7. avgusta 2011

Prva slovenska XCO kolajna med elito! Bron in peto mesto za Slovenki v dirki članic elite na evropskem prvenstvu na Slovaškem, Homovčeva 25. Neverjetna vrnitev olimpijske in svetovne prvakinje, 38-letne Gunn-Rite Dahle-Flesjaa.

Na evropskem prvenstvu v olimpijskem krosu v kraju Dohnany na Slovaškem, nedaleč od meje s Poljsko, so danes naše članice porinile v pozabo manj blesteče slovenske dosežke v mlajših kategorijah v prejšnjih dneh. Tanja Žakelj je osvojila bronasto kolajno, Blaža Klemenčič je bila peta, Nina Homovec pa 25.

Nova evropska prvakinja med članicami elite je Norvežanka Gunn-Rita Dahle-Flesjaa, srebro je osvojila aktualna svetovna prvakinja, Poljakinja Maja Wloszczowska. Pri 38 letih se je Dahlejeva, nekdanja olimpijska in štirikratna svetovna prvakinja le v tej disciplini, tako dokončno vrnila dobri dve leti potem, ko je postala mama.

Za še ne 23-letno Tanjo je to v prvi sezoni med elito tudi prvo odličje v tej konkurenci, potem ko je že bila svetovna prvakinja med mladinkami in maljšimi članicami. Svoji prvi kolajni v krosu je bila danes blizu tudi 31-letna Blaža, ki že ima lepo zbirko s svetovnih in evropskih prvenstev v maratonu.

Tanjin bron je tudi prva slovenska kolajna v olimpijski disciplini gorskega kolesarstva na evropskih ali svetovnih prvenstvih v elitni članski kategoriji. Tanja že ima kolajne iz mlajših kategorij, Blaža pa zlato z EP v maratonu ter srebro in bron s SP v isti disciplini.

Za Tanjo in Blažo vrsta preobratov

Dirka je bila – vsaj kar se tiče naših dveh – polna preobratov.
Dahlejeva je potegnila s štarta in do cilja vozila svojo dirko, prednost pred zasledovalkami je povečevala, le v zadnjem krogu je malce popustila, saj je imela zmago že v rokah.
Blaža je v prvi polovici 6 krogov dolge dirke kolesarila na drugem/tretjem mestu s svetovno prvakinjo Wloszczowsko. Pa ju je ujela Tanja in jima narekovala tempo. Odpadla pa žal ni Maja temveč Blaža, ki je zdrsnila nazaj. Razlike med kolesarkami so bile majhne, peterica od drugega do šestega mesta se je ves čas gledala. V predzadnjem krogu sta Blažo prehiteli še Kalentjeva in olimpijska prvakinja Spitzova, a je imela slednja potem nekaj tehničnih težav in je zopet zaostala.
V predzadnjem krogu je pospešila Poljakinja in ušla Tanji, ki ji ni preostalo drugega kot braniti bron pred Kalentjevo.

Iz prve deseterice lestvice UCI sta na štartu manjkali le po ena Kanadčanka in Američanka ter ena mlajša članica. Lepa napoved tudi za naslednjo dirko svetovnega pokala, ki bo čez teden ni v Novem Mestu na Češkem.

Tanja z višjimi cilji pred nadaljevanjem

Tanja je po podelitvi kolajn povedala: “Nekdanja olimpijska prvakinja, za njo aktualna svetovna prvakinja, potem pa že jaz – to vsekakor podpišem! Lani sem bila med mlajšimi članicami na EP prav tako tretja, napredek je očiten. Začela sem dobro, a nisem mogla držati tempa Gunn-Rite, Blaže in Maje, spredaj je bila še Eva Lechner. Tako sem bila spet takoj sama, kar ni bilo najbolje, saj se je dalo v skupini na nekaterih delih prihraniti nekaj moči. Vseeno se nisem izčrpala, najprej sem prehitela Evo in si nato malo odpočila, pa me je ujela Irina Kalentjeva, tako da sem napadla in neverjetno hitro prišla do Blaže in Maje. Blaža je žal zaostala, v predzadnjem krogu pa je bila Maja močnejša, prevladale so tudi njene izkušnje, čeprav sem se tudi sama izvrstno počutila.”

