28. maja 2017

Na tretji dirki gorskokolesarske serije SloEnduro Avstrijka in Korošec prepričljiva zmagovalca po 2600 višinskih metrih spustov na Črnem Vrhu.

Zmagovalca Endura Cerkno, tretje dirke serije SloEnduro, sta postala Avstrijka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) in Slovenec Vid Peršak (Team Dorrong). Peršak se je s tretjo zaporedno zmago utrdil v vodstvu skupne razvrstitve, Yana pa se je približala rojakinji Petri Bernhard, ki je dirko izpustila zaradi nastopa na evropskem prvenstvu v spustu.

 

V sončnem dnevu se je na petih hitrostnih preizkušnjah na širšem območju smučarskega središča in kolesarskega parka Cerkno pomerilo 110 tekmovalcev iz osmih držav, ki so v soboto zvečer nastopili že na kratkem uličnem prologu v Cerknem. Tam sta bila najhitrejša Dobnigova in njen rojak Kevin Maderegger (Ghost Factory Racing Riot), a razlike so bile seveda majhne in naslednji dan se je na Črnem Vrhu vse začelo tako rekoč z ničle.


Kevin Maderegger

Vid je povedel že po prvi preizkušnji, v najdaljših dveh, tretji in četrti, pa je prednost še povečal. Na koncu je zmagal z več kot 40 sekundami prednosti pred Madereggerjem. Kot edini s skupnim časom pod 22 minutami je bil že tretje leto zapored najhitrejši v Cerknem. Tretje mesto sta si razdelila tekmovalca s časom, enakim do desetinke sekunde – mladi Čeh Petr Maly (Maloch Racing Team) in izkušeni Beljačan Matthias Stonig. Peto mesto je zasedel Avstrijec Gerd Skant (Team Dorrong) in ubranil drugo mesto v skupni razvrstitvi.

 

Yana je dominirala in na koncu zmagala z več kot minuto prednosti pred drugouvrščeno Italijanko Giulio Albanese (UC Caprivesi), tretja je bila edina slovenska predstavnica Ana Zupan (Energijateam.com).


Ana Zupan

 

“Zaradi dolgih etap je bila dirka težka, a sem uspela s tekočimi vožnjami brez napak,” je povedala Yana. “Na koncu je bila to zame popolna dirka.”

 

Vid, ki je tudi zaradi študijskih obveznosti izpustil dirko svetovne serije na Irskem, pa: “Bolj ko ne sem vozil brez napak, tekoče. Take dirke si lahko le želim, ustrezale so mi trase, podlaga je podobna kot doma, kolo pa mi je fenomenalno delovalo. Lep vikend.”

 

Yana in Vid sta bila najhitrejša tudi v Kendini SuperEtapi, četrti preizkušnji dneva.


Najhitrejše tri dame

Kategorije

Domačini, prireditelji iz društva Pedal, so pri vrhu pogrešali svojega aduta, državnega prvaka Tadeja Razpeta, ki je padel na treningu v petek. Sicer ima očitno kosti cele, a se je zaradi bolečin odpovedal nastopu. Potolažili pa so se z zmago svojega mladinca Aljaža Bogataja pred Avstrijcem Philippom Freudenbergom (Radlager) in Italijanom Davidom De Sabbatom (ASD Team Granzon).

 

Med mlajšimi veterani (master 1) je zmagal Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) pred Avstrijcem Berndom Dorrongom (Team Dorrong) in Madžarom Danielom Nemesom (FRO Racing). Med starejšimi veterani (master 2) pa Slovak Peter Drabik (Kaktus bike) pred Avstrijcem Crijem Maierhoferjem (Team Dorrong) in Slovencem Robijem Kordežem (Black Hole Enduro Team). Pa še kategorija hobi: zmagovalec je postal Dušan Oblak (Servis Oblak) pred Avstrijcema Tinom Huberjem in Paolom Parthom (RLM Mondraker).


Pri moških četverica na treh stopničkah

Vrata v svetovno serijo

Enduro Cerkno je letos prvič štel tudi kot kvalifikacijska dirka za svetovno enduro serijo (EWS). Kolesarji so opravili približno 1300 višinskih metrov vzponov in še enkrat toliko spustov – za razliko so poskrbeli štirje vzponi s sedežnico Počivalo. Prava vzdržljivostna preizkušnja torej in prireditelji bodo ob koncu sezone zopet v igri za naslov najboljše prireditve, ki so ga osvojili že zadnji dve leti.

 

Četrta dirka serije SloEnduro bo Black Hole enduro na Koroškem 28. in 29. julija.

 

Skupni vrstni red Endura Cerkno

www.sloenduro.com

Na uvodni fotografiji Vid Peršak, vse foto Ma_Tej

Sledite nam