Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
28. avgusta 2018

Uspehi mladih tekmovalcev na velikem odru na evropskem prvenstvu v Pili v Italiji, tako v štafeti kot tudi pri posameznikih. Najboljši uvrstitvi dosegla Hana Kranjec Žagar in Jure Rus.

Ne, nismo pozabili na mlade upe gorskega kolesarstva! Le v poplavi prireditev zadnji konec tedna bi se lahko izgubili, zato jih danes objavljamo izpostavljeno.

Evropsko prvenstvo mladih, ki se je po dolgih letih iz Stattegga pri Gradcu preselilo v Pilo v Aosti v severnozahodnem kotičku Italije, ima kar nekaj kategorij in različnih disciplin. Zato je potrebno kar nekaj zbranosti, da vse lepo predstavimo.

Če predstavimo program prvenstva:

Sreda, 22. avgust: kvalifikacije v obliki vožnje na čas (dekleta in fantje 13-14 ter 15-16)
Četrtek, 23. avgust: štafete (dekleta in fantje 13-14 ter 15-16)
Sobota, 25. avgust: olimpijski kros (fantje 13-14, dekleta 13-14, fantje 15-16, dekleta 15-16)

Eden od vrhuncev prvenstva za naše predstavnike je bila prav štafeta kategorije 13-14 let, ki jo je naša ekipa končala na četrtem mestu. Slovenija 1 (na uvodni fotografiji – Miha Smrdel, Jure Rus in Hana Kranjec Žagar) je imela na koncu minuto in 24 sekund zaostanka za prvim mestom, ki ga je osvojila ekipa Sportschule Liechtenstein 2. Druga je bila italijanska ekipa Team A, tretja pa Češka A ekipa.

Naša druga ekipa v tej kategoriji, Slovenija 2 (Ambrož Vovk, Žan Pahor in Daša Mlakar), je z zaostankom 4 minute in pol končala štafeto na 17. mestu.

V kategoriji 15-16 let je zmagala ekipa Czech Republic A, Druga je bila ekipa Swiss National Team 1 in tretja Austria 1.

Slovenija 1 (Jakob Klemenčič, Teo Pečnik in Tamara Homar) je bila 12. z zaostankom 2 minuti in 4 sekunde, Slovenija 2 (Blaž Žle, Matic Kranjec Žagar in Ana Janežič) pa je bila 23. z zaostankom 4 minute in 17 sekund.

Na glavni dirki prvenstva, olimpijskem krosu, so se mladi upi tudi odlično odrezali. Konkurenca je bila močna in številčna in vsako mesto v prvi tretjini je zato lep uspeh.


Hana Kranjec Žagar

Kros 13- in 14-letnikov

Najboljši Slovenec v kategoriji 13-14 let je bil Jure Rus, ki je osvojil sedmo mesto. Za zmagovalcem je zaostal 2 minuti in 30 sekund. Odlično sta se v ospredje prebila Ambrož Vovk in Žan Pahor, ki sta startala bolj iz ozadja. V cilj sta prišla na 25. oziroma 26. mestu. Oba sta za zmagovalcem zaostala za 5 minut in 32 sekund, Miha Smrdel pa je bil 35.

Pri dekletih je Hana Kranjec Žagar dirko končala na petem mestu z zaostankom minute in 18 sekund, kar je izreden uspeh, saj je startala okoli 40. mesta, Daša Mlakar pa je bila 37. z zaostankom slabih pet minut.

Kros 15- in 16-letnikov

V kategoriji 15-16 let je tekmovalo 178 kolesarjev in 84 kolesark. Najbolje sta se odrezala Jakob Klemenčič s 14. mestom in zaostankom 3 minute in pet sekund za zmagovalcem ter Tamara Homar z 20. mestom. Ana Janežič je bila 28., Teo Pečnik 34., Blaž Žle 37. in Matic Kranjec Žagar 67.

Mladi upi so na Evropskem prvenstvu v Pili pokazali, da so na ravni najboljših v Evropi. Seveda si želimo, da bi se ti rezultati preselili tudi v starejše kategorije in da se med njimi skriva nebrušen diamant, ki bo dopolnil ali nadomestil naša predstavnika v kategorijah svetovnega pokala.

Vrstni redi na uec.ch

Prvenstvo so spremljali na prijavim.se
poročilo štafeta
poročilo kros

Avtorja fotografij sta Mira Kranjec in Matjaž Budin. Na uvodni uspešna slovenska štafeta 1 v kategoriji 13-14.

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam