Lucinda Brand
6. novembra 2021

Nizozemska, “gora” Col du Vam, ki se dviga 48 metrov nad morjem. Priljubljena točka kolesarjev in prizorišče letošnjega evropskega prvenstva v disciplini ciklokros.

Ni ciklokros dirke brez blata in ni pravega ciklokrosa brez množice glasnih navijačev! Oba pogoja sta bila izpolnjena in 2593 metrov dolg krog je bil pravi izziv za tekmovalce, saj so bili v enem krogu kar 645 metrov na vzponih, 807 metrov na spustih, 807 metrov na kucljih in le 360 metrov na krog so vozili po ravnem.

Ženske: Še en naslov za Nizozemko

Zmagovalka svetovnega pokala sezone 2020/2021, aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka dirke svetovnega pokala v Fayettevillu, 32-letna Nizozemka Lucinda Brand, si je privozila še naslov evropske prvakinje. V 48 minutah in 22 sekundah si je prikolesarila kar 56 sekund prednosti pred 20-letno Madžarko, sicer staro znanko dirk v olimpijskem krosu, Madžarko Kato Blanko Vas. Tretje mesto si je z zaostankom minute in dveh sekund priborila Nizozemka Yara Kastelijn, evropska prvakinja iz leta 2019.

Fantje U23: Hud boj do ciljne črte

Nizozemec Ryan Kamp, ki bo decembra dopolnil 21 let, je ubranil naslov evropskega prvaka in se sedaj ponaša z dvema naslovoma evropskega in enim naslovom svetovnega prvaka (2019) v kategoriji do 23 let.

A boj za naslov je bil napet do ciljne črte, saj sta Belgijca Niels Vandeputte in Thibau Nys po petdesetih minutah in treh sekundah dirkanja zaostala le sekundo! Thibau Nys je nekdanji evropski in svetovni mladinski prvak ter sin legendarnega zvezdnika v ciklokrosu Svena Nysa.

Mladinke: Dominacija Britanke

Britanka Zoe Bäckstedt, aktualna svetovna prvakinja v cestnem kolesarstvu, je s samostojno vožnjo skoraj od starta dirke po 44 minutah in sekundi na cilj prišla minuto in šest sekund pred Nizozemko Leonie Bentveld. Tretje mesto je z minuto in pol zaostanka osvojila Nizozemka Nienke Vinke.

Vrstni redi

Jutri bodo na Nizozemskem razdelili še zadnje tri majice najboljšim v moški elitni, mladinski in ženski kategoriji do 23 let.

Fotografije UEC – Union Européenne de Cyclisme 

Preberi še

EP ciklokros: Gostitelji pobrali največ medalj

Sledite nam