10. avgusta 2014

Na hitri dirki v državi New York, 6. spustu sezone svetovnega pokala, druga letošnja zmaga in skupno vodstvo za Josha Brycelanda. Pandur 50.

Ko je Gwin z odličnim časom prevzel vodstvo na dirki, je bilo za navijače vse odločeno – zmaga je ameriška! A Josh Bryceland, takrat edini preostali na hribu, je danes poskrbel za drugačen razplet. Žiga Pandur je bil 50.

Windham na severu države New York je druga letošnja postaja svetovnega pokala v Severni Ameriki, tako kot v Mont-Sainte-Anne pa si tudi tukaj želijo ustvariti velik festival, letos pa odpirajo še kolesarski park.

Po petkovem eliminatorju je bil v soboto na sporedu spust, zagotovo disciplina, ki so jo domači navijači najbolj pričakovali. Realno gledano je bil Aaron Gwin edini domači tekmovalec, ki bi lahko posegel po vrhu, a tokrat se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Po kvalifikacijah je bil upanje domačinov veliko tudi zaradi odličnega časa Neka Mulallyja, a je ta v finalu povsem odpovedal in bil komaj 25. Josh Bryceland je osvojil drugo letošnjo zmago, povedel tudi v razvrstitvi svetovnega pokala in še enkrat dokazal, da zdaj res “leti”. Zagotovo si je s tem tudi močno povečal ceno v Santa Cruzovem “sindikatu” ter že praktično povsem zasenčil Grega Minnaarja (tokrat 11.) in Steva Peata (43.). Za Joshom sta se zvrstila Specializedova Gwin in Troy Brosnan, po prikazanem na zadnjih dveh dirkah pa so prav ti trije tisti, ki se bodo borili za zadnjo zmago v svetovnem pokalu ter mavrično majico. A ostali zagotovo ne bodo le opazovali.

Žiga Pandur je bil edini Slovenec na dirki, poleg njega pa je za ekipo Unior Tools Team nastopil še Ruaridh Cunningham. Žiga je končal na 50. mestu, v njegovi finalni vožnji je bilo preveč majhnih napak za kaj več. “S to progo se nisem preveč spoprijateljil, naredil sem preveč napak. Ne smem iskati izgovore v progi, saj moraš biti povsod hiter, ampak takšna kratka proga, skoraj brez pravih ovinkov, mi res ne ustreza,” je po dirki povedal Žiga ter dodal: “Če bi bil dve sekundi hitrejši, bi bil blizu najboljših dvajset. A na to bomo morali počakati na naslednjo dirko v Meribelu.”

Med ženskami je tokrat zmagala Francozinja Emmeline Ragot, prav tako drugič letos, pred Britanko Rachel Atherton in Avstralko Tracey Hannah. Britanka Manon Carpenter, tokrat 4., ostaja v vodstvu, pred finalom ima še 70 točk prednosti pred Ragotovo.

Praktično celotna gravitacijska karavana se seli v Whistler na festival Crankworx, med potniki proti zahodni obali Kanade bo prvič tudi Žiga Pandur.

Vrstni redi in razvrstitev v svetovnem pokalu na strani UCI

Na uvodni fotografiji kontrasti v razpoloženju ob prihodu Brycelanda v cilj: Steve Peat in Kathy Sessler slavita, Gwin in njegova babica (levo) gledata v tla. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam