30. julija 2018

Štafeta, eliminator, veteranske dirke in olimpijski kros za kategorije mladincev in kategorij U23, vse se je med četrtkom in nedeljo odvijalo v bližini Gradca na avstrijskem Štajerskem.

Glavnina evropskega prvenstva v krosu za mlajše kategorije se je od četrtka do nedelje odvijala pri naših severnih sosedih v Avstrijskem Statteggu. Zmagovalca v krosu v kategoriji U23 sta postala Francoz Joshua Dubau in Švicarka Sina Frei. Slovenska rezultata dneva sta pripadla Roku Nagliču, ki je pri mlajših članih končal na 10. mestu, in Viti Movrin, ki je med mladinkami osvojila 13. mesto.

Izpostaviti velja še odlično predstavo Matjaža Budina, ki se je kosal v veteranski kategoriji med starejšimi od 30 in mlajšimi od 35 let.

Štafeta

Četrtkova štafeta je štela za nekakšno otvoritev letošnjega evropskega prvenstva. Tokrat žal brez slovenskega nastopa. Ker je člansko evropsko prvenstvo na sporedu nekaj tednov kasneje v Glasgowu, je bila tokrat članska udeležba bolj klavrna. Zmago so si v tesnem boju s Švicarji na koncu izborili Italijani. Razlika med njimi je bila znašala borih 15 sekund. Tretje mesto so osvojili Danci, ki so znova dokazali, da postajajo velesila v olimpijskem krosu.

Eliminator

Naslednja preizkušnja je bil petkov eliminator. Domači matador, Avstrijec Daniel Fiederspiel, je bil v finalni vožnji zaradi prehitrega štarta diskvalificiran. Zmage v članski kategoriji se je veselil Francoz Titouan Perrin Ganier, pri ženskah pa je šla lovorika v roke Ukrajinki Irini Popovi.

Veterani

Sobota je bila rezervirana za veteranski olimpijski kros. Edini slovenski predstavnik je bil Matjaž Budin, ki je v kategoriji 30-34 let končal na 4. mestu.

Dan D

Glavne dirke prvenstva v olimpijskem krosu so bile na sporedu v nedeljo. Vročina že vse od začetka dneva tekmovalcem ni prizanašala niti za trenutek, zato se je taktična vožnja skozi celo dirko še nekoliko bolj izplačala. Glede na prejšnje izvedbe rahlo spremenjena proga je od kolesarjev zahtevala izjemno fizično pripravljenost in tudi tehnično znanje. Strmi vzponi in spust,i polni kamnov ter korenin, so do konca dirke pustili posledice tudi najhitrejšim.

Zgodnji štart ob 9. uri je dodobra predramil starejše mladinke. Zmagovalka v tej kategoriji je postala domačinka Laura Stigger. Naša edina predstavnica v tej kategoriji je bila Vita Movrin, ki je zaključila na odličnem 13. mestu!

Ob enajstih so se na štart podali starejši mladinci. Fantje, ki se po moči praktično že kosajo s starejšimi vrstniki, so po progi vozili kot za šalo.

Švicar Alexandre Balmer je že od štarta vozil svojo tekmo in po petih krogih zaključil kot zmagovalec. Naši so začeli nekoliko bolj zadržano, a sta si Miha Klemenčič in Matevž Govekar v naslednjih krogih uspela izboriti nekaj mest.

Žal oba s tehničnimi težavami proti koncu tekme, ki so ju stale boljših uvrstitev. Miha je zaključil 39., Matevž pa je žal odstopil. Državni prvak Mihael Štajnar žal ni imel svojega dne. V zaključku se je moral zadovoljiti z 68. mestom.

Predzadnji štart dneva je pripadal ženskam do 23 let. Tokrat brez slovenskih predstavnic. Ob odsotnosti Britanke Evie Richards in Danke Malene Degn je kazalo, da naj bi se za zmago udarili Švicarki Alessandra Keller in Sina Frei. Alessandra je nesrečno zaključila že v drugem krogu, medtem ko je Sina uveljavila svoj renome in vodstva praktično od štarta ni izpustila do cilja.

Krona dneva

Zadnji in najbolj razburljiv štart je bil tokrat pri moških do 23 let. V kategorij,i kjer se fantje kosajo že z najmočnejšimi na svetu, je bilo tokrat moč videti pravi spektakel.

Francoz Joshua Dubau je danes odpeljal svojo dirko in se upravičeno veselil zmage. Mnogo favoritov je zdelala težka proga in huda vročina, tako da smo lahko videli kar nekaj presenečenj. Eden izmed njih (ali pa tudi ne!) je bil danes slovenski bojevnik Rok Naglič, ki je od začetka začel bolj zadržano.

Štartni krog je zaključil okoli 30. mesta, nato pa z glavo vozil naprej, pridobival je skozi vso tekmo. Na sredini kroga so se mu noge “odprle”, tako da je praktično vsak naslednji krog pridobil 5 do 10 mest. Zadnji krog je bilo dosegljivo celo 8. mesto, a mu je na koncu žal zmanjkalo moči za super finiš in je zaključil kot odličen 10. Če omenimo še zaostanek, manj kot 3 minute!

Evropsko prvenstvo pri Gradcu je pripravilo pravi spektakel za gledalce in tudi tekmovalce. Odlično prizorišče in organizacija sta zadovoljila tudi veliko slovenskih gledalcev, ki so danes še kako lahko navijali za svoje predstavnike.

Poročilo z izjavo Roka Nagliča si lahko prebereš na calcit-bike.com.

Vrstni redi

Foto Peter Zupančič

Sledite nam