Verona
2. maja 2021

Verona je zadnjih nekaj let srečen kraj za slovenske tekmovalce v disciplini BMX race. Ena najlepših prog v Evropi vedno znova preseneti.

Kazalo je, da bo celoten dirkaški vikend spremljal dež, a se je vreme tekmovalcev v kategorijah challenge usmililo, povsem druga pesem so bile dirke kategorij elite. Ti niso imeli sreče, ne v petek na uradnih treningih, še manj jih je sreča spremljala na sobotni dirki, ki so jo na koncu zaradi dežnih, predvsem pa nevarnih razmer odpovedali po tretjem motu.

Kategorije challenge je v petek in soboto spremljalo sončno, rahlo soparno in na trenutke vetrovno vreme. Razpoloženje v slovenskem taboru je bilo pozitivno, za nekatere tekmovalce pa je bila dirka v Veroni prva dirka v letošnji sezoni. Pričakovanja tekmovalcev so bila različna, a se je včeraj rezultatsko razpletlo celo višje od pričakovanj. Dve drugi, tri tretja in dve četrti mesti za šestnajst Slovencev in Slovenk po prvem dnevu prve letošnje dirke evropskega pokala!

Mak Breznik Falk

Maku lahko kljub mladosti rečemo kar mojster na velikih tekmovanjih. Potem, ko je lani septembra dosegel svojo najboljšo uvrstitev na evropskem pokalu, ko se je prav v Veroni uvrstil v veliki finale, je letos na istem prizorišču naredil še korak dlje in se zavihtel na zmagovalni oder! V močni kategoriji dečkov, starih 12 let, je odlične predstave pokazal že v motih, nato je eksplozivno startal in naredil odličen rezultat v četrtfinalu, si pokoril konkurenco v polfinalu ter se v finalu zavihtel na tretjo stopničko! Ne glede na ostale odlične predstave slovenskih tekmovalcev je Makova uvrstitev nov mejnik slovenskega BMXa v mlajših kategorijah in dobra popotnica za rezultatski razvoj v prihodnje!

Mak Breznik Falk
Mak Breznik Falk se je v močni in izenačeni konkurenci izstrelil do tretjega mesta!

Uvrstitve po prvem dnevu

Mila Lampič (KD Rajd) drugo mesto v kategoriji deklice 11 in 12 let, Pia Palčnik (BSX Racing Team) tretje mesto v kategoriji dekleta 13 in 14 let. Gregor Palčnik (BSX Racing Team) drugo mesto cruiser 45+, Peter Caf (BSX Racing Team) tretje mesto cruiser 40 – 44 let.

Max Sliško (BSX Racing Team) četrto mesto v kategoriji dečki 9 let. Jošt Ložar (KD Rajd) padec v polfinalu v kategoriji dečki 11 let. Nik Prek (KK Črn trn) polfinale v kategoriji dečki 12 let, Mak Breznik Falk (KD Rajd) tretje mesto v kategoriji dečki 12 let.

Med fanti 14 let je Val Trinle Lampič (KD Rajd) zaključil v četrtfinalu, le mesto ga je ločilo do uvrstitve v polfinale. Maxim Jazbar (KK Črn trn) je tekmovanje zaključil v motih, Gaj Palčnik (BSX Racing Team) pa je v drugem motu nesrečno padel na ciljnem skoku, si poškodoval zapestje ter zaključil s tekmovanjem.

V kategoriji fantje 15 in 16 let je najvišjo uvrstitev dosegel Tim Rovtar (KK Črn trn), ki se je uvrstil v polfinale, Nejc Heric (KD Rajd) in Beno Batič (KK Črn trn) sta tekmovanje zaključila v motih. Gaj Gorza (TBP Lenart) se je po poškodbi vrnil v kategorijo višje, nastopil je med moškimi 17 do 24 let in se uvrstil na šesto mesto. V kategoriji moški 25+ je Tilen Frank osvojil 4. mesto.

Po prvi veliki letošnji dirki so povedali:

Mak Breznik Falk: “Prva dirka letos. Sem zelo zadovoljen. Pričakoval sem, da se uvrstim v finale, a ne, da bom uvrščen tako visoko. Zadovoljen sem z dobrimi starti, predvsem pa s kondicijo, saj sem prvič tako dobro pripravljen že na prvih tekmah. Ponavadi je bila odlična pripravljenost v septembru, sedaj pa že nekaj mesecev prej. Na rezultat sem izredno ponosen.”

Tilen Frank: “Sam sem peljal, kot sem peljal. Z vožnjami sem zadovoljen, še bolj pa s predstavami klubskih varovancev. Upam, da bodo na naslednjih tekmovanjih rezultati še boljši! V letošnji sezoni si želim, da bi se tekmovanja končno začela bolj množično. Predsem pri nas priljubljeni regijski pokal Alpe-Adria.”

Max Sliško: “Prvo veliko tekmovanje. Zelo sem se veselil takšne tekme. Zadnje tri tedne sem bil zelo fokusiran na treninge, predvsem na veliko progo v Veroni. S četrtim mestom sem presegel pričakovanja, saj sem si že pred nastopom želel finale, ki bi bil zame enak zmagi!”

Štajerskih pet. Vsak s svojim pokalom!

Mila Lampič: “Na drugo mesto sem zelo ponosna. Zelo sem ponosna na drugo mesto. Vsaj enkrat si želim prehiteti Stěpánko*. Proga v Veroni mi je zelo všeč, le tretja linija je kar zahtevna. Vesela sem, da ni padal dež, kot so napovedovali.”

*Stěpánka Fremlova (svetovna prvakinja v kategoriji iz leta 2019).

Gregor Palčnik: “Tekma je bila super že zato, ker smo imeli po dolgem času spet priložnost tekmovati. Takšnih prog Slovenci na splošno nismo vajeni, zato sem se je lotil malo bolj ‘trdo’, nato sem bil iz vožnje v vožnjo bolj sproščen. Dobri starti, potem pa veliko bolj premišljena vožnja kot lansko sezono. Na kratko. Predvsem premik v glavi. Ponosen sem na hčerko Pio, da je spet dokazala svoj zrel pristop do tekmovanja, žal pa mi je za sina Gaja, da je končal s poškodbo, ker je res pokazal, da se je tekme drugače lotil. Na naslednji tekmi ciljam višje!“

Danes je na sporedu še druga preizkušnja letošnjega evropskega pokala. Nato sledi daljši premor in dirki v francoskem Sarriansu, ki bosta na sporedu v prvi polovici junija.

Vrstni redi na jstiming.nl.

Fotografije Matjaž Jazbar, Jan Porič, Kristjan Sliško in Simon Stojko.

Preberi še

BMX tahitre 93: Pri vzhodnih in zahodnih sosedih že tekmujejo!

Sledite nam