16. septembra 2019

Na finalu sezone 2019 na vrhu Jure Žabjek, potem izenačena trojica Berginc-Pintar-Virtič, blizu še najhitrejši mladinec Niemiz ter Vauh, neverjetni veteran brez verige!

Letošnja serija dirk v spustu Unior Downhill Cup se je minuli konec tedna zaključila z dirko Downhill Cerkno v Bike & fun parku Scott Cerkno. Med člani je zmagal Jure Žabjek (Unior/Devinci Factory Racing) in tudi potrdil skupno zmago v seriji, pri ženskah pa Katarina Primožič (BATT), a je na vrhu lestvice ostala Naja Stipanić (KK Črn trn). Pri mladincih tretjič najhitrejši Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), ki mu je pripadel tudi naslov skupnega zmagovalca.

Po Lošinju, Mariboru, Trbovljah in Soriški planini se je sezona 2019, tretja za serijo Unior Downhill Cup, zaključila na prizorišču, ki je zadnje sezone hitro postalo klasično za slovensko dirkanje v spustu. Kolesarski park Cerkno z višinsko razliko 340 m nudi hitro in tehnično pestro progo dolžine 1700 m, bonus pa je hitra 6-sedežnica Počivalo, s katero so tekmovalci na štartu v pičlih štirih minutah.

Glede letošnjih dveh novih odsekov proge so bila mnenja med tekmovalci deljena, na koncu pa so bile razmere za vse enake, predvsem pa so bile na sončen zgodnje jesenski vikend idealne.

Razburljivo je bilo že v nedeljskem polfinalu, kjer je imel sicer med člani Žabjek več kot štiri sekunde prednosti pred zasledovalci in se mu je že nasmihal skupni naslov, za njim pa so se v pičlih 16 stotink sekunde med 2. in 4. mestom stlačili Aleš Virtič (SU Bikestore Team), zmagovalec Sorice Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) in lanski zmagovalec Cerkna Luka Berginc (KK Črn trn).

Tudi med mladinci je Niemiz potrdil skupno vodstvo, sledila sta mu ekipni kolega Žan Pirš in Gašper Jurečič (Rajd Ljubljana), njgov edini tekmec za skupni naslov Žak Gomilšček (prav tako Sinter Brakes Team), ki ga še muči nespečnost po vrnitvi iz ZDA, je bil šele 4.

Finale

V finalu je iz izenačene trojice članov izskočil Berginc, ki je svoj čas popravil za skoraj štiri sekunde in ostal v sedežu vodilnega tudi po nastopih Pintarja in Virtiča – Pintar je bil od Virtiča hitrejši le za stotinko sekunde. Kot zadnji je po progi prifrčal Žabjek, dosegel najboljši čas dneva 2 minuti, 15 sekund in 52 stotink ter Berginca prehitel za dve sekundi in 33 stotink. Peti je bil Matic Kokelj (Wolf Racing Team).

Žabjek je tako po letu 2017 drugič postal skupni zmagovalec serije. Z zmagami na Lošinju, v Mariboru, Trbovljah in Cerknu je osvojil 1200 točk. Drugi je zmagovalec Sorice Pintar z 986 točkami, tretji pa je s tremi drugimi mesti lanski skupni zmagovalec Berginc z 830 točkami.

“V redu je šlo, sem imel kar pester teden, zaključujem faks, pa malo sem neprespan s poti iz Amerike,” je povedal Jure. “Nisem želel pretiravati, načrt je bil, da ostanem zdrav, da bom lahko začel priprave za novo sezono. Vesel sem, da sem cel, zmage še toliko bolj. Proga je bila vrhunska, vrhunski vikend. Za menoj so bili kar na tesno, res pa je, da je proga kratka. Presenečen sem bil nad Miranom brez verige, glede na to, da moraš s štarta skoraj v hrib, postavil je dober čas, potem ko dolgo ni sedel na kolesu za spust. Sicer pa upam, da se mi še kdo od Slovencev pridruži v svetovnem pokalu.”

Daljša Juretova izjava:

Med mladinci je bil Niemiz še enkrat najhitrejši. Zmagal je s časom 2:20,50, s katerim bi bil med člani peti. S 5 sekundami in 35 stotinkami zaostanka je bil drugi Žan Pirš, na tretje pa je prišel Žak Gomilšček. Trojna zmaga za črno-zlato-zelene iz Sinter Brakes Teama.


Katka in Naja skupaj z amaterko Sašo Bajc na tretjem mestu

Med ženskami je bila Katarina Primožič še enkrat hitrejša, a skupni naslov je šel mladinki Naji Stipanič.

Napeto je bilo pri mlajših mladincih do 17 let, kjer je Nace Kokelj (Wolf Racing Team) v obeh vožnjah prehitel Črtomirja Svetca (Supersnurf) in mu tako za 30 točk izmaknil skupni naslov.


Val Celestina – dajte fantu črno-zeleni dres!

Najmlajša kategorija dečkov do 15 let je bila letos divja kot še nikdar. Novinec Val Celestina (KK Črn trn) je zmagal drugič zapored, tokrat z manj kot 19 sekundami zaostanka za Žabjekom – lahko kdaj poskusite sami, če si ne predstavljate, kakšen dosežek je to! Hrvat Frane Medić (BK Crikvenica) pa je postal skupni zmagovalec.

V veteranski kategoriji masters je šel skupni naslov Gašperju Jerebu (ŠKTD Avče) z naskokom le 20 točk pred Boštjanom Volfom (Wolf Racing Team). Volf je bil še enkrat hitrejši od Jereba, oba pa je lepo nasmodil povratnik na dirke, štirikratni članski državni prvak Miran Vauh, ki je prvič nastopil med veterani in prvič za DGK Pohorje. Seveda brez verige in s časom za peto mesto med člani!

Med amaterji je drugič zapored zmagal Matic Kokl (MTB klub Kranj), ki pa je izpustil prve dirki. Skupni zmagovalec je postal tokrat drugouvrščeni Andreas Vidovič (DH Visit Pohorje).

{loadposition inside}

Še podelimo in načrtujemo

Tako, to je bila sezona 2019 domačega dirkanja v spustu. Se vidimo v 2020 oziroma prej še v novembru na zaključni prireditvi Odbora za gorskokolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije, kjer najboljši prejmejo priznanja. Nato pa naslednja sezona, v kateri računamo tudi na Cerkno. Hvala bike park Cerkno in ŠD Pedal! Pa na ostale letošnje dirke seveda tudi.

Vrstni redi na uniordownhillcup.com

Končne razvrstitve serije Unior Downhill Cup 2019

Fotografije Urban Cerjak/Monster Energy, na naslovni je Jure Žabjek. Fotogalerija

Sledite nam