27. novembra 2016

Najnovejši film Fabia Wibmerja je že prava uspešnica in čas je za krajši pogovor ter video iz zakulisja.

Najnovejši “edit” Fabia Wibmerja je na spletu le nekaj dni in je na poti proti milijonu ogledov na Youtubu. Ampak do perfekcije, ki si jo videl v videu “Out of Mind”, posnetemu v Saalbachu in Leogangu, je bilo mnogo spodrsljajev in poizkusov. Zato se je Fabio odločil, da predstavi še video iz zakulisja snemanja, hkrati pa lahko prebereš krajši intervju z mladim zvezdnikom spusta in triala.

Krajši pogovor s Fabiem, ki so ga priskrbeli snovalci videa:

Bodimo pošteni, si res sanjal o takšnem podvigu?
Pred dvema letoma se mi je porodila neka ideja, a sem čez čas na to čisto pozabil. Nato sem imel pred pol leta neke nore sanje, da vozim staro žensko kolo in od takrat naprej sem si želel, da se nekaj podobnega zgodi tudi v realnosti. Začel sem delati na celotni zgodbi in se s snemalno ekipo odpravil v Saalbach in Leogang, kjer smo to tudi uresničili.

So še kakšne tvoje sanje, ki se jih moramo bati?
V zadnjih nekaj tednih sem bil zelo zaposlen s projektom “Out Of Mind”, a sem vseeno uspel uresničiti še en video projekt, ki pa je zagotovo eden najbolj strašljivih, ki sem se jih lotil do sedaj. Gre za GoPro edit na največjem jezu v Evropi. In tega ni naredil še nihče do sedaj.

Kaj se ti je podilo po glavi, ko si na babičinem kolesu naredil salto nazaj? Kolikorat si poizkušal, dokler ti ni uspelo?
Sploh si ne predstavljate, kako sem bil živčen! Še nikdar nisem izvedel skoka na dirtu z navadnim kolesom. Tako sem pred prvim skokom na vrhu zaletišča le stal, saj sem bil konkretno prestrašen. Želel sem si le skočiti, brez da bi izvedel še kakšen trik. In skočiti čez takšno grbino s kolesom, ki je starejše od mene, to je prav strašljiv občutek. Proti koncu snemanja mi je na “to do” listi ostal le še en trik in sicer premet nazaj. Rekel sem si zdaj ali nikoli. Zopet sem se povzpel na vrh stolpa oziroma zaletišča, izklopil možgane in se brez razmišljanja pognal po doskočišču. Prvi poizkus se ni najbolje končal, saj sem že v zraku odskočil stran. Na srečo sem pristal na nogah in ne jaz niti kolo nisva utrpela poškodb. Nato sem se še enkrat povpel na vrh, goloboko vdihnil in se pognal proti skoku. Naredil sem premet nazaj in to na kolesu stare gospe. Zagotovo eden najboljših občutkov do sedaj!

Tvoja sanjska kolesarska lokacija?
Je nekaj dobrih krajev za kolesarjenje. Sanjske lokacije nimam. Če pa si želim spusta ali enduro vožnje, najraje vozim v Saalbachu in Leogangu. Če si iznajdljiv in motiviran, pa lahko skoraj vsak kraj postane tvoja sanjska lokacija za furanje.

Kakšne nastavitve kolesa si uporabil na snemanju?
Če sem pošten, niti ne vem, katere znamke je bilo kolo. Napimpal sem ga edino z zavorami Magura HS, pnevmatikami Continental in pedali Crankbrothers.

Kaj pa voziš v vsakdanjem življenju?
Za spust uporabljam Specializedovega Dema s Foxovim vzmetenjem in je zagotovo bolj zabavno kot vožnja z nevzmetenim kolesom stare gospe.
Ko se ukvarjam s trialom, pa vozim kolo Inspired Bycicles, model Fourplay.

Je bila pri snemanju filma stvar oziroma element, ki ga nisi naredil, pa si si želel?
V bistvu sem bil kar presenečen, saj sem speljal vse, kar sem si zadal.

Bi za zabavo takšno vožnjo poizkusil še enkrat?
Raje se zabavam s svojim kolesom za spust. Morda pa nekega dne naredimo še drugi del filma.

Kolikokrat si se zapeljal gor in dol po progi, dokler niste posneli vsega?
Snemati je bilo kar težko. Vsak dan smo snemali na drugi progi. In vedno smo začeli snemati čisto na vrhu in tako snemali po odsekih. Tako nam je bila vožnja gor – dol kar nekoliko prihranjena. Je pa res, da smo kakšen prizor snemali tudi 15 do 20-krat.

Kaj delaš, kadar ne voziš kolesa?
Dobro vprašanje. E-pošta, sestavljanje videov, pa študiram še, tako da mi ni nikdar dolgčas.

Načrti za sezono 2017? Imaš v mislih že kakšen nov projekt?
Največji cilj je vsekakor užitek na kolesu sleherno minuto, a imam v mislih že nekaj zanimivih projektov. Mislim, da bo naslednje leto kar vznemirljivo.

Imaš še kakšen skrit talent, za katerega ne vemo?
Hm, ha ha ha. Ne, moje življenje se vrti bolj kot ne okoli furanja.

Kakšen nasvet za kolesarje, ki bi radi poizkusili kaj podobnega?
Je zelo nevarno in včasih strašljivo, še posebej, če se po progi za spust voziš s starim ženskim kolesom. Če kdo res želi narediti kaj takšnega, potem naj na kolo zagotovo namesti dobre zavore, da slučajno ne bo poletel čez prvo bankino. Pa kar nekaj rezervnih obročev bo potreboval.

Od enakega obdobja lani. Kaj se je spremenilo?
Na srečo lahko rečem, da sem izboljšal tehniko vožnje in izvedbo trikov. Dosti sem potoval in v zadnjih nekaj mesecih doživel marikatero lepo izkušnjo. In nisem izboljšal le spretnosti na kolesu, temveč sem začel razmišljati na drugačen način. Možgane sem napolnil z znovimi in svežimi idejami za dolgo časa.

Zaključimo s klišejskim vprašanjem. Navdihujoča misel, ki bi opisala tvojo življenjsko filozofijo?
Sanje ne delujejo, če tega ne narediš!

Foto Manuel Nguyen

Preberi še:
Fabio Wibmer v parku – na mestnem kolesu

Sledite nam