23. avgusta 2011

Poročilo slovenske ekipe s pravkar končanega prvega evropskega prvenstva v gorskem kolesarstvu za mlade kolesarje kategorij do 15 in do 17 let na avstrijskem Štajerskem.

Prireditelji iz Stattegga nad prestolnico avstrijske Štajerske so namazani z vsemi žavbami. Če v kakšnem letu nimajo prvenstva z odmevno titulo, si ga pač izmislijo. In to ša zdaleč ne, da bi ga pregovorno iz trte zvili. V tednu pred nedeljskim evropskim prvenstvom veteranskih kategorij master v maratonu so z žegnom Evropske kolesarske zveze (UEC) izvedli kar prvo evropsko prvenstvo za gorske kolesarje do 15 in do 17 let.

Seveda je bila poleg tudi slovenska ekipa – bolj na pobudo kamniškega Calcit bike teama kot Odbora za gorsko kolesarstvo. O slovenskih nastopih in zanimivem (čeprav napornem) formatu prvenstva poroča eden spremljevalcev ekipe Zdravko Zupančič:

Prejšnji teden, med torkom 16. in petkom 19. avgustom, je v kraju Stattegg blizu Gradca v Avstriji potekalo prvo evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu za mlade kolesarje kategorij U15 in U17. Prvenstva so se udeležili tudi mladi slovenski tekmovalci in sicer z dvema ekipama U15 in eno ekipo U17. Prvo ekipo U15 so sestavljali Blaž Govekar (Orbea), Matic Osolnik in Tamara Sitar (oba Calcit bike team GT), drugo ekipo U15 Miha Bajc Tratnik (Sloga 1902 Idrija) ter Eva Jagodič in Anže Kuret (oba Calcit bike team GT), ekipo U17 pa Nika Bojanc (Adria Mobil), Luka Pušnik (KK Ravne) in Peter Zupančič (Calcit bike team GT). V spremstvu ekipe smo bili Veronika Lavrič, Rajko Govekar, Zdravko Zupančič in Tomaž Jeras kot maser.

Prvi dan prvenstva je bila na sporedu ekipna štafeta, v kateri je morala sodelovati celotna ekipa. Za določitev štartnih pozicij je moral najprej eden od članov ekipe odpeljati kratek kronometer in na osnovi teh časov so potem določili štartno pozicijo za ekipo. Uvodni kronometer so naši odpeljali odlično in zasedli 9. (Govekar), 20. (Bajc Tratnik) in 28. mesto (Pušnik). Prva ekipa U15 je tudi nadaljevala dobro, saj je bila do zadnje predaje v borbi za mesta med 10 in 15. V zadnji predaji pa je Matic nesrečno padel tako, da mu je zavrtelo krmilo za 180 st. in ni mogel nadaljevati z vožnjo temveč je pretekel skoraj pol kroga in dobra uvrstitev je šla po zlu. Druga ekipa U15 je vozila po svojih zmožnostih in na koncu sta ekipi osvojili 33. in 34. mesto. Pri U17 je Pušnik začel odlično in pridobil še nekaj mest ter predal kot 25., Nika je nato nekaj mest izgubila in ko smo vsi pričakovali, da bo Peter nadoknadil razliko, se mu je takoj po startu odvilo desno pedalo, tako da je skoraj celoten krog odpeljal samo z enim pedalom. Tako so ga seveda prehiteli vsi drugi tekmovalci in na koncu je ekipa osvojila zadnje mesto.

Drugi dan prvenstva je bila na sporedu kombinacija. Vsi tekmovalci so najprej začeli tekmovanje na poligonu, kjer so morali pokazati svoje kolesarsko znanje na osmih preizkušnjah, na katerih so prejemali točke za uspešno izvedbo. Drugi del kombinacije je bila vožnja na klasičnem krosu, na katerega pa so tekmovalci startali v vrstnem redu, odvisnem od točk, osvojenih na poligonu. Od naših so se poligona najbolje lotili Matic, Tamara in Blaž, ostali pa so zaradi treme delali napake in niso pokazali vsega, kar znajo. V drugem delu tekme, na krosu je Blaž še nekoliko izboljšal svojo pozicijo, Matic je nekoliko zaostal za vrstnim redom s poligona. Miha je zaradi okvare verige pretekel večji del zadnjega kroga in precej izgubil. Pri U17 je Luka padel in si poškodoval koleno, tako da je bilo zanj prvenstva konec, Peter pa je po nekoliko slabšem rezultatu s poligona z borbeno vožnjo uspel pridobiti nekaj mest in je končal kot 30.  Solidno je vozila tudi novinka na kros sceni Nika, ki je v tej preizkušnji prehitela kar nekaj tekmovalk.

