4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
4. maja 2016

Konec tedna pod Vitrancem spet štarta iXS European Downhill Cup z okoli 400 tekmovalci iz 27 držav.

Po Lošinju je končno čas tudi za prvo dirko sezone v spustu v Sloveniji. Konec tega tedna bo to kar uvodna dirka devete sezone evropskega pokala iXS European Downhill Cup v Kranjski Gori.

Na dirki prve kategorije UCI se bo pod Vitrancem sodeč po predprijavah pomerilo 400 kolesarjev iz 27 držav.

Kranjskogorski bikepark je prvo dirko slovenskega pokala gostil leta 2004, leta 2009 je bilo tu evropsko prvenstvo, sledila so še veteranska evropska prvenstva in nato lani prvič dirka evropske serije iXS. Letos bo teden dni po dirki evropskega pokala na sporedu še dirka slovenskega pokala.

Proga

2 kilometra dolgo progo s 300 m višinske razlike so prireditelji letos nekoliko spremenili. Prvi gozd je klasičen, nato na prvem odseku zaradi snega dirka vodi po nižje ležeči progi Air line. Zloglasni koreninasti gozdni odsek Jacuzzi je speljan za malenkost bolj nežno, kar bodo tekmovalci cenili zlasti ob morebitnih mokrih razmerah. Sledi nekaj že znanega poganjanja po makadamu in nato prav tako malce bolj tekoče speljan ovinek skozi gozd Evil Eye. Do cilja je edina novost, da je ob veliki leseni sirovi kajli pod sedežnico še “B linija” čez manjšo skakalnico.

Naši proti vsem

Na štartu bodo vsi najhitrejši iz lanske sezone vključno z zmagovalcema Kranjske Gore, Nemcem Johannesom Fischbachom in Švicarko Carino Capellari. Pa nekaj še bolj zvenečih imen iz svetovnega pokala, kot je Avstrijec Markus Pekoll. Vsi pa bodo imeli polne roke dela z najhitrejšimi domačini! Unior Tools Team bo skušal biti z evropskim prvakom Juretom Žabjekom in Žigom Pandurjem še višje kot lani, ko sta osvojila 3. in 4. mesto, Zarja Černilogar, ki ima v seriji že 7 zmag in skupno zmago v sezonah 2013 in 2014, pa je lani zaradi poškodbe manjkala. Nevaren je tudi Črn trn z Miranom Vauhom, skupnim zmagovalec evropskega pokala leta 2013, ki je lani zgrešil superfinale in v “malem finalu” dosegel drugi čas dneva, ter z državno prvakinjo Moniko Hrastnik pri ženskah.


Lanski zmagovalec Johannes Fischbach je letos v novi ekipi Radon Magura Factory Team, foto Thomas Dietze

Za gledalce

Vstopnine ni, lahko pa nekaj zapraviš za sedežnico, ki te pelje naravnost na štart.
Navijaški rekviziti zaželeni!
Če imaš čas in voljo, pa boš dobrodošel tudi kot prostovoljec za varnost ob progi. Javi se Juretu na 041 706 786.

iXS Eu DH Cup 2016

Letošnji pokal iXS združuje šest dirk. Po Kranjski Gori sledijo še Willingen, Nemčija (27.-29. maj), Schladming, Avstrija (17.-19. junij), Špičak, Češka (1.-3. julij), Les 2 Alpes, Francija (22.-24. julij) in za finale še enkrat Avstrija z Leogangom (16.-18. september).

Spored v Kranjski Gori

Petek, 6. maj
12.00-18.00 – Trening
zvečer pod smučišči iXS party

Sobota 7. maj
9.00-14.00 – Trening
14.30 – Kvalifikacije

Nedelja, 8. maj
8.00-12.00 – Trening
12.30 – Finale/superfinale
sledi razglasitev

www.ixsdownhillcup.com
Dogodek na Facebooku
www.bike-park.si

Preberi še
Evropska DH serija iXS štarta v Sloveniji
Finale serije iXS: Dve četrti za Slovenijo, Žabjek tretji skupno
iXS Euro DH Kranjska Gora: Žabjek v (super)finalu tretji

Na uvodni fotografiji Jure Žabjek v lanskem superfinalu, foto Klemen Humar

4endurance sis 2
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam