19. avgusta 2012

Napet večer dirkanja na izpadanje na kamniških ulicah. Ko prvi favorit izpade v kvalifikacijah in še trije v četrtfinalu … Gledalci so dobili svoje, dirko in še koncert.

Pa jih imamo, prve državne prvake v XC eliminatorju, še celo nekaj tednov preden bodo v tej disciplini prvič kronani svetovni prvaki. Sinoči so na GT-Garmin Bike eliminatorju v središču Kamnika slovenski prvaki v tej špriterski disciplini na izpadanje postali Rok Korošec (Calcit bike team GT) med člani, Ana Zupan (Energijateam.com) med članicami, Peter Zupančič (Calcit bike team GT) med mlajšimi od 17 in Tilen Skala (Energijateam.com) med mlajšimi od 13 let.

Dvoboj med dvema kluboma, ki sta tekmeca že v olimpijskem krosu od najmlajših kategorij dalje, je očiten. Še najbolj viden je bil v velikem finalu članov, kjer sta se dva v črnih dresih domačega kluba, Korošec in Urban Ferenčak, usekala z dvema iz Energije, mladincem Gregorjem Dimicem in Jakom Tancikom. Prava šahovska partija, črni proti belim! Na ciljni črti se je pokazala celo potreba po pravem fotofinišu. Koroščeva zmaga ni bila vprašljiva, na centimetre pa je šlo za srebro med Dimicem in Ferenčakom. Dobrega posnetka ni imel nihče, obveljala je sodnikova. Srebro Ferenčaku, bron Dimicu.

Cela drama pa se je v članski dirki odvijala že prej. Prvi favorit Miha Halzer, ki si je ime naredil že v prvi sezoni eliminatorja v svetovnem pokalu, je na kockah zdrsnil že v prvem zavoju kvalifikacij, nadaljeval, a se ni uvrstil med 32 finalistov. Kvalifikacije je dobil drugi Hrastničan Blaž Vrbnjak. A četrtfinale se je izkazal kot pravo sito za najhitrejše iz kvalifikacij, izpadli so prvi trije! Vrbnjak z defektom, Boštjan Hribovšek s padcem, za las v šprintu pa še Nejc Valentinčič.

Pomerila so se štiri dekleta, tri iz krosa in ena iz spusta. Zaradi majhnega števila so tekmovala na točke v treh dirkah, vrstni red pa je bil prav v vseh: 1. Ana Zupan, 2. Tina Perše, 3. Tamara Sitar in 4. Špela Horvat.

Mladi so v dveh združenih kategorijah, U15+U17 in U11+U13 uprizorili pravi mali spektakel s po 16 finalisti.

Veliko prehitevanja, presenečenj in preobratov pomeni tudi dobro zamišljeno progo, ki je v kvalifikacijah najhitrejšim vzela minuto in 15 sekund. Gledalci so dobili svoje, takoj po podelitvi pa so se lahko vzpeli še tistih nekaj stopnic na mali grad in prisluhnili Peru Lovšinu na zaključnem koncertu Kamfesta. Eliminator se je Kamniku prijel. Ne prijel, zalepil.

Vrstni redi (PDF)

Na uvodni fotografiji Rok Korošec sredi finalne dirke z dvema belima in še enim črnim za seboj. Vse foto razen podpisanih: Klemen Humar.

Sledite nam