Freestyle zaposluje 2
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
21. maja 2017

Monika Hrastnik in Jure Žabjek v Nemčiji najhitrejša v finalu drugega spusta evropskega pokala iXS. Mona prvič, Jure drugič!

Odlična novica iz Nemčije: Monika Hrastnik (KK Črn trn) in Jure Žabjek (Unior Tools Team) sta zmagovalca druge dirke evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup!

To je druga dvojna slovenska zmaga v zgodovini evropskega pokala: 29. septembra 2013 je to uspelo Zarji Černilogar in Miranu Vauhu na finalu serije v Mariboru, oba sta zmagala tudi v skupni razvrstitvi.

Za Moniko je to po treh drugih mestih in enem tretjem prva zmaga v tem tekmovanju. Druga je bila tudi pred dvema tednoma v Kranjski Gori, ko je svojo prvo zmago dosegel Jure Žabjek.

Tako Monika kot Jure sta bila v Willingenu, standardnem prizorišču serije, ki je v prejšnjem desetletju dvakrat gostilo tudi svetovni pokal, najhitrejša že v mokrih sobotnih kvalifikacijah. Po petkovem treningu v nalivu in sobotnih kvalifikacjah na progi, ki se je počasi sušila, je današnja dirka potekala na skoraj povsem suhi progi.

Danes je Monika za kar 2 sekundi in 91 stotink prehitela Nemko Saro Böhm (Team Cube) na drugem in za več kot 5 sekund Portugalko Filipo Peres (MS Racing Portugal) na tretjem mestu. Špela Horvat (KKJ WD40) je bila 10.


Jure Žabjek

Jure je za 0,76 sekunde prehitel drugouvrščenega Novozelandca Matta Walkerja (Cube Global Squad) in za 1,40 tretjeuvrščenega Čeha Stanislava Sehnala (Banshee Bikes / Charvatbros). Miran Vauh (KK Črn trn), včeraj 4. najhitrejši, je danes padel zaradi slečenega plašča in nepoškodovan končal na zadnjem, 32. mestu.

Dvojna slovenska zmaga je bila še malce bolj ekipna, saj se je slovenska trojica iz dveh ekip v Nemčijo odpravila v skupni organizaciji, z enim kombijem.

Oba današnja zmagovalca tudi vodita v skupni razvrstitvi serije pred tretjo dirko, ki bo 18. junija v Schladmingu.

Jure

“Že na vrhu sem imel dober občutek in superfinalna vožnja mi je zelo dobro uspela,” je povedal Jure. “Proga je kratka in težko je narediti razliko. Zagornji del s skoki in skalnatimi odseki mi je ustrezal, a tam sva bila z Walkerjem še zelo blizu skupaj (dve desetinki, op.p.). Srednji del je zaprt, z zavoji po travi, tam mi ni šlo tako dobro, zaključek pa je na progi za 4kros, kjer mi je šlo spet dobro.”

Jure tako uresničuje svoj pohod na skupno zmago, saj je nabral že lep kupček točk. Tudi proga v Schladmingu mu ustreza in veseli se že maščevanja – lani mu je šlo tam dobro, a so ga diskvalificirali, ker naj bi krajšal progo.

Monika

Monika tu ni računala na svojo prvo zmago. Pa ne, ker je bila lani v Willingenu šesta, najslabše uvrščena v sezoni, temveč ker ne računa prav veliko, kot pravi.

“Kljub kratki progi mi je uspela zmaga z večjo razliko, a lahko bi bilo še bolje, saj sem na vrhu naredila napako na skoku in šla skoraj na glavo, izgubila sem nekaj hitrosti. Tudi na ovinkih na travi ni bilo najbolje. Vesela sem dvojne slovenske zmage, škoda da še Mirču ni uspelo. Konkurenca je bila res malo slabša, nekaj ekip namreč že trenira na progi evropskega prvenstva v Italiji. Tako da bo naslednji konec tedna zanimivo.”

Vrstni redi finala in superfinala

www.ixsdownhillcup.com

Oglej si še
Fotografije in video iz Willingena

Na uvodni fotografiji je Monika, fotografiji Rick Schubert/ixsdownhillcup.com

Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam