Pumptrack
20. septembra 2022

Slovenski reprezentantje so se pretekli konec tedna mudili v Tošovicah, kjer so sodelovali na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo Red Bull UCI Pump Track, ki bo čez dva meseca v Čilu.

V soboto je četverica slovenskih reprezentantov v pumptracku na kvalifikacijski dirki v močni mednarodni konkurenci dokazala, da sodi tik pod vrh v tej disciplini. V Tošovicah je Gaj Gorza po napaki v četrtfinalu dosegel osmo mesto, dobro pa so se odrezali tudi ostali.

Pumptrack je mlada tekmovalna disciplina. V Sloveniji mrgoli poligonov z grbinami in z državnim pokalom Pumpaj Slovenija je živahno tudi tekmovalno dogajanje. Nismo pa poznali odgovora na vprašanje, kako hitri so najboljši z lokalne scene na mednarodnih dirkah. Zdaj vemo. Iz Tošovic se lahko naši reprezentanti vračajo zadovoljni. Gaj Gorza, Nejc Heric, Val Celestina in Luka Barut so se uvrstili v izločilne boje, prav tako Jan Modrijan, ki je nastopil v lastni režiji, le Tamara Homar je obstala v kvalifikacijah.

Pofinale in uvrstitev med elito na dosegu

V igri je bil nič manj kot nastop na svetovnem prvenstvu v pumptracku, ki bo 20. novembra v Santiagu de Chile – a samo za najboljše štiri z vsake kvalifikacijske preizkušnje.

Vodji slovenske odprave Klavdij Blažko in Igor Sever sta po uvodnih treningih pričakovala, da bodo najboljši odpeljali krog v 22 do 23 sekundah, a časi so bili skoraj sekundo boljši. Dirka v Heiparku Tošovice je bila edina v Vzhodni Evropi. Zato je privabila močno konkurenco iz tega dela Evrope.

Gaj proti trikratnemu svetovnemu prvaku v 4krosu

Že v kvalifikacijah so Slovenci navdušili, marsikoga verjetno tudi presenetili. Gaj Gorza je v prvi kvalifikacijski vožnji sicer naredil napako, v drugi pa s šestim časom nakazal, da se lahko bori za sam vrh. Nejc Heric je bil v kvalifikacijah 12., Luka Barut 19., Val Celestina 26. in Jan Modrijan 29. V kvalifikacijah je obstala le Tamara Homar na 12. mestu. Neprijetno je, da sta se v šestnajstini finala srečala ravno Slovenca: Gorza je tako izločil Celestino.

V prvi izločilni vožnji sta obstala tudi Barut in Modrijan. Nejc Heric se je med navijače preselil po drugi izločilni vožnji. V tej sta oba s tekmecem naredila napako, a jo je Slovenec odnesel slabše. Gorza pa je v osmini finala suvereno s pol sekunde prednosti premagal Tomaša Slavika, svetovnega prvaka v 4krosu iz let 2010, 2014 in 2021. Vozovnica za Čile, ki jo je prinašala uvrstitev v polfinale, je bila oddaljena le še 225 metrov, kolikor je dolg krog na poligonu v Heiparku Tošovice. Žal pa je prav v zadnjem zavoju četrfinalne vožnje Gorza naredil napako. Zapeljal je previsoko, se sicer rešil padca in s svojim daleč najslabšim časom na dirki na koncu osvojil osmo mesto.

V Čile potujejo …

Zmaga v moški konkurenci je odšla v Latvijo. Kristaps Veksa je na BMXu v finalu premagal Slovaka Daniela Hradskyja, ki je vozil z gorskim kolesom. Z malim finalom sta si mesti na svetovnem prvenstvu zagotovila še Latvijec Mikus Stradzinš in Belgijec Didi van Tiggel.

Med ženskami je slavila Čehinja Sabina Košarkova pred Slovakijo Kristino Madarasovo, tretje mesto je pripadlo Švicarki Christi von Niederhüsern, četrta je bila Čehinja Eliška Bartunkova.

Končne uvrstitve in najhitrejši časi slovenskih tekmovalcev:

  • Gaj Gorza 8. mesto (21,317)
  • Nejc Heric 16. mesto (22,281)
  • Val Celestina 20. mesto (23,220)
  • Luka Barut 24. mesto (22,900)
  • Jan Modrijan 29. mesto (23,808)
  • Tamara Homar 12. mesto (25,673)

Zmagovalec Veksa je je svoj najboljši čas (21,079) dosegel v finalu. Drugouvrščeni Hradsky je svoj najhitrejši čas zabeležil v četrtfinalu (21,275). Sabina Košarkova je najhitrejši krog vozila 22,628 sekunde, drugouvrščena Madarasova pa 23,122.

Vsi časi na SportsLists.eu.

Odlični rezultati in odličen trening na težki progi

Klavdij Blažko se je razgovoril o močni konkurenci in na splošno visoki ravni dirkanja: “Pomembno je odlično predznanje iz BMXa, samozavest in natančnost. Najboljši v zavojih ne peljejo po rdeči črti, ampak nad njo, na skrajnem robu, tako da jih od padca ločijo milimetri. Obenem pa so to tudi zelo močni fantje.”

Razen nastopa v mednarodni konkurenci tekmovalcev iz enajstih držav je bil zlata vreden tudi trening na zahtevni progi z visokimi in ostrimi zavoji. Tudi zaradi te priložnosti je z reprezentanco na Češko odpotoval šestnajstletni Tim Rovtar, ki je še premlad za nastop na dirki. Minimalna starost namreč znaša 17 let. Rovtar z odličnimi časi na domačih dirkah lahko že naslednje leto postane velik up slovenskega pumptracka tudi na najvišji tekmovalni ravni. V Tošovicah je že med treningi pokazal, da je blizu najboljšim na svetu.

“Za Timom prihaja še mladi Ažbe Kalinšek, tako da nam za prihodnost pumptracka ni treba skrbeti,” je povedal Blažko in dodal, da so vsi skupaj z zelo mlado ekipo preživeli nekaj res lepih dni. “Za konec gre pohvala vsem, saj so v dneh treningov na poligonu napredovali in na dirki pokazali svoje najboljše vožnje,” je po uspešni odpravi zaključil Igor Sever.

redbull.com

Fotografije Klavdij Blažko @klavdij7blazko

Preberi še

BMX tahitre: Ta vikend finale Alpe-Adria in pestro dogajanje preteklega tedna

Sledite nam