Tretji dan je bil na sporedu maraton. Za U15 je bila proga dolga en krog dolžine približno 12 km, tudi dekleta U17 so vozila enako dolžino, fantje U17 pa so vozili en krog enake dolžine in en skrajšan krog, tako da je bila njihova proga dolga približno 20 km. Tudi v tej preizkušnji smo imeli obilo smole, saj smo pri U15 po solidnih uvrstitvah v prvem delu proge imeli kar nekaj tehničnih težav z verigami, zaradi katerih smo na konci osvojili 51., 53., 55. in predzadnje mesto pri fantih. Dekleti v tej  kategoriji sta osvojili 32. in 37. mesto tudi zaradi predrtih zračnic v drugem delu proge. Pri U17 Luka zaradi poškodbe ni startal, Peter pa je dobro pridobival mesta in bil v drugi polovici dirke okoli 30. mesta, ko je predrl zračnico in s tekom do cilja osvojil 65 mesto. Nika je bila pri dekletih 41.

Zadnji dan je bil na sporedu klasični kros. Tokrat so nam defekti nekoliko prizanesli in večina tekmovalcev je dosegla boljše rezultate, kot so bile njihove startne pozicije. Tamara in Eva sta bili 22. in 34., pri fantih pa Blaž 35., Miha 44., Matic 53. in Anže zadnji. Pri U17 je bila Nika zadnja, Peter pa spet z okvaro kolesa 73.

V skupnem seštevku so šteli rezultati vseh štirih preizkušenj in tako so naši zasedli 29. in 36. mesto pri dekletih U15 ter 44., 51., 61. in 70. mesto pri fantih. Pri U17 smo dosegli v skupnem seštevku 41. mesto pri dekletih in 65. mesto pri fantih.

Z rezultati morda nismo najbolj zadovoljni, vendar so prikaz dejanskega stanja. Večina ekip se je tega prvenstva lotila bolj organizirano, z daljšimi pripravami in boljšo opremo. Pri tem so bile vodilne ekipe Avstrije, Nemčije in Danske. Avstrijci so se na svojem terenu potrudili tako organizacijsko kot tekmovalno, njihova ekipa je imela zagotovljeno podporo na vseh področjih, od trenerjev, maserjev do mehanikov in vrhunske opreme. Moč nemških tekmovalcev smo spoznali že na spomladanski tekmi avstrijskega pokala na tem istem prizorišču, ko so dobesedno pometli s konkurenco. Presenečenje je bila danska ekipa, ki je do sedaj nismo poznali. Pravzaprav so bili Danci žrtev lastne taktične napake, saj so imeli dve enakovredni ekipi, ki sta se med seboj borili za 3. in 4. mesto. Svojo moč so pokazali v zadnji tekmi, ko je danski državni prvak premagal svoje tekmece za več minut in samo zaradi sistema točkovanja ni osvojil naslov skupnega prvaka. Sistem točkovanja je namreč sešteval točke iz vseh štirih tekem in ker so imeli danski tekmovalci zaostanek iz ekipne tekme prvi dan, tega zaostanka niso mogli nadoknaditi z dobrimi posamičnimi nastopi.

Kje smo v tem trenutku mi?
Slika žal ni preveč rožnata. Nesporno imamo nekaj talentov, ki bi ob pravilnem delu lahko dosegali solidne rezultate tudi na tem nivoju. Je pa dejstvo, da se z ljubiteljskim pristopom na tem nivoju ne da več konkurirati tekmecem. Že same priprave so bile prekratke, da bi lahko tekmovalce bolje pripravili na zahtevne tekme. Prav tako smo imeli eno manjših spremljevalnih ekip na tem prvenstvu. Predvsem nam je manjkala boljša oprema in vsaj en vrhunski serviser. (Pre)veliko število okvar kaže na to, da imamo na tem področju še veliko rezerv. Tudi kar se opreme tiče, gre razvoj naprej in čedalje teže mu bo slediti. Kar nekaj vrhunskih tekmovalcev je že na tem nivoju uporabljalo 29-palčna polnovzmetena kolesa, s katerimi so vsaj na krosu preko tehnično zahtevnih delov vozili bistveno hitreje kot ostali. Menim, da je prihodnost prav gotovo v takšnih tipih koles in če bomo hoteli slediti razvoju, jih bomo morali uporabljati tudi mi.

Kar se organizacije prvenstva tiče, Avstrijcem vse pohvale. Tekme so bile odlično organizirane, starti točno na minuto, rezultati pa hitri in pravilni. Organizator je pripravil tudi dobro internetno stran, na kateri so bile redno objavljane dnevne novice, rezultati, videi in slike dogodkov. Menim, da je bilo prvenstvo prezahtevno, saj so 4 težke tekme v 4 dneh preveč za tako mlade tekmovalce. Svoje je dodala še vročina in končni rezultat je bilo kar nekaj resnih poškodb mladih tekmovalcev. Verjetno ni nikomur v interesu, da takšna prvenstva postanejo znana po prevelikem število poškodovanih tekmovalcev, zato upam, da bomo prireditelji za prihodnjo prvenstvo pripravili lažje proge z manj zahtevnim programom.

Spletna stran prvenstva na bike09.at

Na uvodni fotografiji slovenski predstavniki na prvenstvu, foto Rajko Govekar.

Zanimiv video spretnostne preizkušnje drugega dne, vsi drugi videi so na YouTube kanalu prireditelja

Sledite nam