovenijo. V boju z olimpijsko kvoto je ženska reprezentanca na trenutnem 15. mestu.

Vrstni redi na tissottiming.com

Fotografije Grega Stopar @stopargrega

Preberi še

SP Les Gets

Sledite nam