Slovenska ekipa je bila na prvenstvu drugače, skromneje organizirana kot sicer. Je Tanja kaj pogrešala več rok ali spremstvo iz svoje ekipe Orbea Geax? “Ne, nisem pogrešala večih spremljevalcev, bili smo odlična ekipa in za vse je bilo poskrbljeno.”

Prihajata še dve dirki svetovnega pokala in nato svetovno prvenstvo. Kako veliki so zdaj Tanjini apetiti? “Gotovo so zrastli, saj se vozim med najboljšimi na svetu, mest pa si ne bi upala napovedovati.”

Blaža na polno od štarta do cilja

“Začela sem na vse in bila kakšnega pol kroga za Gunn-Rito, a je imela res hud tempo in sem jo spustila. Potem sva bili skupaj z Majo, nekaj časa sem vlekla jaz, nato ona, preden se nama je pridružila Tanja. Ves čas sem šla na polno, težko mi je šlo in sem bila tudi vedno šibkejša, tako da sem naposled izgubila stik z njima, potem sta prišli še Kalentjeva in Spitzova. A sem vseeno zadovoljna, saj sem ponovila svojo najboljšo uvrstitev na EP v krosu izpred štirih let. Proga mi je bila všeč, na kratke vzpone pa mi je šlo bolje kot na dolgem, kjer sem izgubljala. Dolgi vzponi so bili moja specialnost, a odkar sem se od maratona obrnila v kros, se posvečam treningu na krajše vzpone, saj so zdaj skoraj vse proge takšne,” je po dirki povedala Blaža.

Tokrat so skoraj vse kolesarke nastopile na le spredaj vzmetenih kolesih, tudi Blaža, ki ima edina od naše trojice na voljo tudi polnozmeteno kolo. A prihodnji teden na bolj tehnični progi na Češkem utegne biti drugače, saj Blaža že načrtuje preskus proge na polnovzmetenem Feltu.

Seveda je zadovoljen tudi reprezentančni selektor Robert Pintarič: “Pri tretjem in petem mestu ni potrebno gledati, kdo je spredaj,” se je dotaknil tega, da je poleg vloge v reprezentanci tudi Blažin trener in partner. “Danes nobena država ni osvojila toliko točk kot Slovenija!”

Pri moških Kulhavy

Dirko članov elite je “skoraj doma” dobil Čeh Jaroslav Kulhavy pred Francozom Julienom Absalonom in Švicarjem Florianom Voglom.

Vrstni redi

ženske elite – 6 krogov / 30 km, pov. hit. zmagovalke 19,1 km/h
1. Gunn-Rita Dahle-Flesjaa (Nor) 1;33:51
2. Maja Wloszczowska (Pol) +0:33
3. Tanja Žakelj (Slo) +0:58
4. Irina Kalentjeva (Rus) +1:32
5. Blaža Klemenčič (Slo) +1:44
6. Sabine Spitz (Nem) +2:00
7. Elisabeth Osl (Avt) +2:20
8. Sarah Koba (Švi) +3:01
9. Anja Gradl (Nem) +3:33
10. Adelheid Morath (Nem) +3:46

25. Nina Homovec (Slo) +10:38
44 uvrščenih

moški elite – 8 krogov / 40 km, pov. hit. zmagovalca 22,7 km/h
1. Jaroslav Kulhavy (Češ) 1;45:39
2. Julien Absalon (Fra) +0:24
3. Florian Vogel (Švi) +1:05
4. Fabian Giger (Švi) +2:16
5. Rudi Van Houts (Niz) +2:23

www.europemtb2011.com

Na uvodni fotografiji od leve Maja Wloszczowska, Gunn-Rita Dahle-Flesjaa s sinom in Tanja Žakelj. Vse foto europemtb2011.com.

Sledite nam